Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Něžná Audrey Tautou konečně v kinech

30.06.2012   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Něžná Audrey Tautou konečně v kinech 30. června má premiéru nový francouzský snímek Něžnost - křehký, poetický i humorný film o jedinečnosti lásky i o osobním znovuzrození. Snímek s „Amelií“ Audrey Tautou v hlavní ženské roli byl natočen podle stejnojmenného románu Davida Foenkinose, který získal 10 literárních cen, byl přeložen do 21 jazyků, a kterého se prodalo přes 700.000 výtisků.

Filmovým partnerem Audrey se stal francouzský herec François Damiens. Snímek v režii Davida a Stéphane Foenkinosů byl letos nominován na dvě ceny César. O hudbu se postarala Émilie Simon – známá mladá francouzská zpěvačka a skladatelka elektronické hudby. Český trailer je ke zhlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=76pHRjKwOCE. Více informací o filmu na www.dcinema.cz.

Ve stejné době navíc přichází na pulty českých knihkupectví knižní předloha – román Něžnost Davida Foenkinose. Více informací o knize na www.argo.cz.
Nathalie (Audrey Tautou) vede spokojený život – je mladá, krásná a má skvělého manžela. Když ale její muž zemře při automobilové nehodě, zhroutí se jí svět. Aby unikla svým temným myšlenkám a pocitům, zaměří se výhradně na práci. Jednoho dne ale z ničeho nic, aniž ví, proč se tak stalo, políbí toho nejnepravděpodobnějšího muže – svého spolupracovníka Markuse (François Damiens). To, co spolu zamilovaný pár prožívá, vyvolává mnoho otázek a zároveň i odpor u kolegů v práci. Pod vlivem své lásky spolu nakonec Nathalie a Markus utíkají pryč, aby mohl jejich vztah pokračovat a přežít.

Filmová adaptace je velice věrná literární předloze, i když některé scény v knize nejsou příliš vhodné pro kino. Výzvou bylo uchovat tón předlohy a zároveň vytvořit nový filmový svět,“ uvádí ke vzniku filmu jeden z režisérů David Foenkinos. Na Audrey Tautou mysleli oba tvůrci při obsazování hlavní ženské role již od začátku: „Audrey jsme dali scénář ve velice rané fázi příprav filmu. Byl to celkem troufalý nápad, vůbec jsme nedoufali, že bude souhlasit. Byli jsme si ale jisti, že je pro postavu ta pravá. Viděl jsem ji totiž na jevišti v Ibsenově Noře. Byl jsem nadšený, protože dokázala vyzařovat najednou sílu, křehkost i humor.“ Stéphane ho doplňuje: „Já jsem ji znal z castingu jiného filmu a tak jsem věděl o její schopnosti zahrát různé osobnostní rejstříky a různé životní fáze jedné postavy.“

Na otázku, o jaký žánr u tohoto filmu jde, oba režiséři odpovídají: „Často jsme říkali, že točíme ´dramedii´, což je slovo vytvořené z komedie a dramatu. To nejlépe označuje pohyb z jednoho žánru do druhého, který ve snímku zažijete. Nebo by se dal pojmenovat také jako hořkosladký.“ Velkou pozornost si při natáčení vysloužila scéna s prvním polibkem, která je velmi nečekaná, protože při ní vidíme v podstatě poprvé hlavní mužskou postavu. „Líbila se nám myšlenka, že diváci uvidí hlavní postavu po 30 minutách filmu a navíc zezadu,“ říká Stéphane. „Je to základní scéna filmu a je třeba říci, že Audrey nám s ní velmi pomohla. Na tento natáčecí den jsme připravili zvláštní taktiku. Natočili jsme spoustu vedlejších záběrů, aby se již Francois tolik nehlídal. A v jednom momentě, když to již vůbec nečekal, ho Audrey velmi vášnivě políbila. Ze záběru je tak cítit ten nefalšovaný údiv a překvapení,“ doplňuje David.

Velmi důležitou roli ve snímku hraje i hudba Emilie Simon: „Hned od začátku jsem chtěl, aby s námi tato výjimečná skladatelka spolupracovala. Jako zpěvačka se perfektně hodila do světa našeho filmu. Její práce předčila ale naše očekávání. Na počátku jsme tolik hudby ani nechtěli, ale čím více nám toho posílala, tím více se toho hodilo k natočeným obrazům,“ uvádí David. „Je to, jako kdyby vytvořila paralelní vesmír k tomuto filmu, který s ním je ale v perfektní symbióze,“ doplňuje ho Stéphane.
 
Film do českých kin uvádí společnost D-cinema, která se stala tuzemským partnerem mezinárodní sítě SPI International. Rozšiřuje tak svoji distribuční nabídku vedle naučných a hudebních snímků na celovečerní hrané. D-cinema se také zabývá digitalizací kin a jejich audiovizuálním vybavením.
 
Něžnost (Francie)
Romantická komedie (o Lásce, Osudu a dalších Něžnostech)
Originální název: La Délicatesse
V hlavních rolích: Audrey Tautou a François Damiens
Režie: David a Stéphane Foenkinos
Scénář: David Foenkinos
Natočeno podle úspěšné knihy Něžnost Davida Foenkinose z roku 2009
Premiéra - Francie: 21. prosince 2011
Premiéra – ČR: 30. června 2012
Délka: 108 minut
Formát: DCP
Distribuce ČR: D-cinema
 
David Foenkinos – spisovatel, autor mnoha knih oceněných francouzskými literárními cenami, které byly přeloženy ve 20 zemích - například Inversion de l’Idiotie, de l’Influence de Deux Polonais, Entre les Oreilles, Le Potentiel Érotique de ma Femme, En Cas de Bonheur, Les Cœurs Autonomes, Qui se Souvient de David Foenkinos? nebo Les Souvenirs. Román Nos Séparations, který byl vydán v roce 2008, je v současné době adaptován pro film režisérem Yannem Samuellem. V roce 2010 vydal knihu Lennon, fiktivní vyznání Johna Lennona. Spolupracoval také s režiséry jako Jacquese Doillon a Cédric Klapisch na jejich scénářích. Je také autorem několika divadelních cen.
Stéphane Foenkinos – původně učitel angličtiny, jehož život se změnil, když ho Jacques Doillon zaměstnal jako casting režiséra. Od roku 1997 spolupracoval s řadou francouzských režisérů - Jean-Luc Godard, François Ozon, André Téchiné, Claude Chabrol, Coline Serreau, Jeanne Labrune, Valérie Lemercier, Anne Fontaine, Ilan Duran-Cohen, Dani?le Thompson, Jean-Paul Salomé, Catherine Corsini, Jacques Fieschi, Laurent Tirard a Florent Siri – ale také se zahraničními tvůrci – například Peter Greenaway, Mike Newell, Martin Campbell, Florian Van Donnersmarck, Terrence Malick, Woody Allen nebo Robert Zemeckis. Zároveň píše skeče pro herečku Sylvie Joly. Je také autorem několika divadelních her a muzikálů, a scénáristou televizních a filmových projektů – seriál Vénus et Apollon pro kanál Arte a Hard pro Canal+.
 
Audrey Tautou - filmografie
2011             LA DÉLICATESSE by David and Stéphane Foenkinos
2009             BEAUTIFUL LIES by Pierre Salvadori
2008             COCO BEFORE CHANEL by Anne Fontaine
2007             HUNTING AND GATHERING by Claude Berri
2006             PRICELESS by Pierre Salvadori
            THE DA VINCI CODE by Ron Howard
2005             RUSSIAN DOLLS by Cédric Klapisch
2004             A VERY LONG ENGAGEMENT by Jean-Pierre Jeunet
2003             NOT ON THE LIPS by Alain Resnais
2002             DIRTY PRETTY THINGS by Stephen Frears
            L’AUBERGE ESPAGNOLE by Cédric Klapisch
            HE LOVES ME... HE LOVES ME NOT by Laetitia Colombani
            LOST SEAMEN by Claire Devers
2001             GOD IS GREAT AND I’M NOT by Pascale Bailly
            AMÉLIE by Jean-Pierre Jeunet
2000             THE LIBERTINE by Gabriel Aghion
            MARRY ME by Harriet Marin
1999             VENUS BEAUTY INSTITUTE by Tonie Marshall
            PRETTY DEVILS by Serge Meynard
 
François Damiens - filmografie
2011             LA DÉLICATESSE by David and Stéphane Foenkinos
            TORPEDO by Matthieu Donck
            HOLIDAYS BY THE SEA by Pascal Rabate
            BORDERLINE by Alexandre Coffre
2010             NOTHING TO DECLARE by Dany Boon
            HEARTBREAKER by Pascal Chaumeil
2009             THE WOLBERG FAMILY by Axelle Ropert
            LITTLE NICOLAS by Laurent Tirard
2008             ME TWO by Nicolas Charlet and Bruno Lavaine
            JCVD by Mabrouk El Mechri

            SEULS TWO by Eric Judor and Ramzy Bedia
            DADDY COOL by Thomas Sorriaux and François Desagnat
            BEHIND THE WALLS by Christian Faure
            JUST ANYBODY by Jacques Doillon
2007             COWBOY by Benoît Mariage
            TAXI 4 by Gérard Krawczyk
2006             OSS 117, CAIRO, NEST OF SPIES by Michel Hazavanicius


Zdroj: Arts Marketing


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0408 s