Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jiří Stivín se klaní svaté Cecilii. A možná přijde i 50 klaunů.

16.11.2011   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jiří Stivín se klaní svaté Cecilii. A možná přijde i 50 klaunů. První koncert věnovaný patronce hudebníků svaté Cecilii se konal v roce 1992, impulzem byly 50. narozeniny Jiřího Stivína. V následujících letech spolu s ním v Rudolfinu účinkovala řada vynikajících interpretů, kteří se při této příležitosti stali členy proměnlivého muzikantského sdružení Collegium Quodlibet, například zpěvačka Magdalena Kožená, houslisté Marta Líbalová či Gabriela Demeterová.

Nouze nebyla ani o muže - na mysli máme Bohdana Warchala, Petra Messiereura, Jana Talicha, gambistu Petra Hejného, klavíristy Stanislava Bogunia, Gabriela Jonáše, Adama MacMahona, z cechu cembalistů a varhaníků Jaroslava Tůmu, Aleše Bártu a Roberta Huga. Jejich umělecké výkony je možné si připomenout na několika CD s živými záznamy koncertů Pocta sv. Cecilii.

Jiří Stivín a Collegium Quodlibet zahrají v sobotu 19. listopadu od 19.30 hodin v Dvořákově síni pražského Rudolfina na jubilejním, dvacátém koncertě Pocta sv. Cecilii.

V první části večera zazní Koncert pro flautino, smyčcový orchestr a basso continuo Antonia Vivaldiho, Braniborský koncert č. 5 pro housle, flétnu, cembalo smyčcový orchestr a basso continuo Johanna Sebastiana Bacha a Koncert pro 2 flétny, housle, smyčcový orchestr a basso continuo Georga Philippa Telemanna. Po přestávce Jiří Stivín a Collegium Quodlibet představí „hudební komentáře ke skladbám známých autorů pro sóla, sbor, orchestr, varhany, tanečníky a možná i obecenstvo.“ Spolu s Jiřím Stivínem vystoupí Markéta Stivínová, Edita Keglerová, Václav Vonášek, Václav Uhlíř, orchestr Barocc Sempre Giovane, Matěj Benko, Sbor sv. Cecilie a další hosté.

„Zatímco dramaturgie úvodní části koncertu Pocta sv. Cecilii je daná, pokaždé zahrnuje skladby Bacha, Vivaldiho a Telemanna, část druhá je naopak koncipována jako spontánní muzicírování pozvaných hudebníků, nikdy není dopředu jasné, co přesně se bude na pódiu dít, klidně se tam může objevit třeba 50 klaunů, záleží i na momentálních reakcích publika...,“ vysvětluje Jiří Stivín.

 

Zdroj: www.stivin.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1416 s