Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Česká premiéra!!!

25.11.2011   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Česká premiéra!!!Česká premiéra Miroslava Kochánka GODvedommeFREEDOM staví diváky mezi světy víry a revoluce. Po velkém úspěchu projektu Friet-sex-speciaal přichází nekonvenční mladý umělec Miroslav Kochánek s dalším tanečně divadelním projektem GODvedommeFREEDOM.

Jeho česká premiéra bude uvedena 28. 11. od 19.30 a 21.00 hod. v divadle Ponec v rámci projektu T.VAR. Kochánek zde vystoupí společně s tanečnicí a dlouhodobou kolegyní Tegest Pecht-Guido.   

Inscenace se snaží experimentálním způsobem uchopit téma víry a revoluce a lidské potřeby uchýlit se v krajní životní situaci k jedné z nich.
„Již delší dobu jsem pociťoval potřebu revolty, svobody a výkřiku. Je mi jasné že, svoboda je něco relativního a její hranice se stále posouvají a svým způsobem si každý musí vybojovat tu svou svobodu. Jedním ze základních témat choreografie se stala myšlenka privátní revoluce. Revoluce jako potřeba člověka, která se může odehrávat na ulici v desetitisícovém davu nebo doma v soukromí před zrcadlem,” říká Kochánek, „Tegest zase přitahovalo téma víry (možná i z toho důvodu, že byla vychována ve striktně náboženském prostředí). Fakt, že ačkoli může mít víra tisíce podob, všechny se shodují ve dvou věcech – pomáhají člověku žít a zároveň ho svým způsobem omezují a zaslepují,” vysvětluje.   

Choreografie je založena na dvou tanečních sólech a netradičním prostorovém řešení. Staví diváka do pozice mezi dva světy, respektive mezi dvě současně probíhající sóla. Ta se od sebe navzájem odvíjí a zároveň se do sebe vrací. Jeviště je odděleno na dvě části a divák je nucen si vybrat, které ze dvou sól zvolí.
  
“Čím víc jsme se spolu o tématech bavili, tím víc jsme odhalovali jejich podobnost a návaznost a chtěli jsme, aby tyto souvislosti viděl i divák. Každé sólo představuje jedno klíčové téma a dohromady tvoří nerozlučný celek. Nejprve jsme chtěli zařadit obě sóla do kombinovaného večera po sobě, ale potom jsme přišli na mnohem efektivnější způsob propojení a rozhodli jsme se je hrát současně,” dodává.   

Název GODverdommeFREEDOM je slovní hříčka kombinující holandskou nadávku godverdomme, což by se dalo velmi volně přeložit jako himlhergot a anglické slovo freedom – svoboda. Důraz je ale zároveň kladen na slova bůh a svoboda, která jsou sice pomyslně rozdělena slovem „verdomme“, ale ve skutečnosti spolu souvisí – člověk může být svobodný s bohem, může se od něho odvrátit (revoltovat), ale pouze do té doby, než z jeho osobní revoluce vykrystalizuje bůh nový.
První verze představení vznikla v únoru v holandském Tilburgu, za podpory divadla De NWE Vorst. Vznik současné verze podpořila Nadace Život umělce.
Na celém projektu se podíleli: Jan Bárta (koučing), Tomáš Morávek (světelný design), Vic Grevendonk (BE) (hudba). Choreografie a tanec Tegest Pecht-Guido a Miroslav Kochánek.    
    
T.VAR = taneční var, platforma pro návraty českých umělců, kteří žijí, studují či tvoří v zahraničí.
   
www.divadloponec.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.3689 s