Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


S přáteli opravdového big-beatu

26.04.2004   Martina Bittnerová   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

S přáteli opravdového big-beatuKapela SPB koncertuje převážně v Posázaví. Dalo by se říci, že ji v poslední době hodně zviditelnila jejich zpěvačka Aneta Langerová, která se v soutěži Česko hledá SuperStar probojovala až do TOP 10.

S kapelou SPB nejvíce brázdíte Posázaví. Máte tedy v tomto regionu nejvíce fanoušků?
Ano, ale dá se říci, že fanoušky si vytváříme všude, kde hrajeme.

Předpokládám, že váš název SPB je zkratkou. Můžete prozradit jakou a kdo jej vymyslel? Přeci jen svádí k tomu, aby si jej posluchač spletl s trochu známější trojkou BSP (Baláž-Střihavka-Pavlíček pozn. autora).
SPB značí „Spolek přátel bigbeatu“ a pochází z doby, kdy kapela hrála ve složení hodně málo podobnému tomu dnešnímu. Členové se měnili, ale název kapely již zůstal. Podobnost se zkratkou BSP je opravdu čistě náhodná.

Kdy jste vlastně vznikli a hrajete stále ve stejném složení? Kdo z vás je autorem textů a hudby?
Na to jsme již odpověděli částečně v předešlé otázce. Po četných změnách v minulosti už 2 roky hrajeme v této sestavě. Hudbu k většině písí skládá klávesák a vedoucí souboru Vláďa Dvořák. Texty se dělí mezi Vláďu, Janu Spisarovou-Žížalovou a další. Některé písně pro nás také složil bubeník Martin Vajgl (Vltava, -123 minut).

Je sympatické, že máte české texty, máte za sebou i nějaké výlety do anglických textových vod? Myslíte si, že česká kapela by měla hrát především pro domácí posluchače a tím pádem česky?
Máme pocit, že jestli nám mají posluchači rozumět, je lepší zpívat česky. Ale přes to se nebráníme anglickým textům, pokud vyjadřují přesně, co chceme (např. vlastní úprava Born to be wild).

Kolik písniček máte vlastně v současném repertoáru? A přebíráte někdy písničky i od jiných skupin? Přeci jen vystupujete i na zábavách a tam si posluchači většinou přejí známé písničky.
Vlastní program máme zhruba na 1,5 hodiny - cca 25 písní. Zhruba podobné množství muziky umíme zahrát od jiných interpretů, pokud hrajeme na zábavách, kde se to od nás vyžaduje.

Všichni máte jistě nějaké civilní zaměstnání, takže jak často se scházíte a zkoušíte? A jak se vám daří skloubit tento náročný koníček se soukromým životem? Už se vám někdy stalo, že byste dostali od svých nejbližších na pár dnů zákaz chodit do zkušebny? A má někdo ze skupiny ještě třeba dalšího tvůrčího koníčka kromě hraní?
Většinou se vidíme 2x týdně, ať už jsou to zkoušky nebo koncerty. Do zkušebny zatím chodíme pravidelně, ale občas nás nějaké ty zákazy neminou. Koníčky má každý různé, Vláďa s Anetou sportují, Petr Vlasák (kytara, saxofon) se věnuje elektrotechnice, Petr „Capi“ Capoušek (bicí) fotí a hrabe se v počítači a Vláďa Jech (basa) nejraději odpočívá.

Máte naprosto vynikající, mladou a sympatickou zpěvačku Anetu Langerovou. Co ji přivedlo, resp. kdo ji přivedl k vám do kapely? A jak snáší „čtyři mužské na krku“? Dochází třeba někdy k třenicím mužské většiny nad ženskou menšinou, protože ona je v kapele jediná dívka? A kdo vlastně pak takové třenice urovnává?
Do kapely ji přivedl Vláďa z pěveckého sboru v Říčanech, on také řeší případné konflikty v kapele, které ovšem nastávají minimálně.

Aneta teď vaši skupinu trošku proslavila tím, že se přihlásila do soutěže „Česko hledá SuperStar“ a dokonce se dostala až do finálové desítky. Docela by mě zajímalo, co jste na její nápad přihlásit se do soutěže říkali a zda se vám vůbec taková soutěž svým principem nepříčí, když jste big-beaťáci a v soutěži jde spíš o to, aby vzešla nová pop hvězdička?
Nápad jí schvalujeme. Pokud se ji podaří díky soutěži prorazit, budeme jedině rádi a i tak věříme, že svou bigbítovou tvář si částečně zachová.

Nebojíte se, že kdyby Aneta vyhrála, nebo dostala nějaké lákavější nabídky, že vaši skupinu opustí? Nebo byste byli třeba ochotní pověsit pak big-beat na hřebík a dělat Anetě doprovodnou kapelu, kdyby o to stála?
Samozřejmě se o Anetu bojíme, ale úspěch ji přejeme. Když dostane lákavější nabídky, nebudeme jí bránit. Zůstaneme-li pohromadě, styl bychom asi neměnili. Neuměli bychom to.

Posílali jste Anetě do SuperStar esemesky?
Samozřejmě.

Myslíte si, že obecně soutěž takového typu může být zpěvákům k něčemu, nemyslíte si, že je třeba užitečnější a lepší, když si každý člověk zažije tu cestičku někde od zábav až k výsluní? Přesně tím, čím si prošel za dobu své existence třeba Kabát?
Reklama v televizi je vždy dobrá, může vás slyšet vydavatel nebo příští sponzor, při nejmenším přijde na koncert více lidí. Pokud chcete být hudební stálice, píli a trpělivost jakou mají např. Kabáti, musíte mít i vy v každém případě. Takováto soutěž vám pomůže dostat se nahoru, ale vydržet tam musíte sami.

Zaznamenali jste díky úspěchu Anety zvýšený zájem médií o svou kapelu? Hrnou se vám nabídky na koncerty?
Zvětšený zájem jsme zaznamenali.

Co byste považovali za vlastní úspěch kapely? Vydat cédéčko, nebo se dostat do většího povědomí fanoušků po celé republice, což znamená, že se nejlépe objevit na televizní obrazovce?
Obchod s CD v dnešní době poněkud stagnuje, takže bychom raději měli vyprodané koncerty a vystupovali v médiích.

Pomalu se blíží doba letních festivalů, tudíž chystáte se na nějaký? A na jaký nejbližší koncert byste pozvali čtenáře?
Letní festivaly se připravovaly v době, kdy Anetu nikdo neznal, takže o nás nebyl takový zájem. Přesto se ukážeme na dvou motorkářských srazech a na menším festivalu ve Stříbrné Skalici. Čtenáře můžeme pozvat na nejbližší koncerty, které aktualizujeme na http://www.sweb.cz/kapela.spb.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2067 s