Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mluvte bez cenzury! Týden svobody je na spadnutí

15.06.2012   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mluvte bez cenzury! Týden svobody je na spadnutí&Stve Vás, jak to s českou společností vypadá? Nenadávejte u televize, ale přijďte o tom mluvit naživo! Týden svobody dá prostor názorům běžných občanů i odborníků na témata, která se do médií jen tak nedostanou. Týden svobody a Noci kavárenských debat nabízejí neopakovatelnou příležitost, jak říct, co si myslíte, aniž by Vás někdo cenzuroval.

Druhý ročník „Týdne svobody“ se blíží! Obecně prospěšná společnost OPONA, známá veřejnosti z roku 2009, kdy zastoupila stát v organizaci oslav 20. výročí sametové revoluce nebo z loňského spouštění růžového tanku na Vltavu, zvolila pro letošní ročník Týdne svobody téma značně aktuální – svobodu slova. Důvodů je několik.
 
V první řadě se i víc než 20 let od pádu železné opony v našem evropském prostoru nacházejí země jako Bělorusko, kde je svoboda slova tvrdě potírána. A o kousek dál, v Rusku, platí za svobodné vyjadřování lidé životem nebo v lepším případě vězením. V cele například od února čeká na soud několik členek ruské punk rockové kapely Pussy Riot, které byly zatčeny kvůli písni „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Tu zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele.

Ruským muzikantkám chceme v úvodu Týdne svobody vyjádřit podporu happeningem na Václavském náměstí, nazvaném „Zeď Pussy Riot“. Na zeď, inspirovanou  někdejší zdí Johna Lennona na pražské Kampě, budou moct Češi i zahraniční návštěvníci Prahy psát své vzkazy pro členky kapely Pussy Riot nebo své názory týkající se svobody projevu,“ přibližuje plány Pavla Kantnerová.

Druhým důvodem pro volbu tématu je stav svobody slova u nás, v České republice. Svoboda slova je jedním z velkých darů, kterého se nám dostalo pádem komunismu. Bereme jí jako samozřejmost, ale je otázkou, zda s ní umí Češi opravdu zacházet? Uměli by za ní bojovat v případě, že by někdo útočil na její křehké postavení? A nejsou mezi námi lidé nebo skupiny lidí, kteří se o to svým konáním vlastně snaží?

O tom a dalších tématech spojených se svobodou slova budou „Noci kavárenských debat“. Po tři večery (18.,19. a 20.6.) bude v jedenácti pražských kavárnách diskutovat s veřejností 12 zajímavých moderátorů a 30 hostů, kteří mají k vybraným tématům skutečně co říct (viz. příloha). Do publika jsme pozvali i zástupce politických stran, kteří se debat zúčastní z pozice běžného občana. Vybrané politiky pak s výsledky debat seznámíme pomocí video-záznamu a  jejich reakce nebo vyjádření zprostředkujeme veřejnosti online.
Sestřihy nejzajímavějších momentů z debat a úryvky ze Zdi Pussy Riot půjdou v závěru Týdne svobody jako doprovodný program hudebního festivalu United Islands.
  
 
TÝDEN SVOBODY – 18. - 24. 6. 2012
 
pondělí 18. a úterý 19. 6. 2012

ZEĎ PUSSY RIOT ,  Václavské náměstí (dolní část) 

 
pondělí 18. - středa 20. 6. 2012
NOCI KAVÁRENSKÝCH DEBAT, 12 kaváren v centru Prahy
 
pátek 22. a sobota 23. 6. 2012
UNITED ISLANDS, doprovodný program hudebního festivalu
 

 
OPONA o.p.s. - Obecně prospěšná společnost OPONA byla založena na podzim roku 2007 za účelem připravit volně přístupné oslavy 20. výročí pádu železné opony. Cílem OPONY je ojedinělými projekty oslavovat konec totality a především varovat před jejími nástrahami a možnými formami návratu. Za sebou má OPONA úspěšné projekty jako např. Cirkus Totality, 20 let bez opony, Trenažér totality, Týden svobody 2011 se spuštěním růžového tanku na Vltavu a v neposlední řadě nedávný koncert Lucerna proti rasismu.
 
 
 




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0341 s