Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Živá plzeňská kultura I.

02.06.2012   Stanislav Polauf   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Živá plzeňská kultura I.V Plzni to vře. Plzeňský "kotel" vaří. Nejen ten hokejový a fotbalový, kde oba týmy patří k nejlepším v republice a fanoušci k nejslušnějším. Týká se to i kultury, kde je ohrožen hrdý titul "město kultury 2015" protože na realizaci velkolepých a bohulibých plánů najednou chybějí peníze. To však neznamená, že plzeňská kutura je mrtvá. Opak je pravdou.

 

Zatímco jinde je v parném létě mrtvo Plzeň žije - žije kulturou. Z celé plejády akcí vás seznámíme se dvěma zásadními projekty, které - jak věříme - dokáží zaujmout nejen místní veřejnost ale mohou přitáhnout i řadu zájemců odjinud. Nabízejí lákavé menu a - což je mimořádně příjemné - jsou ve většině případů pro zájemce zdarma.

Festival ŽIVÁ ULICE

Jde o multižánrový festival s podtitulerm Plzeňská setkání. Navazuje na tradiční plzeňskou akci festivalu s názvem NA ULICI (dříve Jazz na ulici, Struny na ulici či Divadlo na ulici), která se koná již řadu let za velkého zájmu publika právě v horkých letních měsících, jak to dokládají níže uvedené fotografie. Tentokrát nepůjde o jeden či dva týdny soustředěných kulturních aktivit, ale akce budou rozloženy na dobu od 23. června až do 9. září. &Sestnáct dní v tomto období bude patřit milovníkům předních českých a slovenských kapel a divadel, zapomenuto nebude ani na ty nejmenší.

"Síla ŽIVÉ ULICE je v její barevnosti a otevřenosti. Vytvoříme místo pro setkávání. Vytvoříme místo bez bariér. Pro setkávání sousedů, přátel, místo pro rodiny s dětmi," říká ředitel festivalu Jakub Vedral ze sdružení ART Prometheus, o.s., které vyhrálo grantové řízení a má za sebou desetiletí divadelních a outdoorových projektů po celé Evropě i mimo ni. K hudební dramaturgii přizvali Davida Gaydečku z festivalu United Islands České spořitelny. Pod jejich režií si lidé poslechnou více než 60 koncertů, mezi nimiž nebudou chybět interpreti jako Taxmeni, The Prostitutes, Čankišou, Republic od Two, Please The Trees, The Colorblinds, Gulo Čar, Bitumen Beat, ani lety prověření hudebníci Jan Burian s Lenkou Dusilovou, Peter Lipa, Michal Pavlíček s Monikou Načevou, Luboš Andršt s jeho Blues Bandem a mnoho dalších. Plzeňská scéna bude u toho také a mezi potvrzenými jsou Znouzectnost, Tlaskač či Rubiano. A nezapomene se ani na zahraničí - přijede třeba Baron Bane ze &Svédska nebo Canja Rave z Brazilie. Navíc pak si na festivalu budou moci zahrát jednotlivci i skupiny, které vyberou posluchači ze soutěže, vyhlášené pořadateli pro začínající talenty.

"S úctou k tradici a s precizností nám vlastní chceme do západočeské metropole přivést hudbu, divadlo a další aktivity na mezinárodní úrovni," říká David Gaydečka a dodává: "Náměstí a parky v Plzni chceme proměnit na jedno velké jeviště tak, jak tomu činíme s největším festivalem puličního divadla Za dveřmi či doprovodným programem hudebního gestivalu United Islands. Obě akce již několik let dělají letní nudu v Praze minulostí. Přesně tak bychom chtěli letní Plzeň proměnit v pulzující kulturní centrum."

Podrobnější program a další informace najdou zájemci na webových stránkách festivalu www.zivaulice.eu případně www.artprometheus.cz.

Celý festival je zdarma, takže je možno přijet. Plzeň má dostatek ubytovacích možností a pokud jde o tzv. batůžkáře i o ty bude postaráno. 16 dní v průběhu tří měsíců plných hudebního, divadelního i doprovodného programu (na př. připravuje se gurmánská slavnost Festival polévky) rozhodně bude stát za to. Po deset dní bude navíc v městských parcích k dispozici zvuková aparatura, která nechá zaznít vašim hlasům a vašim myšlenkám, pokud je bude chtít veřejně prezentovat v rámci kulturního HYDE PARKU.

O jiné kulturní aktivitě Plzně nazvané LÉTO V MĚ&SŤANSKÉ BESEDĚ zase příště.
Foto: naulici.cz, plzen.eu





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Dagmar Hermannová - 2.6.2012 - 13:18

Že jsem si té kultury nevšimla
Kromě produkcí a kraválu na ulicích je město Plzeň špinavé a pokryté odpadkama, psími výkaly a hnusnými čmáranicemi na zdech domů a vůbec všude. To mi moc kulturní nepřipadá. Když to srovnám - před pár lety sice nebyly produkce na ulicích, ale pro lidi, kteří se chtěli bavit a tančit, se hrálo denně ve Slovanu, ve Slavii, v Kufru, v Krymu, v Continentalu, v Uralu, ve Škoda hotelu a dnes? NIKDE. Kdo se chtěl bavit a poslouchat hudbu, zaplatil si vstupné, podniku se zvýšily tržby, lidi museli mít slušný oblek a bavili se. Město bylo čisté a kdo chtěl mít klid ve svém domově, měl ho. Kdo ne, šel do kina, divadla nebo tančit. Tak by to asi mělo být? Ale to se "nevyplatilo". Více se vyplácí pouliční ryk,který někdo organizuje za těžký prachy, ale nic se na to nevybere, lidi střední generace před tím zalezou do bytů a zavřou okna, a i tak musejí trpět hlukem, nebo vůbec z města utečou alespoň o víkendech, takže kravál je .... jen pro puberťáky a mlaďochy, kteří se válej po ulicích, pijou, zvrací, ještě víc čmářou po zdech a hází na zem ještě více odpadků. Je to nevychovaná havěť a na tuto "kulturu" město jen doplácí - a to se vyplatí?? Nějak to nechápu a s kulturou města - a s kulturou člověka - to moc nesouvisí. Kulturní prostředí je především čisté, kultivované, plné slušných lidí a bez excesů. Ale na očistu města peníze chybí, když se musejí dát kámošům, kteří za drahé prachy zprostředkovávají kulturu hluku... ale co, proti gustu....


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.024 s