Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


The Real Deal: Najponk, Jaromír Honzák a Matt Fishwick na triovém albu!

08.05.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

The Real Deal: Najponk, Jaromír Honzák a Matt Fishwick na triovém albu!Klavírista Najponk, jehož poslední triové album natočené v New Yorku v netradičním obsazení s varhaníkem Ondřejem Pivcem a bubeníkem Gregem Hutchinsonem (It´s About Time, Animal Music, 2010) získalo “Anděla” jako jazzové album roku 2010, inicioval vznik dalšího “ad hoc” triového projektu.

K jeho realizaci přizval předního českého kontrabasistu a skladatele Jaromíra Honzáka a významného anglického hráče na bicí Matta Fishwicka. Album The Real Deal obsahuje Najponkovy aranže známějšího i méně známého “standardního” repertoáru (mezi nejslavnější kousky patří Ellingtonova “Solitude” a Chaplinova “Smile”), jakož i jednu Najponkovu vlastní skladbu a výlet do tvorby francouzského avantgardisty Erika Satieho. Album bylo nahráno ve Studiu Svárov (Lukáš Martinek), mix proběhl ve studiu Sono Records (Milan Cimfe) a mastering v newyorském studiu DB Plus (Gene Paul). Obal Aleše Najbrta je postaven na fotografiích Adama Holého.

U příležitosti vydání alba uspořádá sestava hráčů, kteří spolu vystupují velmi vzácně, v České republice sérii koncertů a proběhne i křest alba:
12. dubna – Jazz Fest Brno, Alterna, 19.30 hod.
13. dubna – U Malého Glena, Praha, 21.30 hod.
14. dubna – U Malého Glena, Praha, 21.30 hod.
Album The Real Deal je (jako ostatní tituly Animal Music) ve fyzické i digitální distribuci společnosti Supraphon a bude dostupné na všech důležitých legálních on-line portálech s hudbou, včetně supraphonline.cz a itunes.com.
Album The Real Deal obsahuje tyto skladby:
1.          Love Letters (Victor Young)
2.          I´ll Remember April (Don Raye)
3.          Softly As In A Morning Sunrise (Sigmund Romberg)
4.          Too Young (Sidney Lippman)
5.          Listen Here (Eddie Harris)
6.          Sonora (Hampton Hawes)
7.          Just A Closer Walk With Thee (traditional, aranžmá Najponk)
8.          Smile (Charlie Chaplin)
9.          Wahoo (Bennie Harris)
10.      Solitude (Duke Ellington)
11.      Based On Bach, Bird And Trane (Najponk)
12.      Je te veux (Erik Satie)
 
Najponk (* 1972) hraje na klavír od svých devíti let a od téže doby je značně posedlý jazzem. V roce 1990 založil Najponk Trio a později kvartet Najponk Q. Získal první místo v mezinárodní soutěži jazzových pianistů v Ostravě v roce 1995 a později byl přizván do projektu Českého rozhlasu Tribute to Thelonious Monk. Mezi hráče, se kterými za své dosavadní kariéry vystupoval a spolupracoval, patří Janusz Muniak, Dave Liebman, Piotr Baron, Osian Roberts a George Mráz. Ať již sólově nebo v Najponk Triu vystupuje Najponk na jazzových festivalech od ruského Novosibirsku až po britský Cheltenham a absolvoval i prestižní A Trane Jazz Club v Berlíně. Najponk Trio bylo mnohokrát zvoleno kapelou roku, poprvé v roce 1998 v anketě České jazzové společnosti. Za své sólové album “Just About Love“ dostal Najponk cenu „Anděl 2001“ v kategorii Jazz & Blues. Album „Going It Alone“ bylo oceněno roku 1999 v anketě časopisu Harmonie. Najponk se po delší hudební pauze vrátil k jazzu v roce 2009 a téhož roku rovnou vydal dvě alba. Následující album, natočené v triu s varhaníkem Ondřejem Pivcem a bubeníkem Gregory Hutchinsonem v netradičním obsazení fender piano – hammond – bicí získalo „Anděla“ jako jazzové album roku 2010. O Najponkově hře napsal Prague Post: „Pianista Najponk hraje přímočarý jazz, v němž tvoří invenční, originální sóla a alchymii, která je čistým kouzlem. Vzrušující improvizátor, kombinuje svěžest Oscara Petersona s výstřední perfektností Thelonia Monka a s klasickým nádechem Wyntona Kellyho a Red Garlanda.“ Mezi jazzovými muzikanty a příznivci je Najponk znám jako sběratel jazzu s encyklopedickou znalostí prakticky všeho, co se jazzu týká. Je považován za jednoho z největších českých znalců tohoto žánru. Jako posluchač však o sobě Najponk říká, že má daleko širší záběr: od Led Zeppelin přes Megadeth, Beatles, Franka Sinatru, až po klasiku. Jeho životním smyslem je swingující rytmus.
 
Sólová diskografie:
Najponk Trio: Birds In Black (Gallup Music, 1999)
Najponk: Going It Alone (Cube-Metier, 2000)
Najponk: Just About Love (Cube-Metier, 2001)
Najponk Trio: Ballads, Blues & More (Cube-Metier, 2001)
Najponk Trio: Autumn In New York (Cube-Metier, 2003)
Najponk, George Mraz, Martin &Sulc: Night Lights (CzechArt, 2009)
Najponk: Just For My Friends (Cube-Metier, 2009)
Najponk, Ondřej Pivec, Gregory Hutchinson: It’s About Time (Animal Music, 2010)
Najponk, Jaromír Honzák, Matt Fishwick: The Real Deal (Animal Music, 2012)
 
Jaromír Honzák (*1959) se na české jazzové scéně pohybuje od počátku 80. let, kdy ukončil studium na konzervatoři. Se Zdeňkem Zdeňkem, Františkem Kopem a Martinem &Sulcem založil skupinu Naimä, nejvýraznější mladou jazzovou kapelu 80. let. Brzy se stal univerzálním doprovazečem, jehož talentu využily osobnosti jako Karel Růžička, Emil Viklický, Karel Velebný, Vojtěch Eckert, ale také Bratři Ebenové (s nimiž nahrál všechna alba a s nimiž stále pravidelně koncertuje) a Iva Bittová (s níž účinkoval v sestavě Čikori a podílel se i na dvojalbu Bílé inferno). Honzákova interpretační činnost brzy přesáhla československé hranice; účinkoval na řadě jazzových festivalů po světě. Mezi zahraniční osobnosti, které doprovázel, patří např. Art Farmer, Phil Wilson, Don Friedman, Alan Praskin, Giovanni Basso nebo Victor Lewis. V roce 1989 obdržel Jaromír Honzák stipendium na prestižní bostonské Berklee College of Music, kde studoval tři semestry a mezi jeho spolužáky zde patřili např. Jorge Rossy, Kurt Rosenwinkel, Chris Cheek nebo Roy Hargrove. Po návratu z USA Jaromír Honzák začal rozvíjet své představy o vlastní hudbě a dosud natočil pět autorských alb, z nichž tři poslední obdržela cenu „Anděl“ za nejlepší jazzové album roku, album „Little Things“ vyhrálo též anketu České jazzové společnosti o album roku. Spolu s Honzákem na uvedených albech účinkují například vynikající polští jazzmani saxofonista Piotr Baron, klavíristé Kuba Stankiewicz (spolužák z Bostonu) a Michal Tokaj a bubeník Lukasz Zyta, přední kytaristé David Dorůžka, Christian Rover či Peter Binder či další spolužáci z Bostonu bubeník Jorge Rossy a saxofonista Chris Cheek. V roce 2003 bylo založeno jazzové oddělení Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka, na jehož vzniku se Jaromír Honzák podílel a které nyní vede. Je tak jedním z patronů současného rozkvětu mladé jazzové generace, na půdě jím vedené „vošky“ byly založeny kapely Vertigo Quintet, Ondřej Pivec Organic Quartet, Infinite Quintet, Points a řada dalších. Projekt kapely FACE OF THE BASS je Honzákovým druhým hlavním projektem, jehož debutové album vyšlo v březnu 2011 (Animal Music) a získalo nominaci na cenu Anděl v kategorii jazz a blues. Honzák dále účinkuje v sestavě Sato San To a ve skupině Bratří Ebenů.
 
Sólová diskografie:
Jaromír Honzák: Getting There Together (PJ Music, 1995)
Jaromír Honzák: Earth Life (Cube-Metier, 2000)
Jaromír Honzák Quintet: Present Past (Indies, 2003)
Jaromír Honzák Quartet: A Question To All Your Answers (Animal Music, 2007)
Jaromír Honzák Quintet: Little Things (Animal Music, 2009)
Face of The Bass (Animal Music, 2011)
Najponk, Jaromír Honzák, Matt Fishwick: The Real Deal (Animal Music, 2012)
 
Matt Fishwick (*1976) je jedním z nejvíce vyhledávaných anglických jazzových bubeníků. Narodil se v Manchesteru spolu se svým dvojčetem – Stevem Fishwickem, nyní významným trumpetistou. Ještě jako teenager Fishwick vstoupil v Manchesteru na místní jazzovou scénu, kde doprovázel hudebníky, kteří jsou nyní proslulí v Anglii i v Evropě. V roce 1994 se Fishwick přemístil do Londýna a začal studovat na Royal Academy of Music; zde se seznámil se spoustou vynikajících hudebníků své generace a začal působit na londýnské jazzové scéně. Mezi jeho časté spolupracovníky patří Tom Cawley, Gareth Lockrane, Orlando Le Fleming, jakož i saxofonista Osian Roberts, s nímž a se svým bratrem Stevem spolupracoval nejčastěji a společně vydávali alba pod hlavičkou Osian Roberts / Steve Fishwich Quartet. Fishwick měl příležitost spolupracovat s celou řadou dalších vynikajících hudebníků v Londýně a v USA, jako jsou Mike Carr, Dave Cliff, Jim Mullen, Scott Hamilton, John Bunch, Kenny Davern, Howard Alden, Harry Allen, John Goldsby, Michael Moore, Randy Sandke, Warren Vache, Allan Vache, Phil Flanagan, John Colianni, Ken Peplowski a řada dalších. V letech 2004 – 2009 žil Fishwick v New Yorku a působil na tamní frekventované jazzové scéně, nyní žíje zpět v Londýně, kde vede vlastní kvartet a kvintet společně s bratrem Stevem.
 

Kontakty

 
Najponk: www.najponk.com
Jaromír Honzák: www.jaromirhonzak.com
Matt Fishwick: www.mattfishwick.net
Oficiální stránka Animal Music: www.animalmusic.cz
Mediální servis: 2media.cz, s.r.o


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0593 s