Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Škola základ života

16.02.2012   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Škola základ života Přípravy na velmi očekávanou premiéru sportovního muzikálu ze života študáků a kantorů &Skola základ života v režii nové umělecké šéfky Městského divadla Zlín Hany Mikoláškové vrcholí. Premiérový večer se uskuteční v sobotu 18. února v 19 hodin ve Velkém sále zlínského divadla.

Tato hra bude ve Zlíně představena vůbec poprvé. V hlavních rolích se objeví Marek Příkazký coby student Jindřich Benetka a Gustav Řezníček jako kantor Armand Cafourek. Diváci se mohou těšit na zcela novou hudbu Maria Buzziho i originální pojetí scény: „Kde jinde si člověk může dovolit ten luxus, aby postavil sportovní stadion na jevišti, fotbalové hřiště i s běžeckou dráhou. To, co uvidíme na scéně, je dobová kopie stadionu na pražské Letné,“ upozorňuje režisérka Hana Mikolášková. Tam totiž celý příběh začal, trénoval tam Jaroslav Žák, autor hry, který byl mimo jiné i sportovní reprezentant.

Hudební komedie &Skola základ života zobrazuje „laskavou“ dobu první republiky a zároveň chce připomenout nezničitelný studentský smysl pro legraci. Mnozí diváci znají příběh studentů a kantorů jednoho reálného gymnázia velmi dobře z filmové podoby. I v divadelní verzi se mohou těšit na ironické vzpomínky humoristy a středoškolského učitele Jaroslava Žáka, který ve své komedii o nekonečném boji študáků a kantorů zobrazuje figurky a postavičky, jež můžeme na našich školách, a nejen tam, vidět i dnes. Navíc hra navazuje na divácky úspěšné uvedení retro-muzikálu Eva tropí hlouposti. Režisérka Hana Mikolášková tímto titulem ve zlínském divadle režíruje již pátou inscenaci, předcházely jí hry Letní salón, Muž z kraje La Mancha, Eva tropí hlouposti a Je žena člověk?
 
„Scénář jsme poupravovali, protože přeci jenom něco z něj už dneska neplatí. Bohužel už nefunguje přirozený zdroj konfliktů mezi študáky a kantory. Protože ve třicátých letech to fungovalo úplně jinak. Autorita kantorská byla vnímána jako něco úplně jiného, než jak je dnes vnímán pojem profesor. To je úplně jiný svět,“ řekla režisérka Hana Mikolášková. „Ta úprava vychází z toho, co lidé znají víc, a to je film, a to jak film &Skola základ života, tak Cesta do hlubin študákovy duše,“ dodává.
 
Oproti původní dramatizaci je děj hry posunutý v čase o jeden rok. „Původně je to školní rok 1937/38 a my jsme vše posunuli do školních let 1938/1939. Je to školní rok plný překvapení, protože politická situace přinesla mnohá ale. O politice to ale vůbec nebude. Bude to o tom, jak študáci sami bojují neustále ten věčný boj, aby nedostali kouli. A když už do toho prosákne politika a vnější tlaky, tak se proti tomu brání naprosto nezničitelným způsobem humoru a shazováním všeho, což je typicky česká vlastnost, která nám pomáhá přežít cokoliv,“ přibližuje režisérka.
 
Celé představení je dělané jako sportovní utkání na intelektuální i fyzické rovině mezi študáky a kantory. Všichni budou přitom oděni do dobových kostýmů. Diváci se budou moci pokochat sportovními talenty, které dosud zůstaly v uměleckém souboru skryty: uvidí několik druhů fotbalu, tenis, několik druhů sportovního tréninku,...


První zvědavci budou moci spatřit novou inscenaci v pátek 17. února v 10 hodin na veřejné generální zkoušce. Velkým lákadlem je také tradiční předpremiérová beseda s herci a tvůrci zvaná Klevetivá středa, která se uskuteční 15. února v 17 hodin na jevišti Velkého sálu a na níž je možné vyhrát i dva lístky na premiéru.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0231 s