Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Čím překvapí Laterna magika? Proslulým sukničkářem i Kouzelným cirkusem

15.09.2012   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Čím překvapí Laterna magika? Proslulým sukničkářem i Kouzelným cirkusemLaterna magika zahájila sezónu 2012/2013 už na konci srpna sérií repríz oblíbené inscenace Kouzelný cirkus. Na letošní sezónu připravuje jednu premiérovou inscenaci, která se také ponese v duchu rodinných představení.

Titul s názvem VIDÍM NEVIDÍM připravuje filmová režisérka a animátorka Maria Procházková (mj. režisérka celovečerních snímků Kdopak by se vlka bál a Žralok v hlavě), půjde o divadelní představení, které rovnocenným způsobem propojuje taneční, hereckou i technickou složku. Hrdinkou VIDÍM NEVIDÍM je slabozraké děvčátko Agáta a její fantazijní svět, ve kterém se běžné události mění v dobrodružství. „Laterna magika se tak v této rodinné inscenaci vydá prozkoumat možnosti interakce mezi klasickou animací a živými činoherci a tanečníky s využitím prvků černého divadla“, říká šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš, který se v inscenaci ujme role choreografa spolu s Barborou Pauerovou. Hudbu k nové produkci skládá Jan P. Muchow, scénu vytvoří Jan Novotný, kostýmy Simona Rybáková. Kromě tanečníků uvidíme na scéně i známé herecké tváře, Lindu Rybovou a Tomáše Měcháčka v rolích rodičů. Premiéra se uskuteční 14. února 2013 na Nové scéně ND.
 
Inscenace naváže na tradici Laterny magiky, která v minulosti uváděla jak představení pro celou rodinu, kdy nezapomínala na dětského diváka (např. Ztracená pohádka), tak na experimenty, kdy se na repertoáru objevovaly inscenace ve spolupráci s členy činohry ND (připomeňme například režijní práce Evalda Schorma Černý mnich nebo Noční zkouška). Tentokrát se Marie Procházková ve svém scénáři volně inspirovala dětskou knihou Ivy Procházkové Pět minut před večeří.
 
V nadcházející sezoně zůstávají na repertoáru Laterny magiky všechna stávající představení: nejstarší a bezesporu nejúspěšnější je inscenace Kouzelný cirkus (letos si připomínáme 35 let od premiéry), titul, který vychoval už několik generací tanečníků i diváků a procestoval bez nadsázky celý svět. Inscenace s nádechem poetismu, jejímž hlavním tématem je nadčasový boj mezi dobrem a zlem, ale také pomíjivost lidského snažení a života, je univerzální titul, který má hlavně díky postavám klaunů a cirkusovému prostředí oblibu u dětského publika. Také v letošní sezóně bude Laterna nabízet na vybraná představení zlevněné rodinné vstupné.
 
Dále se mohou diváci těšit na dramatický balet Casanova tvůrců Juraje Jakubiska, Josefa Svobody, Zdeňka Merty a Jeana-Pierra Aviotta, choreografa, který byl několik let šéfem baletního souboru Laterny magiky. V titulní vystupují dva vynikající tanečníci, první sólista baletu ND Alexandre Katsapov a host ND Filip Janda, který má mimo jiné zkušenost z angažmá v Bavorském státním baletu Mnichov.
 
Inscenace Graffiti je moderní taneční představení, ve kterém se propojily nové technologie (režie a animace Ondřej Anděra a Petr Kout) s vynikajícími choreografy, kterými jsou Jiří Bubeníček, Václav Kuneš a Petr Zuska. Choreografie neztratily nic na působivosti, ačkoli od premiéry uplynulo už víc než deset let.
 
Další titul na repertoáru představuje Cocktail 012 – The Best of – inovovaná verze představení, kterým Laterna magika oslavila v roce 2008 padesáté výročí účasti na EXPU 58 v Bruselu a tím i výročí založení divadelního souboru. Komponovaný večer zahrnuje ukázky z oblíbených představení, která Laterna má či donedávna měla na repertoáru (nově byla zařazena např. Krkolomná jízda – nejstarší ukázka z představení Variace z roku 1963, ukázky z inscenací Hra o kouzelné flétně, Rendez-vous, Legendy magické Prahy a další). Program doplňuje půlhodinová multimediální show CODE 58.08, která se vrací k principům tvorby Laterny magiky, ale v současném pojetí. Představení je zvlášť vhodné pro diváky, kteří chtějí zjistit, jakou škálu uměleckých prostředků a typů představení Laterna zahrnuje, aby si pak mohli lépe vybrat z repertoáru inscenaci podle svého vkusu.

Repertoár doplňuje ještě poslední projekt, který měl premiéru v březnu 2011 – inscenace Legendy magické Prahy. Režie představení se ujal zakladatel černého divadla Jiří Srnec, hudbu k představení zkomponoval Kryštof Marek, choreografie byla svěřena do rukou Petra Zusky, šéfa baletu Národního divadla. Další zkušení tvůrci se chopili výpravy: kostýmy a masky pro inscenaci navrhla akademická malířka &Sárka Polak Hejnová, scénografického řešení se ujal dlouholetý spolupracovník Laterny magiky, architekt Miloslav Heřmánek.
 
Integrace Laterny magiky do Národního divadla od 1. 1. 2010 pomohla přivést do hlediště zpět českého diváka. Spektrum návštěvníků je nyní hodně široké včetně zahraničních diváků, kteří Laternu magiku navštívili před lety a dnes se vracejí, aby viděli její nový program. Nemalou skupinu tvoří i zahraniční badatelé a obdivovatelé tvorby Josefa Svobody, kteří chtějí navštívit divadlo, které on pomáhal spoluvytvářet.
 
 
Foto: A. Volný
Zdroj:PhDr. Lucie Kocourková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0737 s