Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Blanka Matragi jede dál, Martin Dejdar jí pokřtil novou knihu

28.09.2011   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Blanka Matragi jede dál, Martin Dejdar jí pokřtil novou knihuPomalu se rozbíhá série aktivit, které chystá návrhářka Blanka Matragi v Praze. Od její poslední přehlídky a výstavě v Obecním domě uplynulo pět let. Nyní se vrací s více projekty a jedním z nich je i nová kniha s názvem Jedu dál. Tu pokřtil herec Martin Dejdar.

Celému křtu ovšem předcházelo popovídání a přiblížení aktivit Blanky Matragi. Jako první se samozřejmě nabízí otázka, o čem nový svazek je. Před lety vydala paní Matragi prvotinu, která nese její jméno. Tato kniha víceméně zachycovala její život až do doby, kdy byla vydaná. Nabízí se tedy otázka, co nabízí nový výtisk, který přichází na trh v poměrně krátkém horizontu. Zde jako muž překvapil, i samotnou návrhářku, Martin Dejdar, který si knížku opravdu nastudoval. Z jeho otázek pak bylo patrné, že zde najdeme něco o nové tvorbě Blanky Matragi. Tu spousta lidí doposud vnímala převážně skrze její ručně malované modely. Nyní se ale návrhářka pustila i do digitálního tisku. „Můj život je plný výzev. Beru inspiraci v tom, co prožívám, někdy mě osloví podoba piana, jindy si říkám, že asi začnu navrhovat tužky,“ říká se smíchem paní Blanka, které jeden nápad vnukl i sám Martin Dejdar. „Proč si myslíš, že čeští muži jsou v módě tak trochu popelky. Myslíš, že by jsi třeba i pro ně mohla něco vytvořit?“. Na to energická návrhářka hbitě reagovala: „No tak vidíš, to je další výzva.“ „V tom případě já budu první model, který něco od tebe oblékne,“ kvitoval Dejdar, přičemž mu Blanka Matragi slíbila bundu k Vánocům s tím, že pro muže už dělala soupravy, což bylo pro taneční skupinu Hany Zagorové. „A budu na té bundě mít podpis Karla Vágnera,“ vyzvídal Dejdar na paní Blance. „Ne, tam bude přece Blanka Matragi,“ zareagovala návrhářka. U nové tvorby Blanky Matragi se ale ještě zastavme, protože toho je více.


Martin Dejdar a Blanka Matragi jsou naladěni na stejnou notu.

Nový butik a módní přehlídky
I když se to zdálo v minulosti skoro nemožné, tak nyní už víme, že paní Matragi otevře v Praze svůj butik. „Je to na rohu Obecního domu,... tedy Obecní dům rohy vlastně nemá,“ řekla se smíchem návrhářka s tím, že v dolních částech zmiňované stavby získala na rok prostory, které zatím zejí prázdnotou. „Spousta lidí nevěří, že za čtrnáct dní budu otevírat,“ dodala návrhářka. Vzhledem k jejímu temperamentu ale není pochyb, že od 7. října, kdy je plánováno otevření, budete moci vstoupit do nového obchodu. A co zde najdete?

Hodně sportuji, snažím se každé ráno. A napadlo mě, že i při sportu může žena vypadat dobře. Když si něco koupím, třeba triko, tak pak musím ještě k tomu složitě shánět po obchodech legíny, aby to spolu ladilo. Tak jsem vymyslela kolekce, kde si budete moci pořídit vše. Bude tam zboží od fitness až po šaty do opery,“ řekla návrhářka. Zároveň dodala, že se začala zajímat i o nové formy zpracování látek, což je právě digitální tisk. Díky tomu přenáší grafické vzory na látky jako je bavlna, lycrové obměny či jemné transparentní podklady. Tyto produkty budou pak k dostání i těm skupinám lidí, kteří si doposud mohli nechat o modelech paní Matragi jenom zdát.

Martin Dejdar by jedním z prvních čtenářů knihy a také o ní hodně vyprávěl. Dokonce předčítal i citáty paní Blanky, se kterými souhlasí.

O dva dny dříve, tedy 5. října, se ale budou konat ještě velkolepé přehlídky Blanky Matragi v Obecním domě. Jedna bude od 17 a druhá od 20 hodin, aby měli lidé více možností poznat nejen nové vize Blanky Matragi. Pokud ještě nemáte lístek, tak si jej můžete www.ticketpro.cz a také ve Via Perfecta (info@viaperfecta.cz, tel. 222 221 115). Ostatní akce jako je velkolepá výstava a jejich plánování jsme vám už přinesli ZDE, nyní se vraťme ještě k aktualitám a křtu.

Když vyšla první kniha Blanky Matragi, tak se z ní stal bestseller a druhý svazek ji bude zřejmě následovat. Zatím bylo vytištěno 10 000 kusů a už se objednává dotisk. „A to já ještě ani svoji nemám, jen tu pokřtěnou,“ zděsila se naoko návrhářka s tím, že je potěšena, že je o knížku zájem. Další výtisk si pak zabral i Martin Dejdar, který na oplátku daroval svoji knihu, která vyšla shodou okolností u stejného vydavatele Euromédia, paní Matragi. A proč byl na křtu přítomen Martin Dejdar? „Naposledy jsme se viděli asi před dvaceti lety, ale i dnes vidím, že jsme stále naladěni na stejnou notu. Nedávno jsem ho zahlédla v televizi, a tak mě napadlo, že by bylo hezké, aby mi knihu pokřtil,“ řekla paní Blanka. A Martin Dejdar se své role zhostil skvěle, knihu načetl tak, že se sama návrhářka divila. „A to jsem přišel z divadla ve tři čtvrtě na dvanáct v noci,“ dodal Dejdar. „Toho si vážím. Sice mi nebereš telefon, ale tímhle si mě potěšil,“ laškovala Matragi s Dejdarem.

Kniha je pokřtěna a jde do světa. Už při křtu bylo jasné, že se připraví dotisk.
Pokud ale zmiňujeme Blanku Matragi, tak nelze nezmínit osobu, která ji je po celou dobu její tvorby po boku a vlastně i díky tomuto člověku se dostala do toho prostředí, kde je dnes. Tím člověkem je Makram Matragi, manžel známé návrhářky. Jak Dejdar sám poznamenal, tak kniha samotná by stála za film nebo alespoň dokument. „V tom případě já bych mohl hrát Makrama, co říkáš,“ obrátil se Dejdar směrem k manželovi paní Blanky. Že nás ale čeká nějaký dokument, tak to napověděla přítomnost režiséra Igora Chauna, který pořizoval záznam celé akce, tak se nechme překvapit.

Rozhovor s Blankou Matragi
A jestli vás více zajímají aktivity paní Matragi, tak se zítra těšte na rozhovor. Známou návrhářku jsme vyzpovídali ohledně její současné práce i budoucích projektů.


Martin Dejdar má několik prvenství. Byl jedním z prvních, kdo knihu přečetl, bude mít přednostně model pro pány od Blanky Matragi a také jako první získal autogram od návrhářky.

Foto: Aneta &Simonková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0507 s