Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Podívejte se na nový dokument o Arnoštovi Lustigovi

20.02.2012   Aneta Šimonková   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Podívejte se na nový dokument o Arnoštovi LustigoviJe to přesně rok, co zemřel významný český spisovatel Arnošt Lustig. Chcete vidět poslední dokument, který s ním byl natočen? Ode dneška máte možnost.

Snímek je poslední dokumentární film natočený s Arnoštem Lustigem. Natáčení trvalo čtyři roky a je pozoruhodným svědectvím pohnutého osudu i neutuchajícího životního elánu jednoho z našich nejvýznamnějších spisovatelů. Arnošt Lustig - devět životů, tak se jmenuje nové dílo, které je zamyšlením Arnošta Lustiga nad jeho životem. Lustig jak známo zažil nacistické běsnění, které umocňovalo i to, že byl židovského původu. Ve snímku se vrací do let 30. a 40., kdy prožíval jedny z nejtěžších chvil svého života. Kdo ale Lustiga znal, ví, že patosu se nedočká.

Spisovatel vám věrně povypráví, co zažil, ale nebude chybět jeho specifický humor a nadhled. Díky tomu se postupně ocitnete v době minulé až po současnost, kterou spisovatel ještě zažil. Spoluprůvodkyní mu bude sestra Hana Hnátová, dr. Zdeněk Mahler, kamarád z Osvětimi Jiří Justic a kamarádka z Terezína Marta Kottová. V 60. a 90. létech se pak objeví Karel Hvížďala a Květa Fialová.

Arnošt Lustig - devět životů
Hned v úvodu dokumentu vás uvítá rozzářená tvář Lustiga, který celý snímek odstartuje vtipnou replikou. Pak se ale vrací do té části svého života, která tak humorná není. Lustigova výpověď ale není pesimistickým nebo zahořklým ohlédnutím za životem v době druhé světové války. Lustig věrně popisuje, jak ho tato zkušenost formovala, jak by se z ní měly následující generace ponaučit. I když jste třeba storkát slyšeli o tom, jak to chodilo v Terezíně nebo Osvětimi, Lustig přináší své svědectví, ze kterého budete znovu překvapeni. Několikrát je zmíněna situace, jak někdo jen ovlásek a náhodou unikl tomu, aby šel do plynové komory. Dozvíte se takové, nadneseně řečeno, banální informace, jaké to je tísnit se s deseti lidmi na jednom kavalci a jak to vypadá, když jeden jde v noci na toaletu, tedy na kýbl, vzhledem k tomu, co nacisté poskytovali. Celá pasáž je prokládána dobovými záběry z tehdejší doby a také z Izraele vzhledem k Lustigovu původu.

V další fázi po válce vzpomíná nejen Lustig, ale třeba i Zdeněk Mahler na to, jak se formovala republika po válce. Oba připomenou historky, kdy měli možnost spolupracovat s Otou Pavlem, Václavem Čtvrtkem a jinými v rozhlase. Sestra paní Hana Hnátová pak odhalí okamžik, kdy Lustig začal psát a tím se odstartovala jeho spisovatelská kariéra. Lustig nadnese otázku, proč jeho díla čtou mladí lidé. „Ty mladý lidi zajímá možnost přežít... Je v nich strach... Proto čtou mý knížky,“ říká Lustig.

Lustig vždy, když vyprávěl o svých zkušenostech z války, na vás nikdy nepřenesl pocit té typické hrůzy. Dokázal spíš věrně popsat, jak krutí lidé umí být. A díky tomu si můžete při troše inteligence uvědomit, čemu se bránit. Právě to byl spisovatelův záměr. Nikdy v něm neucítíte hořkost nebo křivdu z toho, co se mu stalo. Dokázal svým vyprávěním pomyslně zvednout prst a říct, co může být hrozbou pro lidi. A to v jakékoli době. Tak, jak s lehkostí a zároveň porozuměním o daném problému čtete Lustigovy knihy, budete stejně vnímat i dokument.

Kdy film uvidíte?
Snímek ukazuje Arnošta Lustiga ještě v plné síle, kdy soustředěně sděluje svoje zkušenosti a názory svým osobitým a jedinečným způsobem. Na ploše 63 minut se s ním seznámíte z úhlu pohledu, který pro vás bude možná i překvapením. Kde to ale uvidíte?
Film bude v týdnu od 20. do 26. února ke zhlédnutí zdarma na http://dafilms.com/,  Od 27. února bude k dispozici za standardních podmínek (40 Kč stream, 130 Kč download v DVD kvalitě).

Zdroj: ArtsMarketing.CZ

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0329 s