Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Do Akropole se chystá architekt zádumčivých triphopových nálad Yonderboi

13.05.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Do Akropole se chystá architekt zádumčivých triphopových nálad YonderboiKvětnové Euroconnections se ponoří do zádumčivých nálad a hypnotických beatů – Palác Akropolis totiž navštíví budapešťský triphopový kouzelník Yonderboi, patrně nejznámější maďarský hudební export posledních deseti let. Společnost mu bude dělat česká skupina Narcotic Fields, která ve své hudbě míchá zasněnou elektroniku s indie-rockem.

László Fogarasi si svoji přezdívku Yonderboi vypůjčil z kultovního kyberpunkového románu Neuromancer Williama Gibsona, jeho nahrávky ale místo do dystopické budoucnosti virtuální reality utíkají spíše do melancholických krajin trip hopu, které jako kdyby existovaly mimo čas. Retro praskání vinylové desky se v nich mísí s hiphopovými beaty a výraznými melodickými nápady.
 
Talentovaný Lászlo debutoval už ve svých šestnácti letech na kompilaci Future Sound of Budapest Vol. 2. Po úspěchu následného EPčka Cinnamon Kisses se přestěhoval ze svého rodného města do Budapešti a během následujících let se stal nejvýraznější osobností maďarské klubové hudby. Na debutovém albu Shallow and Profound z roku 2000 se výrazně podepsala jeho záliba v jazzu, klasickém hip hopu i filmové hudbě a ze smyček i tradičních hudebních nástrojů namíchal okouzlující downtempo. Jeho pověst brzy překročila hranice země a Yonderboi podepsal smlouvu německé nahrávací značce Mole Listening Pearls, na níž vydávají třeba De-Phazz nebo jeho slavní krajané Anima Sound System.
 
Na druhém albu Splendid Isolation z roku 2005 rozšířil Yonderboi výrazně spektrum svých inspirací - deska natočená s pomocí holandského producenta Junkie XL a několika zpěvaček se přiblížila rockovému písničkářství a jsou na ní ke slyšení i coververze Dire Straits nebo The Doors. O rok později se Yonderboi představil v Praze jako předskokan The Prodigy. Třetí studiové album Passive Control z loňského září se vrací k syntetickým zvukům a je pomalejší a zádumčivější. Ve skladbách jako je úvodní Sustainable Development se také odráží nepříliš vlídná atmosféra dnešního Maďarska stiženého těžkou ekonomickou krizí. „Passive Control je o uživatelích sociálních sítí, kteří se nalogují a pak už jen čekají. Je to jako rybaření. Nahodíš udici a pak už jen doufáš, že se jednoho dne stane něco nečekaného, co za ni na druhé straně zatáhne a změní ti život,“ vysvětluje maďarský hudebník název desky.
 
Yonderboi je mistrem vynalézavých hudebních fúzí, které si citlivě vypůjčují z bohaté studnice hudební historie od meziválečného jazzu až k divnému folku nultých let. V Maďarsku určitě není současný hudebník, který by se mohl pochlubit stejnou zahraniční slávou a doma si ho řádně váží. Za svoji hudbu už posbíral řadu cen od těch výročních hudebních (jeho debut byl vyhlášen nejlepším maďarským albem všech dob) až k Stříbrnému kříži ministerstva kultury - nejvyššímu státnímu vyznamenání za kulturní zásluhy a šíření dobrého jména země.
 
24. května vystoupí v Paláci Akropolis sólo, ale zato s impozantní videoprojekcí. Společnost mu zde bude poslední květnovou sobotu dělat olomoucká skupina Narcotic Fields, kterou před pěti lety založili jako studiový projekt producent Tom Bayer a zpěvačka Tereza Kopecká. Jejich debut Erase z roku 2009 střídá melancholické polohy bristolského trip hopu s kytarovým popem. Současná podoba skupiny je znovu více tanečnější a z původní šestice je dnes už jen kvarteto, které připravuje materiál na nové album.

Yonderboi diskografie:
 
Shallow And Profound (UGAR Records, 2000)
Splendid Isolation (Mole Listening Pearls, 2005)
Passive Control (Mole Listening Pearls, 2011)
 
 
www.palacakropolis.cz
 
 
Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis,, Ticketpro a Ticketstream
320,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
320,- Kč +poplatky v předprodejích
360,- Kč  na místě


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0429 s