Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je čtvrtek 2.12.2021, svátek má Blanka 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 508
Registrovaní čtenáři: 518
Publikovaných článků: 13146
Komentářů: 11275


Měření



Jacaszek pozve na hudební cestu mimo tento svět

14.05.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Muzikantů prozkoumávajících styčné body moderní vážné hudby a současné elektroniky se za poslední dobu objevilo hned několik. Málokdo ale dokáže oba světy propojit s takovou samozřejmostí jako polský skladatel a hudebník Michał Jacaszek.

Poslední květnovou sobotu se budou moci návštěvníci Paláce Akropolis vydat do kouzelného zvukového světa, v němž se potkává ambient, vážná hudba i hlukové erupce. Průvodcem bude polský skladatel Jacaszek, jediný středoevropský hudebník vydávající na prestižní americké značce Ghostly International a jeho elektronicko-akustické trio. Jejich výlet po zádumčivých krajinách doplní v rámci večera Music Infinity ukrajinský sonický sochař Heinali.

Jeho kompozice stejnou měrou čerpají z tradice ambientu nebo drone music a zároveň se pro inspiraci ohlíží do světa vážné hudby a výsledkem je úchvatný mnohovrstevnatý zvukový proud, v němž se potkávají samply s živými nástroji. Chvílemi to připomíná melancholickou filmovou hudbu, pak ale bez varování ponoří posluchače do žhavé lávy digitálního hluku. „Chci stvořit svůj vlastní osobitý hudební jazyk, v němž budou elektronické manipulace s nahrávkami obohacovat tradiční akustické nástroje,“ popisuje Jacaszek, který si za svoji tvorbu vysloužil srovnání s Benem Frostem, Timem Heckerem či švédskými Tape – jmény mj. dobře známými z večírků Music Infinity.

Jacaszek je vystudovaný restaurátor a jeho hudba se tak pyšní mimořádným smyslem pro detail. Je také fascinován objevováním skryté historie a jeho debut Lo Fi Stories z roku 2004 oživoval melodie starých hracích skříněk či zašlých magnetofonových pásek. Mimo hranice rodného Polska vykročil rodák z Gdaňka o čtyři roky později díky vynikajícímu albu Treny vydaném na norské značce Miasmah vedené Erikem Skodvinem (Svarte Greiner, Deaf Center). Poprvé zde představil svoje „hlukové závěsy plné špíny a šumu“ protkané akustickými nástroji. Následná deska Pentral objevovala zvuky uvnitř gotické katedrály. Jacaszek se také podílel na hudbě k divadelním hrám či uměleckým instalacím a filmům.

Aktuální album Glitter už vyšlo na prestižní americké značce Ghostly International a Jacaszek se tak stal stájovým kolegou například Matthew Dear nebo The Sight Below. Výrazným posunem je angažování klarinetisty Andrzeje Wojciechowského a Małgorzaty Skotnicke, jejíž spinet ukazuje cestu z apokalyptických nálad zvukového bludiště desky Glimmer. Minulost se propojuje s digitální přítomností a vzniká hudba existující mimo čas i prostor.

„Hlavní motivací mých experimentů je objevit krásu s univerzálním účinkem,“ říká Jacaszek, který se nebojí nechat vybublat na povrch svých skladeb čiré emoce. „Všechno co dělám v hudbě stojí na myšlence, že za hmotným světem je ještě jedna realita. A svojí hudbou se jí chci dotýkat, cítit ji a zprostředkovat zároveň posluchačům,“ říká polský skladatel, který nám bude v Paláci Akropolis poprvé ukazovat tuto cestu na „druhou stranu“ právě v sobotu 26. května.
Druhým hostem Music Infinity bude kyjevský skladatel a producent Oleg Shpudeiko alias Heinali, jež o sobě mluví jako o hrdém samoukovi, který vnímá hudbu napříč žánry i formáty. V jeho diskografii jsou k nalezení originální dubstepové exkurze s exotickými soulovými či jazzovými samply (unikátní internetové album Post Hope), ale i hudba k tanečním vystoupením, televizním dokumentům či uměleckým instalacím art kolektivu Solom. V loňském roce ho proslavila spolupráce s americkým básníkem Mattem Finneyem na deskách Ain't No Night Conjoined, které fúzují elektronický ambient s podladěnými riffy a táhlými tóny doom metalu. Nahrávky vyšly na londýnské značce Paradigm Recordings zaměřující se na současnou esoterickou hudbu. V Praze nicméně Heinali představí svoje drone electronicko-akustické kompozice, které připomínají ambientní hlukové hradby Tima Heckera s větším důrazem na harmonii.

Více informací a audio ukázky:
http://www.jacaszek.com
http://ghostly.com/artists/jacaszek
 
http://www.myspace.com/heinali
http://soundcloud.com/heinali
 
http://www.palacakropolis.cz
 
Diskografie:
Jacaszek
Lo Fi Stories (Gusstaff, 2004)
Lem Konzept (Gusstaff, 2005)
Sequel (Gusstaff, 2005
Treny (Miasmah, 2008)
Pentral (Gusstaff, 2009)
Glimmer (Ghostly International, 2011)
 
Heinali
Ghost of a Chance EP (Don’t Panic Records, 2008)
Into The Sea EP (Dedicated Records, 2009)
Haiku EP (Dedicated Records, 2010)
Town Line EP (Dedicated Records, 2010) + Matt Finney
Ain’t No Night (Paradigms Recordings, 2011) + Matt Finney
Conjoined (Paradigms Recordings, 2011) + Matt Finney
67 Breaths (Arlen, 2011)
 
Napsali o album Glimmer od Jacaszeka:
Hudba, kterou skládá Jacaszek poletuje na okrajích vážné hudby, elektronického ambientu a experimentálního jazzu, ale všechny vlivy hravě překonává. A nezní jako nic jiného, co jste za svůj život slyšeli.
NPR

Jacaszek je jedním ze skladatelů, kteří oživují postupy moderní vážné hudby pro nové století a daří se jim s pomocí moderních technologií objevovat zcela novou uměleckou formu.
The Muse in Music

Největším přínosem desky je to, jakým způsobem Jacaszek kombinuje oba hudební protipóly a rozehrává jejich napětí. Někdy je to výsledkem decentní konflikt, jindy ze střetu obou světů vzniknou monstrózní zvukové chuchvalce překypující intenzitou.
Resident Advisor
 
www. palacakropolis.cz

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2021 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0214 s