Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Provokativní režisérka Maja Miloš míří se svým necudným snímkem do Čech

28.08.2012   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Provokativní režisérka Maja Miloš míří se svým necudným snímkem do ČechSrbský snímek KLIP, čerstvý vítěz prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu, po premiéře 30. srpna na festivalu Fresh Film Fest zamíří do českých kin. Režisérka Maja Miloš, která ve svém debutu chladnokrevně a provokativně zachytila život dospívající dívky v současném Srbsku, přijede osobně do České republiky a stane se jednou z porotkyň.

KLIP je součástí festivalové sekce Bright Future, která se zaměřuje na první či druhé celovečerní filmy, které již získaly ocenění a uznání na zahraničních přehlídkách. Jsme rádi, že devětadvacetiletá Maja přijala naše pozvání do poroty a osobně se bude moci konfrontovat s názorem českých diváků i posoudit soutěžní snímky,“ říká ředitelka festivalu Radka Weiserová.

Film sice provokuje explicitními sexuálními záběry, zaujal ale především silou a autentičností své výpovědi. „Příběh šestnáctileté Jasny, která se snaží definovat své místo ve světě a dospět, je na samé hraně toho, co o dnešních teenagerech chceme vědět,“ uvádí Přemysl Martínek z distribuční společnosti Artcam.

Přestože získal významné mezinárodní ocenění, stal se KLIP prvním filmem, který ruské Ministerstvo kultury odmítlo vpustit do distribuce pro údajný závadný obsah. Maja Miloš je tak další obětí putinovského tažení proti současné kultuře. Ruské úřady zdůrazňují zejména fakt, že hlavní hrdinka, nezletilá Jasna, experimentuje s drogami a sexem.

Snímek bude jako vůbec první v České republice uveden podle distribuční strategie „day and date“ souběžně s premiérou v kinech i na webovém portálu TV Nova Voyo.cz. Tam bude pro předplatitele zdarma ke zhlédnutí po dobu dvou týdnů (od 30. 8. do 13. 9.).
 
Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 130 filmů v několika soutěžních i nesoutěžních sekcích. Jedna z nejvýraznějších a nejrespektovanějších evropských přehlídek zaměřená na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup. Hlavním letošním tématem se stala MANIPULACE, v rámci něhož diváci uvidí například výběr snímků průkopníka docudramatu Petera Watkinse, snímky Funny Games a autorský remake Funny Games USA Petera Hanekeho, dokument WikiLeaks: Secrets & Lies mapující vývoj událostí spojených s osobností Juliana Assange nebo tematický pořad Co všechno chcete vědět o seriálu 30 případů majora Zemana a báli jste se na to zeptat a další. V sekci Bright Future např. australský „vražedný“ thriller Snowtown nebebo britské drama Electrick Children. Sekce Break Rules uvede experimentální filmy od zkušených a vyzrálých režisérů: například dokument PressPausePlay, kde o smyslu tvorby v digitální době hovoří vlivné osobnosti světového šoubyznysu, italské mystery drama The Legend of Kaspar Hauser nebo dánský experiment The Secret Society of Fine Arts, který tvoří sled postprodukčně upravených fotografií a voiceover. Pro diváky, kteří nechodí brzy spát, jsou připraveny kontroverzní, fantaskní či krvavější filmy: jeden z nejlepších akčních filmů roku 2011 The Raid: Redemption, válečný snímek Rebellion či seriál Black Mirror/Černé zrcadlo s tématem manipulace a další. Mimo sekce pak např. temný psychologický thriller Deadly Maria, debut režiséra Toma Tykwera. V letním kině v Riegrových sadech proběhne pět večerů s projekcemi zdarma -  například americká komedie Začátky s Ewanem McGregorem a Christopherem Plummerem nebo drama o prvních dnech finanční krize v roce 2008 Margin Call. Členy mezinárodních porot se stanou významné umělecké osobnosti, které uvedou také svoje snímky. Dále festival nabídne výstavy, workshopy, koncerty a party v rámci doprovodného programu přístupné zdarma. Vstupenky jsou v prodeji od 27. srpna na pokladnách kina Světozor a Francouzského institutu v ceně 60 až 85 Kč, v průběhu festivalu na pokladnách jednotlivých kin. Projekce na FAMU a v Riegrových sadech zdarma. Filmy uváděny v původním znění s českými popřípadě anglickými titulky.
 
KLIP
Originální název: KLIP (festivalový anglický název: CLIP) / Režie, scénář: Maja Miloš / Kamera: Vladimir Simic / Hrají: Isidora Simijonovic (Jasna), Vukašin Jasni (Djole), Sanja Mikitišin, Jovo Maksic, Monja Savic / Země: Srbsko / Rok výroby: 2012 / Jazyk: srbochorvatsky s českými titulky / Přístupnost: od 15 let / Formát: DCP / Stopáž: 100 min / Počet kopií:  DCP, DVD
Do kin film KLIP uvede společnost Artcam.

Více informací na www.freshfilmfest.net a www.artcam.cz.
 
Trailery filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=2e_G2UX6tCQ
http://www.youtube.com/watch?v=8U-lkI1japk&feature=autoshare.
 
Fotografie ke stažení: http://www.artcam.cz/press-ke-stazeni/1-press-pripravujeme
 

 Zdroj: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ
Hedvika Petrželková (PR Artcam)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0554 s