Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zlatá kniha komiksů

15.05.2012   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zlatá kniha komiksůNakladatelství XYZ fanouškům českého předlistopadového komiksu, dělá radost. Nejprve to byla Encyklopedie komiksu v Československu 1945 - 1989, která shrnuje kompletní ABC komiks té doby a minulý rok vydala ve Zlaté knize komiksů to nejlepší, co v té době vycházelo.

Vzpoura mozků

Jako první na nás zaútočí Vzpoura mozků. Zavede nás do blíže neurčené budoucnosti, ve které se k Zemi vrací Desátá výprava ve hvězdoletu Prométheus a nachází ji zahalenu v růžové mlze pohlcující veškerou komunikaci a v područí strojů. Je jen na posádce aby se spojila s lidmi, osvobodila Zemi a zničila hlavní počítač.

Vzpoura mozků vyšla hned několikrát, nejdříve mezi roky 1977 až 1979 jako seriál a pak v různých speciálech ABC (např. Já robot, následně v roce 1989 a 2008) a nyní po páté. Jedná se o &Sorelovu komiksovou prvotinu, která byla prý inspirována návštěvami ve výpočetním středisku v letňanské Avii. Dílu byla sice vyčítána malá angažovanost, ale nakonec díky tehdejšímu šéfredaktorovi ABC Tomanovi vyšla v podobě, která se nachází i v této knize (resp. reprint s vynechanými shrnutími děje a to jak na začátku epizod tak na konci 24. dílu
a začátku 25.dílu), dokonce prošlo i to, že hlavní záporák, robot, je vyveden v nádherné rudé barvě (což prý nebyl záměr).

Galaxia

Další, bezesporu kultovní záležitostí je Galaxia. Nacházíme se na obrovské hvězdné lodi, kde se po zásahu meteoritem začínají budit cestovatelé ze stáze, jen aby zjistili, že z desítek přežili pouze dva a pokud rychle nezasáhnou nebude počet obětí konečný. Nakonec se jim podaří odstranit hrozbu a loď stabilizovat, ale skončí v černé díře, která je přemístí do naprosto cizího vesmíru. Naštěstí zřejmě obydleného inteligentními tvory, jelikož nad jednou z planet se nachází loď, ne nepodobná Enterprise ze Star Treku.

Na Galaxii se podílela stejná autorská dvojice jako na Vzpouře mozků tj. &Sorel - Kolbík. Galaxia původně vycházela mezi roky 1984 až 1986 a kromě vybroušenějšího Kolbíkova stylu si můžeme všimnout také několika jasných inspirací západní sci-fi. Zatímco tajemná loď se podobá Enterprise, sama Galaxia jako by vypadla z oka Battlestar Galactice. Galaxia byla stejně jako Vzpoura mozků několikrát reprízována, ale na rozdíl od Vzpoury mozků se reprízy Galaxie příliš nepovedly. Ve speciálu Pojďte si hrát začínala až šestnáctým dílem a ve Velké knize komiksů měla zas přehozeny některé strany. Zde je naštěstí vše v pořádku akorát pro šestnácté pokračování je použitý list z Pojďte si hrát, a tak je tu navíc poměrně nelogické shrnutí děje. Přesto je právě tato repríza nejpovedenější a rozhodně už jenom kvůli ní se vyplatí mít knihu doma.

Tvrz

Ve třetím komiksu se přesuneme z vesmíru na český venkov doby husitské do tvrze Lásenice, ve které se záhadně objeví Doktor Martin Hrubý, aby zde za pomoci moderních vymožeností jako je lampa, či magnetofon pomohl s obranou proti zlotřilému Menhartovi a jeho chásce.

Tvrz je další legendou z pera Václava &Sorela a tuše a barev Františka Kobíka. Původně vycházela v ABC mezi roky 1980 a 1981 a toto je čtvrté vydání. Vyšla ještě v zimním speciálu 1989 a Velké knize komiksů 1, přičemž ve Zlaté knize je tato poslední verze, pouze s novým číslováním.

Operace Jericho

Posledním komiksem, který vytvořila dvojice &Sorel - Kobík, nese název Operace Jericho a odehrává se během druhé světové války ve Francii. Jde o čistě válečný příběh inspirovaný skutečnou událostí a i kresba se snaží držet co nejvíce reality, takže dle předloh jsou kresleny nejen stroje, ale třeba i vězení v Amiensu kolem kterého se příběh točí. Operace Jericho byl krycí název pro akci na osvobození vězněných partyzánů odsouzených na smrt a to za spolupráce odboje s britským letectvem.

Operace Jericho vycházela původně v roce 1988 a ještě jednou se objevila ve Velké knize komiksů 3. Tam postrádala číslování a měla trochu pozměněnu barevnost. Zlatá kniha komiksů již číslování obsahuje a barevnost se opět trochu liší a to blíže prvnímu vydání. Zlatá kniha komiksů je tedy druhý reprint, resp. třetí vydání.

Zkáza planety Země

Kromě starých, časem prověřených kusů ale obsahuje kniha i několik novinek s porevoluční éry, které jsou reprintovány vůbec poprvé. Takovou novinkou je spolupráce Václava &Sorela s Jiřím Petráčkem (Toho každý zná jako kreslíře komiksového Golema.) a zároveň jejich poslední komiks v ABC - Zkáza planety Země.

Komiks si pohrává s myšlenkou cestování takzvanými Součkovými tunely, které se táhnou celou galaxií a navíc za určitých podmínek nejen prostorem ale i časem. Tak se s hrdiny komiksu vydáme na naši matičku Zemi nejen do budoucnosti, ale i do středověku či alternativního dvacátého století, ve kterém lidstvo vyhynulo po zásahu meteoritu, což samozřejmě nelze nechat bez povšimnutí a posádka vesmírné lodi Daidalos se to musí pokusit napravit.

Jestli jsem se v Galaxii pousmál nad jasnou inspirací Battlestar Galactica, zde se můj úsměv ještě prohloubil, neboť Petráčkovy výsadkové čluny nejsou nic jiného, než koloniální Vipery, dokonce v totožných barvách. Zkáza planety Země vyšla poprvé v roce 2001 v ABC a toto je její první celkový reprint, který byl oproti seriálovému vydání pozměněn. Dostal nový začátek, záhlaví a několik úprav v názvech. Nejen proto, že je Zkáza planety Země poměrně neznámá, stojí za povšimnutí, rozhodně totiž navazuje na tradici nastolenou výbornou Vzpourou mozků a Galaxií a vyjít v době největší slávy ABC, stala by se kultem i ona. Takhle je to jen výborný komiks.

Biggles

Biggles nemá svého obdivovatele jen ve Vlado Ríšovi, který mu věnoval své díly agenta JFK. Václav &Sorel je také jedním z nich a proto není divu, že se s Bigglesem vypořádal po svém. Děj se odehrává v časové smyčce, která začíná sestřelením známého letce, Kapitána Biggleswortha a skrze jeho blouznění seznamuje čtenáře s jeho životem a hrdinnými kousky za kniplem velbloudích stíhaček.

Biggles vyšel těsně po revoluci, premiéru si odbyl v ABC mezi roky 1990 a 1992. Toto je jeho celkově třetí vydání. Rozhodně stojí za přečtení.

Operace Slunce

Operace slunce je Bílkovka - tedy bondovka jen s kapitánem Janem Bílkem. Jedná se v ní o krádež bomby posledního soudu během transportu k jejímu zničení, navedení do Slunce.

Příběh začal vycházet na pokračování v časopise 21. století junior mezi lety 2008 až 2009, takže se dá říct, že se jedná o horkou novinku. Přesto je stylem velmi podobná svým o dvacet let starším předchůdcům. Tedy výborná, ale tak trochu pro pamětníky. Toto je první reprint.

Ti ostatní...

Do knihy se některé z komiksů nedostaly. Buď proto, že se nedochovaly jejich originály, což je případ komiksu Vrabec, jehož kresby se ztratily během krachu časopisu Moje noviny. Nebo z důvodu, že seriál nebyl dokončen - to se stalo Létající partě, kterou ovšem spousta běžných čtenářů oželí, protože se jednalo vlastně o zkomiksované návody pro stavbu modelů letadel.

Co vypadá nadějně je komiks Generál Fajtl, který bude součástí knihy vydané nakladatelstvím XYZ tento rok.


Zlatá kniha komiksů - Václav &Sorel
Autor: Václav &Sorel, František Kobík, Jiří Petráček
Nakladatel: XYZ
Rok vydání: 2011


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0321 s