Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ISANG YUN TRIO v Museu Kampa

28.05.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ISANG YUN TRIO v Museu KampaVynikající komorní soubor, který nese název po korejském skladateli Isangu Yunovi, vystoupí v pondělí 4. června 2012 v prostoru Musea Kampa. Soubor vznikl z popudu hobojisty Viléma Veverky a harfistky Kateřina Englichové, kteří jsou častými uměleckými partnery, s cílem zaměřit se na interpretaci hudby 2. poloviny 20. století.

V roce 2010 soubor s úspěchem vystoupil na prestižním festivalu Pražské jaro. Program koncertu 4. června slibuje hned několik novinek. V premiéře budou uvedena díla autorů skladatelského sdružení Konvergence Ondřeje &Stochla a Tomáše Pálky, která byla psána přímo pro tyto vynikající interprety. Dále zazní dílo Isanga Yuna, česká premiéra skladby Lamento renomovaného ruského autora Alexandra Knaifela a nová verze skladby Bouillon Jany Vöröšové, kterou premiérovala Kateřina Englichová v roce 2005. Koncert pořádá sdružení Konvergence.
 
Soubor ISANG YUN TRIO je výjimečnou formací předních českých sólistů a hlásí se k odkazu komorního díla významného korejského skladatele, autora, jenž se zásadně podílel na formování poválečné evropské hudební avantgardy. Když v roce 2005 začala Kateřina Englichová spolupracovat s Vilémem Veverkou, byla hudba Isanga Yuna jedním z jejich prioritních cílů. Po dalších pěti letech se tito interpreti spojili s mladým violoncellistou Petrem Nouzovským a vzápětí soubor odstartoval svou činnost debutem na prestižním mezinárodním festivalu Pražské jaro. Unikátní spojení hoboje, harfy a violoncella nabízí zajímavé barevné kombinace a ojedinělé možnosti interpretace komorní hudby. Jinými slovy se dá říci, že jde v tom nejlepším slova smyslu o výjimečnou „obhajobu“ současného umění...
 
Stručně o programu
Na koncertě dostanou interpreti příležitost předvést své umění také v sólových skladbách. Jednou z nich je hned úvodní Lamento pro sólové violoncello, které přednese v české premiéře Petr Nouzovský. Toto dnes již kultovní dílo ruského skladatele Alexandra Knaifela (nar. 1943) autor věnoval slavnému violoncellistovi a svému učiteli Mstislavu Rostropovičovi. Alexandr Knaifel je v Čechách dosud méně známým skladatelem patřícím ke skupině autorů bývalého Sovětského svazu jako jsou Arvo Pärt, Giya Kancheli, Tigran Mansurian, Valentin Silvestrov a Sofia Gubaidulina.
 
Pro hobojistu Viléma Veverku zkomponoval Tomáš Pálka skladbu Single Line of Silence, která bude na koncertě uvedena v premiéře. Tomáš Pálka (nar. 1978) studoval u Pavla Zemka-Nováka a na HAMU ve třídě Marka Kopelenta. Je spoluzakladatelem a členem souboru Konvergence. Single Line of Silence je skladba pro sólový hoboj se scénickým konceptem a s využitím perkusivních prvků, zároveň je ponechán interpretovi prostor podílet se na jejím výsledném tvaru.
 
Vítěz letošní soutěže NUBERG Ondřej &Stochl (1975) zkomponoval pro Isang Yun Trio novou skladbu s názvem &Serosvit, ke které dodává: “Když jsem si na Deylově konzervatoři lámal hlavu, jak vysvětlit nevidomým, co je šerosvit v malířství, napadala mne různá přirovnání k hudební struktuře. Až mi došlo, že vlastně mluvím i o tom, jak při komponování myslím sám.“
 
Jana Vöröšová (1980) je pozoruhodnou skladatelkou mladé generace. Velký ohlas v letošní soutěži NUBERG získala její orchestrální skladba 4 haiku. Skladba Bouillon je původní cyklus pěti písní psaný pro soprán a harfu v roce 2005. Velice náročný part harfy tehdy premiérovala právě Kateřina Englichová. První dvě písně cyklu nyní Jana Vöröšová upravila do nové verze pro hoboj a harfu.
 
Na závěr koncertu nebude chybět skladba Isanga Yuna (1917-1995) pro hoboj, violoncello a harfu s názvem Espace II (Prostor II), kterou v roce 1993 premiérovala slavná dvojice Heinz a Ursula Holligerovi spolu s violoncellistou Andreasem Schmidem.
 
 
 
Koncert pořádá skladatelské sdružení KONVERGENCE.

 
Zdroj:
www.konvergence.org



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0366 s