Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Piaf & Cerdan: Hymna lásky

16.10.2011   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Piaf & Cerdan: Hymna láskyMarcellin Cerdan byl francouzský šampion v boxu, miláček nejen Francie, ale celé Evropy. Říká se o něm, že byl nesmírně plachý, nikdy nepil ani nekouřil a byl šťastně ženatý, dokud nepotkal divokou a nespoutanou šansoniérku Edith Piaf. V té chvíli se začal psát neuvěřitelně silný, ale bohužel krátký a tragický příběh jejich lásky.

" V noci z 27. na 28. říjen 1949 byla překotně a ve zmatku na hlavním ostrově Azorského souostroví Santa Maria zahájena záchranná akce. V Paříži byly 3 hodiny 55 minut.

Odstartovalo osm letadel. Na moře vypluly dva hlídkové čluny portugalského námořnictva. Pak nastalo ticho obtěžkané obavami.

Všechny rozhlasové stanice, všechny telefony, všichni televizní diváci netrpělivě čekali na nové zprávy… Nic.

Společnost Air France konečně vydala první komuniké, sice plné obav, ale nikdo ještě nevěřil, že by snad mohlo dojít k havárii. Na lince Paříž–New York nikdy k žádné nedošlo. Jak by takové letadlo mohlo zmizet?

Na letišti v Orly vládl shon. Sešli se piloti. Vedení technických služeb se radilo. Didier Daurat, někdejší šéfpilot, bývalý kolega legendárního Mermoze a jeden ze zakladatelů první mezikontinentální linky, překypoval důvěrou, ale před chvílí kdosi spatřil v jeho očích slzy.

12.25. Odstartovalo letadlo společnosti Air France FBA-ZN. Směr Azorské ostrovy. Na palubě se nacházela skupina šesti vyšetřovatelů, vedená de Levis-Mirpoixem a šéfpilotem Bouletem. Měli zodpovědět naléhavé otázky.

Plánovalo se, že na ostrově Santa Maria přistanou v 16.40.

15.00. Vyšetřovatelé požádali, aby jejich letadlo mohlo přistát přímo na letišti Santa Ana na ostrově Sao Miguel, vzdáleném 130 kilometrů od ostrova Santa Maria.

„Pospěš si, Loulou, přijdeme pozdě.“

„Okamžik, ještě okamžik, chci nakoupit pár filmů do fotoaparátu.“

V New Yorku bylo 9 hodin ráno. Nebe zatažené a zima. Když Loulou Barrier, impresário Edith Piaf, přecházel Lexington Avenue, mechanickým pohybem si přitáhl
šálu kolem krku. Zamířil k prvnímu drugstoru. Harmonikář Marc Bonel na něj čekal před domem. Zastavil první taxík.

Barrier se prošacoval a vytáhl z kapsy několik zmuchlaných dolarů. Kolem lidé o něčem živě diskutovali. Barrier zaslechl několikrát slova Paříž… Air France… Cerdan… New York. Jména, která ho přímo udeřila do uší.

Znepokojeně se zeptal prodavače:

„Co je? Co se stalo? Co to povídáte?“

Prodavač reagoval podivně. Pohlédl mu upřeně do tváře.

„Cože, vy nic nevíte?“

„A co bych měl vědět?“

„Letadlo na lince Paříž–New York se ztratilo… Od rána o tom mluví v rádiu.“

Největší šansoniérka všech dob Edith Piaf toužila po lásce, domově a velké rodině. Za svůj život prošla nespočtem náručí, vystřídala řadu vztahů, ale nikdy to nebylo to pravé. Jen jednou byla velké lásce na dosah. Boxer Marcel Cerdan se zdál být tím pravým. Velké plány ale zhatil krutý osud...

Byli jako oheň a voda. Žili na jiných planetách. Marcel Cerdan byl francouzský boxer alžírského původu. Ačkoli byl mistrem Evropy ve střední váze, byl nemístně plachý a jemný, žil skoro asketicky, nepil a nekouřil. Jediným kazem na jeho bezchybné osobě byl fakt, že byl jaksi ženatý. Měl tři děti a se ženou žil šťastně v Casablance. Tedy až do té doby, než v dubnu 1949 potkal v newyorském hotelu Edith Piaf. „Hrozně jsem se do ní zamiloval. Na první pohled. Když jsem ji viděl, jak se choulí nad talířem plným jídla, byla tak bezbranná a sálala z ní neuvěřitelná energie.

I když byli oba tak rozdílní a bylo jim dopřáno jen půl roku, byli spolu velice šťastní. Marcel chodil na Edithiny koncerty, kde vždy seděl v přední řadě a nadšeně aplaudoval. Po vystoupení jí posílal kytice a při jednom koncertu v Paříži ji šel osobně políbit na pódium. Edith nevynechala žádný Marcelův zápas, i když box z duše nenáviděla.

Podzim roku 1949 se zdál tím nejlepším, jaký Edith Piaf dosud zažila. U nohou jí ležela Evropa a teď i Amerika. Právě se připravovala na vystoupení v koncertním sále Versailles na Manhattanu. Ještě než vystoupila na pódium, zavolala do rodné Francie: „Miláčku, prosím tě, přijeď. Přijeď teď hned, já už to bez tebe nevydržím. Jsi tak daleko a já tak opuštěná. Nemůžu čekat, než sem příští týden dorazí loď. Sedni na letadlo a přijeď, prosím, moc tě prosím...“ Marcel se ani chvíli nerozmýšlel. Své milované „dívce z lidu“, jak Edith žertem přezdíval, by splnil jakékoli přání.
Nadšená Edith vystoupila na pódium a ten večer jí šlo zpívání lépe než kdy jindy. Věděla, že už zítra bude se svou láskou. Marcel ale nedorazil. Jeho letadlo se v noci 28. října zřítilo na Azorských ostrovech...

Piaf & Cerdan: Hymna lásky
Grimault Dominique
vydalo nakladatelství XYZ v roce 2011
(www.xyz-knihy.cz)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0377 s