Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Impresionisté

06.05.2012   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ImpresionistéSue Roeová je autorkou celé řady knih. Patří mezi ně jak romány, tak sbírka básní nebo například autobiografie velšské malířky Gwen John. Nyní má český čtenář možnost setkat se s barvitým příběhem osudů výtvarných velikánů. I když jde vlastně i o literaturu faktu, čteme poutavě zpracované životní cesty tolik odlišných, přesto spojených osobností. Hlavním tématem jsou impresionisté.  


A tak se do rukou čtenářů, kteří se zajímají o výtvarné umění nebo rádi putují po stopách velkých osobností, nyní dostává velmi zajímavá kniha Impresionisté – soukromé životy/Kaleidoskop lásek i nelásek, bídy a hýření.

Již podle samotného titulu vidíme, kam nás její řádky zanesou. Ale konkrétněji. Jsme v Paříži 19. století a prožíváme lásky, úspěch i neúspěchy nejvýznamnějších impresionistů. Snadněji pak porozumíme jejich malbám a rádi se probíráme nitkami příběhů těchto velikánů.
Kniha je nádherným prolnutím vědeckého pohledu na danou tematiku s osobitým vypravěčským stylem. Dostaneme se do pařížských ateliérů, kde Monet v dobře padnoucím obleku s módními krajkovými manžetami žertoval se spolužačkou slovy: „Já spím pouze s vévodkyněmi nebo služkami. Nejraději se služkami vévodkyň.“  A kde byl Renoir učitelem varován, aby proboha nepoužíval svůj oblíbený ponurý odstín červeně: „Doufám, že se nechcete proměnit v dalšího Delacroixe!“ Tady se Alfred Sisley zamiloval do půvabné o pět let starší dívky, jejíž tvář jej inspirovala po zbytek let. Ti tři se okamžitě spřátelili. Renoire a Monet spolu dokonce bydleli, dělili se o nájem, přivydělávali portrétováním. Všechny peníze šly na nájem, topení, a tak byly jejich nejčastějším jídlem vařené fazole. Monet prý občas využíval svého šarmu a vždy přemluvil některého z majitelů restaurací. Večeřívali potom s úsměvem i lanýže.
V té době se ještě Cézanne učil spolu s Pissarem v jiném ateliéru , ale zanedlouho se všichni seznamují a přibyde k nim i Bazille.  To se již všichni připravují na očekávaný prestižní Salón. Jak budou přijati? Přijme akademie, ale i veřejnost jejich mnohdy na tehdejší dobu odvážné způsoby malby?

Naladila jsem-li vás příjemně a jste-li zvědaví, jakými cestičkami se přátelé velikáni budou dále ubírat, neváhejte.  Tato kniha rozhodně patří do vaší knihovny.  

Sue Roeová
Impresionisté
jejich životní příběhy/Kaleidoskop lásek i nelásek, bídy a hýření
vydalo nakladatelství Metafora v roce 2012




(foto www. metafora.cz)
 

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0569 s