Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


130. sezona Národního divadla slibuje nevšední zážitky

20.09.2012   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

130. sezona Národního divadla slibuje nevšední zážitkyNárodní divadlo zahájilo již svou 130. sezonu. I díky plné integraci Státní opery do struktury Národního divadla letos přední česká scéna nabídne divákům celkem šestnáct premiér všech žánrů, spolu se sedmdesáti tituly stálého repertoáru na všech pěti scénách.

„Při sestavování dramaturgického plánu se snažíme držet jednoduché, ale pravdivé myšlenky: Národní divadlo musí organicky spojovat svou tradici s moderními trendy. Jen tak může dostát svému statutu první české scény, důstojně reprezentovat naši kulturu a udržet si mezinárodní prestiž,“ říká Ondřej Černý, ředitel Národního divadla.
Z nejbližších premiér této sezony zmiňme Shakespearovo drama Troilus a Kressida, pro něž Činohra ND získala vynikajícího režiséra Davida Radoka, baletní premiéru Amerikana III, která představí tvorbu významných amerických choreografů George Balanchina, Williama Forsytha a Jeroma Robbinse, operní premiéru Debussyho Pellea a Melisandy (režíruje umělecký šéf Opery ND Rocc) nebo operu Válka s mloky v hudebním zpracování Vladimíra Franze.
Národní divadlo spustilo zároveň s divadelní sezonou i novou podobu svého webu. Jeho součástí je mimo jiné podstránka Státní opery a uměleckého souboru Laterny magiky, v průběhu podzimu by měl být otevřen i e-shop. Kromě nové grafiky a přímého provázání se sociálními sítěmi nabízí web Národního divadla především optimalizaci pro smartphony, tablety a další moderní komunikační zařízení.
130. sezona Národního divadla se ponese také ve znamení náročné rekonstrukce fasády historické budovy, která je a zůstane kvůli probíhajícím pracím částečně zakrytá. „Pro pohodlí diváků se nám ovšem podařilo udělat maximum. Rozsáhlé opravy nijak nenaruší provoz divadla ani stávající program,“ říká Ondřej Černý, ředitel Národního divadla. Na rozdíl od nedávno skončené rekonstrukce technologických tunelů nebude nijak narušena ani doprava v okolí divadla.

Činohra Národního divadla v sezoně 2012/13

Pro nadcházející divadelní sezonu připravila Činohra Národního divadla sedm  premiér. Velcí autoři minulosti (William Shakespeare, Moli?re, A. P. Čechov) i naší nedávné současnosti (Václav Havel) jsou doplněni původní českou hrou (Lenka Lagronová), hrou současného zahraničního dramatika (Stefano Massini) a velkým projektem z dějin českého Národního obrození (Rukopisy aneb Králodvorské a Zelenohorské tajemství).
„Režírovat budou ti nejlepší režiséři. Česko-švédský renomovaný režisér David Radok. Cenami ověnčená, kritikou i diváky milovaná umělecká šéfka Divadla v Dlouhé Hana Burešová. Evropsky úspěšný a nesmazatelnou éru v zaniklém Divadle Komedie vytvořivší Dušan Pařízek. Mladý talent, čerstvý absolvent DAMU, &Stěpán Pácl. Respektovaná divadelní a televizní režisérka Lucie  Bělohradská,“ říká umělecký šéf Michal Dočekal
První premiérou sezony bude ve Stavovském divadle pozapomenutá Moli?rova hra PÁN Z PRASEČKOVA. Lakota, intriky, ziskuchtivost, hloupost, pýcha a touha po dobrém společenském postavení, to jsou témata, která hýbala společností nejen v době, kdy Moli?re hru psal, ale i dnes. Hlavní roli v režii Hany Burešové nastuduje Václav Postránecký. Součástí představení bude také malý orchestr.
Shakespearovu tragikomedii TROILUS A KRESSIDA o světě, v němž se rozpadají všechny lidské ctnosti, hodnoty a city, nabídneme v prosinci 2012 v Národním divadle. Všechen smysl lidské existence uznávaný a vyznávaný se proměňuje v nesmysl. Jako by nikdo nevěděl proč, jako by nikdo nebyl schopen zastavit rozpad světa. Shakespearovo dílo nabývá dnes na nečekané síle a v Davidu Radokovi nachází vynikajícího tvůrce inscenátora. „Je to vlastně takový Romeo a Julie II. Tak uvidíme, kam jsem se od doby Julie posunula,“ těší se Kateřina Winterová, která vystoupí po boku Jana Dolanského jako polovička titulního páru.
„Toužení, zklamání, naděje, zlost. Pocity, které provázejí člověka od chvíle, kdy si začne plně uvědomovat, že mu život protéká mezi prsty. Jsme znechuceni světem, kde ve většině případů vládnou neschopní jedinci, kteří se obvykle nemohou pochlubit ničím jiným než pouhou gloriolou úspěchu. A penězi. Právě ty jsou v dnešním světě, zdá se, nejdůležitější. Ideje a ideály zmizely. Čekáme. Na štěstí, na změnu, na smrt. A doufáme, že nakonec zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí,“ představuje STRÝČKA VÁŇU dramaturgyně Iva Klestilová.
Uvedeme v březnu 2012 v režii Michala Dočekala ve Stavovském divadle. Dramatický příběh z Rukopisů zinscenuje na jevišti Národního divadla pod  názvem RUKOPISY ANEB KRÁLODVORSKÉ A ZELENOHORSKÉ TAJEMSTVÍ „divadelní básník” J. A. Pitínský. Rukopisy se staly jakýmsi základem a také stigmatem českého písemnictví, duchovního i politického života. „Úchvatná básnická díla a stejně úchvatný jejich příběh. Není jiné scény, která se v Čechách musí ujmout tohoto příběhu, než je právě Národní divadlo,“ prohlašuje Michal Dočekal.
Absurdní komedii o kariéristovi Hugo Pludkovi ZAHRADNÍ SLAVNOST napsal Václav Havel před půl stoletím. Poprvé byla uvedena v roce 1963 v Divadle Na zábradlí, inscenovali ji dva velikáni českého divadelnictví - Otomar Krejča a Jan Grossman. O rok později zahájila svou pouť po světových jevištích. Pro prkna Stavovského divadla ji v červnu 2013 připraví režisér Dušan Pařízek V Divadle Kolowrat představíme v české premiéře hry Z PRACHU HVĚZD Lenky Lagronové a OHLU&SUJÍCÍ PACH BÍLÉ Stefana Massiniho.
V nové sezoně budeme opět pokračovat v zahraničních aktivitách. Plánují se divadelní zájezdy do Bukurešti, Kluže, Lisabonu a Moskvy. „Je na co se těšit. A to je důvod zajistit si svá místa v hledišti s předstihem. Neváhejte!“ dodává na závěr Michal Dočekal s humorem.
 
1. Moli?re / PÁN Z PRASEČKOVA
Režie: Hana Burešová,
dramaturgie: &Stěpán Otčenášek, Iva Klestilová
Premiéra: 22. a 23. listopadu 2012 ve Stavovském divadle
2. William Shakespeare / TROILUS A KRESSIDA
Režie: David Radok, dramaturgie: Martin Urban
Premiéra: 6. a 7. prosince 2012 v Národním divadle
3. A. P. Čechov / STRÝČEK VÁŇA
Přeložil: Leoš Suchařípa, režie: Michal Dočekal,
dramaturgie: Iva Klestilová
Premiéra: 14. a 15. března 2013 ve Stavovském divadle
4. Lenka Lagronová / Z PRACHU HVĚZD
Režie: &Stěpán Pácl, dramaturgie: Lenka Kolihová
Světová premiéra: 21. března 2013 v Divadle Kolowrat
5. J. A. Pitínský / RUKOPISY aneb Králodvorské
a Zelenohorské tajemství
Režie: J. A. Pitínský, dramaturgie: Martin Urban
Světová premiéra: 5. a 6. dubna 2013 v Národním divadle
6. Stefano Massini / OHLU&SUJÍCÍ PACH BÍLÉ
Přeložila: Kateřina Bohadlová, režie: Lucie Bělohradská,
dramaturgie: Lenka Kolihová
Česká premiéra: 29. května 2013 v Divadle Kolowrat
7. Václav Havel / ZAHRADNÍ SLAVNOST
Režie: Dušan Pařízek, dramaturgie: Daria Ullrichová
Premiéra: 13. a 14. června 2013 ve Stavovském divadle

Balet Národního divadla v sezoně 2012/13
 
Se začátkem sezony 2012/13 dojde v pražském baletním prostředí k podstatné změně. V rámci transformace a fúze dosavadních baletních souborů Národního divadla a Státní opery vzniká jeden velký více než osmdesátičlenný Balet s působností na všech dosavadních scénách Národního divadla včetně Státní opery. Postupně dojde k propojení a prolnutí repertoáru i tanečníků k jednotnému fungování. Tuto sezonu je však stále třeba brát jako přechodovou, jelikož určité stigma dvou souborů bude stále patrné.
Repertoár původního Baletu Národního divadla zůstane v plné šíři prakticky beze změny, pouze &Sípková Růženka bude v průběhu sezony přenesena na jeviště Státní opery. Stejně tak se původně mělo stát i s Crankovým Oněginem, ale vzhledem k odložené rekonstrukci jevištních technologií ve Státní opeře, tak učinit nemůžeme.
Z původního repertoáru Baletu Státní opery zůstane Labutí jezero, Giselle a Don Quijote, pochopitelně na své domovské scéně. Z toho vyplývá, že duplicita titulů se v této sezoně bude týkat pouze Labutího jezera, jehož dvě rozdílné verze bude ještě stále možno zhlédnout v obou domech. Do budoucna plánuje nově vzniklý Balet Národního divadla standardně tři premiéry v sezoně. V rámci nelehkého procesu transformace, náročného nastavení nových provozních podmínek, technického zázemí a sjednocení celkového působení souboru, uvedeme v sezoně 2012/13 premiéry jen dvě.
Tou první bude večer legendárních špičkových tvůrců ze Spojených států s názvem Amerikana III. Uskuteční se na jevišti Státní opery 25. 10. 2012. George Balanchine, William Forsythe a Jerome Robbins jsou jména, ke kterým není co dodat. Do repertoáru tím přivítáme představení špičkového světového formátu a prestiže. Mnoho náročných partů pro interprety, strhující zážitek nejen pro zkušeného baletního diváka. Balanchine se s několika jinými choreografiemi na našem repertoáru v minulosti již objevil, Forsythe a Robbins budou mít velkolepou českou premiéru.
Druhou, tentokrát úplnou novinkou domácí provenience, bude představení s názvem Čaroděj ův učeň , 28. 2. 2013 na scéně Národního divadla. Toto tajemné až strašidelné téma autorsky zpracuje Jan Kodet společně se známou avantgardní režisérskou dvojicí SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Autorem hudby je Zbyněk Matějů. Nechme ožít tři sta let starou lužickou  legendu, kterou si s jemným mrazením určitě mnoho z nás pamatuje z okouzlujícího Zemanova animovaného filmu

Premiéry Baletu Národního divadla v sezoně 2012/13
 
Amerikana III
Již potřetí v historii představíme divákům komponovaný večer z choreografií americké provenience. G. Balanchine, J. Robbins a W. Forsythe představují zvláštní sourodou trojici osobností, která vytvořila vskutku nezapomenutelný baletní styl. Baletní večer Amerikana III je doslova souhvězdím tří tvůrců, po jejichž nesmazatelné stopě kráčejí všechny další generace špičkových choreografů stavějících na principech klasického baletu. Tuto jedinečnou taneční techniku dokázali proměnit do fantastických forem, které budí úžas v divácích a inspiraci v následovnících. Jde o prestižní tituly, zajímavé pro znalce baletu, pro širokou veřejnost. Jak z přehledu jednotlivých částí vyplývá, divák zhlédne tvorbu „americké choreografické klasiky“ a zaposlouchá se do atraktivních tónů a zvuků význačných hudebních skladatelů.
Česká premiéra: 25. 10. 2012 ve Státní opeře
 
Theme and Variations
Choreografie: George Balanchine
Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Scéna a kostýmy: Roman &Solc
Světelný design: Daniel Tesař
Nastudování: Victoria Simon
Baletní mistři: Veronika Iblová, Jiří Horák
Dirigent: David &Svec
Hraje orchestr Státní opery
In The Middle Somewhat Elevated
Choreografie: William Forsythe
Hudba: Thom Willems
Scéna, kostýmy a světla: William Forsythe
Kostýmní asistent: Dorothee Merg
Technický asistent: Dietrich Krüger, Daniel Tesař
Nastudování: Jodie Gates
Baletní mistři: Tereza Podařilová, Radek Vrátil
Fancy Free
Choreografie: Jerome Robbins
Hudba: Leonard Bernstein
Scéna: Oliver Smith
Kostýmy: Kermit Love
Světla: Ronald Bates
Asistenti světelného designu: Perry Silvey, Daniel Tesař
Nastudování: Jean-Pierre Frohlich, Bart Cook
Baletní mistři: Nelly Danko, Alexej Afanassiev
Dirigent: David &Svec
Hraje orchestr Státní opery
 
Čaroděj ův učeň
Libreto: Jan Kodet, Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka
Choreografie: Jan Kodet
Hudba: Zbyněk Matějů
Režie: SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský)
Scénografie: Jakub Kopecký
Kostýmy: Alexandra Grusková
Světelný design: Daniel Tesař
Dirigent: Pavel &Snajdr
Hraje orchestr Národního divadla.
Taneční představení, ve kterém tvůrci oživí téma staré lužickosrbské legendy z přelomu 17. a 18. století. Známý příběh o chlapci, který se na prahu dospělosti přiblížil černé magii a je jí fascinován, dokud nepozná, že ho může zahubit. Příběh zobrazuje nebezpečí střetů se záhadnými silami, které dokážou poblouznit i fascinovat. Hlavní hrdina dojde k poznání, že jen láska může přemoci i ta nejtemnější kouzla.
Světová premiéra 28. 2. 2013 v Národním divadle

Na repertoáru Baletu Národního divadla zůstávají v sezoně 2012/13 tyto inscenace z předcházejících sezon
 
V NÁRODNÍM DIVADLE:
LABUTÍ JEZERO
Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Choreografie a režie: Kenneth Greve podle Lva Ivanova, Maria Petipy
LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ PŘÍBĚH
Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Choreografie: Youri V?mos
POPELKA
Hudba: Sergej Prokofjev
Choreografie a režie: Jean-Christophe Maillot
BREL – VYSOCKIJ – KRYL / SÓLO PRO TŘI
Hudba: Jacques Brel, Vladimir Vysockij, Karel Kryl
Choreografie a režie: Petr Zuska
 
VE STÁTNÍ OPEŘE:
LABUTÍ JEZERO
Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Libreto: Pavel Ďumbala (úprava podle Vladimira Begičeva a Vasilije Gelcera)
Choreografie: Lev Ivanov, Marius Petipa, Pavel Ďumbala, Hana Vláčilová
&SÍPKOVÁ RŮŽENKA
Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Choreografie: Javier Torres podle Maria Petipy
GISELLE
Hudba: Adolphe Charles Adam
Choreografie: Hana Vláčilová podle Jeana Coralliho, Julese Perrota
a Maria Petipy
DON QUIJOTE
Hudba: Ludwig Minkus
Režie: Jaroslav Slavický
Choreografie: Jaroslav Slavický, Kateřina Slavická a Hana Vláčilová podle
Maria Petipy a Alexandra Gorského
ONĚGIN
Hudba: Petr Iljič Čajkovskij
Choreografie: John Cranko
 
VE STAVOVSKÉM DIVADLE:
ZLATOVLÁSKA
Hudba: Vladimír Franz
Choreografie: Jan Kodet
MINIATURY
Večer mladých choreografů
 
NA NOVÉ SCÉNĚ:
MOONSHINE
Večer choreografií Christophera Bruce
Dance At The Crossroads
Hudba: The Waterboys
Choreografie: Christopher Bruce
Moonshine
Hudba: Bob Dylan
Choreografie: Christopher Bruce
Rooster
Hudba: Rolling Stones
Choreografie: Christopher Bruce

Opera Národního divadla v sezoně 2012/13
 
Do nadcházející sezony vstupuje Opera Národního divadla s novým obsazením na jednom z klíčových uměleckých postů. &Séfdirigentem se stal pan Jaroslav Kyzlink, který stejnou funkci zastával v předchozích letech také v brněnské opeře a ve Slovenském národním divadle Bratislava.
V roce 2012 si umělecký svět připomíná 150. výročí narození skladatele Clauda Debussyho a také spisovatele Maurice Maeterlincka. Oba autoři jsou podepsáni pod dílem PELLEAS A MELISANDA, jehož premiérou (30. září 2012) Opera Národního divadla sezonu 2012/13 zahájí. „Francouzská opera je momentálně v repertoáru Národního divadla zastoupena jen velmi sporadicky a toto  impresionistické dílo je skutečně naprosto ojedinělé. Kromě jeho nesporných uměleckých hodnot, které jsou důvodem samy o sobě, nám ještě ideálně vychází termín uvedení na rok, ve kterém si připomínáme 150. výročí narození obou autorů,“ říká k chystané premiéře umělecký šéf Opery Rocc, který je současně režisérem a výtvarníkem nové inscenace. Hudebního nastudování se ujme Jean-Luc Tingaud.
Stejně jako v minulé sezoně, i v té současné přichází Opera Národního divadla s jednou světovou premiérou, kterou tentokrát bude dílo předního českého hudebního skladatele Vladimíra Franze VÁLKA S MLOKY. Operu podle slavné literární předlohy Karla Čapka hudebně nastuduje Marko Ivanović. Dalšími členy inscenačního týmu jsou režisér David Drábek, scénograf &Simon Caban nebo výtvarnice Simona Rybáková. Ústředním motivem díla je pak téma lidské přilnavosti k dobrému bydlu a přesvědčení, že účel vzrůstající životní úrovně posvětí jakékoliv prostředky. Premiéra Války s mloky je naplánována na 10. ledna 2013 ve Státní opeře.
Hned v následujícím měsíci, přesněji 2. února 2013, je nachystána premiéra i na jeviště Stavovského divadla. V režii Hartmuta Schörghofera a v hudebním nastudování Jana Lathama-Koeniga se představí slavný řecký mýtus ORFEUS A EURYDIKA, ve zpracování skladatele a reformátora Christopha Willibalda Glucka. Německý autor se ve svém nejslavnějším operním díle chtěl oprostit od pěveckého exhibicionismu a snažil se o přiblížení k dramatu a divadlu. Jeho dílo má introspektivní, meditativní a psychologický ráz, kterým se vymyká tradicím a zvyklostem soudobé italské opery. Novou inscenaci představíme v italské verzi pro barytonové obsazení role Orfea.
Při příležitosti 200. výročí narození italského skladatele Giuseppe Verdiho chystá Opera Národního divadla 28. března 2013 premiéru jednoho z uměleckých vrcholů autorova díla, kterou je opera DON CARLO. Čtyřaktová italská verze v originálním inscenačním pojetí režiséra Manfreda Schweigkoflera bude ve Státní opeře uvedena v koprodukci Národního divadla a Finské národní opery. Hudebního nastudování se ujme šéfdirigent Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink, který k mistrovu dílu poznamenává. „ Don Carlo patří k mým srdečním záležitostem nejen v rámci Verdiho díla, ale v celé romantické operní tvorbě. Možnost vrátit se k němu a ke všemu pod hlavičkou první operní scény v republice je pro mě velkou výzvou. “
Caen, Opéra de Dijon a Grand Théâtre de Luxembourg, které Opera Národního divadla svým divákům v nadcházející sezoně nabídne, je OLIMPIADE Josefa Myslivečka, která se počítá mezi nejuznávanější autorovy kompozice. I přesto se v Národním divadle bude uvádět vůbec poprvé. Hudební nastudování Václava Lukse a jeho orchestru Collegium 1704 představí toto dílo v hávu historicky poučené interpretace. Inscenace v rukách manželů Herrmannových je pak příslibem dalšího ze vzrušujících spojení „staré opery“ s promyšlenou současnou divadelní poetikou. Premiéra opery je nachystána na 30. dubna 2013 ve Stavovském divadle.
Po delší odmlce rozšíří repertoár Národního divadla opět také dílo nejstaršího z klasiků české opery, Bedřicha Smetany. V režii Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování Roberta Jindry se jako poslední operní premiéra sezony 2012/13 představí DVĚ VDOVY. Smetanova komická opera hýří optimismem a hravostí, je plná mistrovského umění hudební charakteristiky a zároveň velkou výzvou pro interprety, neboť smetanovské pěvecké party nelze ani v tomto „nevážném“ díle v žádném případě označit za jednoduché či triviální. Novou inscenaci, která bude mít premiéru 30. května 2013, svými kostýmními návrhy ozdobí také Theodor Pištěk, držitel prestižního ocenění Oscar za kostýmy k filmu Amadeus. V nadcházející sezoně Opera Národního chystá také rozšíření projektů, které mají za úkol přiblížit operu a klasickou hudbu nejmladším generacím. I nadále se přitom chystá podporovat akce Dětské opery Praha a tradičního výukového programu Hurá do Opery!, který je dlouhodobě spojený s budovou Státní opery.

Nová scéna ND a Laterna magika v sezoně 2012/13
 
Diváky Nové scény ND čeká i v nadcházející sezoně pestrý program. Pravidelná představení souborů Činohry, Baletu, Laterny magiky nebo hostování tuzemských i zahraničních souborů a rozmanitých projektů v hlavním sále doplní dětská představení, happeningy a interpelace v horním foyer, workshopy, přednášky, multimediální koncerty, konference, DJ´s sety, outdoorové projekty a instalace na piazzetě ND a celoroční výstavní program v Podestě, Café NONA i vstupním vestibulu.
Nová scéna ND se letos rozhodla zrušit divadelní prázdniny. Větší část léta tak proběhla ve znamení Fiesty Nové scény – festivalu pouličního umění na piazzetě ND. Jako každé léto se důležitou součástí tohoto divadelního náměstí stala i dočasná stavba sloužící kolemjdoucím k odpočinku nebo jako hlediště. Letos navrhli architekti z Ateliéru SAD stupňovitou instalaci z lešení Plíseň Nové scény. Na stavbě a v jejím okolí se v průběhu 41 hracích dnů vystřídalo přes 4000 diváků a na 240 účinkujících, stavba je na piazzetě umístěna do 3. 9. 2012.
Naposledy budou mít diváci možnost z Plísně NS zhlédnout program zahájení nové divadelní sezony, který se na piazzetě ND odehraje 2. 9. Osou programu budou dvě netradiční taneční představení, k nimž si taneční skupina DekkaDancers přizvala tajemného hosta, geniálního tanečníka se svaly z oceli a šrouby v kloubech, známého jen pod označením IRB 6600. Unikátní tanečně-divadelně-technologickou performanci nazvanou PAKKÁŽ uvádíme pouze dvakrát, v 17.00 a 21.30.
Ve 20:00 zatiká na piazzetě ND 100 METRONOMŮ skladbu Györgye Ligetiho – NAPLNO! Hudební happening Orchestru BERG bude malou ochutnávkou inscenace timINg, koncertu pro osm tanečníků, dva sólisty, orchestr a video, který na Nové scéně ND znovu uvedeme ve dvou exkluzivních reprízách 18. a 19. září. K představení se konají komentované prohlídky budovou, po zakoupení vstupenky pro diváky zdarma v českém nebo anglickém jazyce.
Až metronomy utichnou, dostane prostor světlo. Instalace SVĚTLO NA ZEMI / SQUARE OF LIGHTS je složená z dvanácti prosvícených skleněných dlaždic, které budou od 2. září po setmění provázet noční kolemjdoucí piazzetou ND. Vernisáž a slavnostní odhalení s úvodním slovem Pavla Kupky proběhne v rámci zahájení sezony od 21 hodin. Veškeré akce v rámci zahájení sezony Nové scény ND jsou zdarma! Do podzimního programu Nové scény se letos dostaly i dvě speciální filmové projekce. 11. září ceněný film CAESAR MUSÍ ZEMŘÍT matadorů italské kinematografie Paola a Vittoria Tavianiových, který zachycuje zkoušku Shakespearova Julia Cesara ve vězeňském prostředí.
Nevídaným zážitkem bude i druhá z projekcí. Tomáš Luňák představí raritní filmový záznam snímku ALOIS NEBEL s živými herci, tedy tak, jak byl natočen ještě před rotoskopickým převedením do animace. Projekci v divadelním sále NS navíc živě doprovodí původní scénická hudba Ondřeje Ježka a Petra Kružíka a zazpívá i Jaromír &Svejdík. Promítáme pouze jednou 7. října.
Na jeviště se vrací také multižánrová adaptace Máchova MÁJe, jejímiž autory jsou Václav Kuneš ze 420PEOPLE s Davidem Prachařem z Činohry ND. Originální inscenace se po uvedení v minulé sezoně setkala s vřelým přijetím u diváků i odborné kritiky. Uvádíme 24. 9., 14. 10. a 26. 11.
Pokračujeme i v cyklu veřejných diskusí na aktuální téma s ekonomem Tomášem Sedláčkem INTERPELACE. Pravidelně se s nimi zájemci setkávají každý čtvrtý čtvrtek v měsíci v horním foyer Nové scény, ty zářijové se však přestěhují do slavnostního prostředí hlavního foyer Národního divadla. Den před státním svátkem – Dnem české státnosti 27. 9. – se dotkneme tématu Češi ve světě. Vstup zdarma, kapacita omezena.
V horním foyer Nové scény se budou i nadále odehrávat odpolední představení pro rodiče s dětmi – populární scénická čtení dětskými knížkami Listování s výtvarnými workshopy nebo série interaktivních klaunských dílen. V sále nebudou chybět oblíbená představení Dětské opery Praha.
S duševním rozvojem jde na Nové scéně ND ruku v ruce i rozvoj tělesný. Studio Nové scény pořádá pravidelné každotýdenní lekce moderního i klasického tance (pondělí – čtvrtek) a dramatická cvičení (pátek) s renomovanými lektory Natašou Novotnou (420PEOPLE), Milanem Odstrčilem (Laterna magika) nebo třeba Lucií Žáčkovou (Činohra ND). Tři úvodní lekce (5.–7. 9. v 17:30) jsou otevřeny veřejnosti a zcela zdarma. Více informací najdete na www.novascena.cz/studio.
Vzdělávací aktivity Nové scény rozšíří od září i workshop, jehož se mohou žáci 2. stupně Z&S a středních škol hravou formou během dvou vyučovacích hodin podrobně seznámit s budovou Nové scény a jejím blízkým okolím.
Od ledna 2012 se stala Laterna magika součástí Nové scény ND. Tato symbióza si klade za cíl především realizaci nových projektů Laterny magiky s příklonem k multimediálním technologiím a současným trendům na poli audiovizuálního umění. I vzhledem k tomu jsme pro návštěvníky připravili několik „osvětových“ akcí na téma multimédia a umění.
V prosinci proběhne ve spolupráci s AVČR druhý ročník mezinárodní konference Muta Morphosis s podtitulem Pocta nejistotě (http://mutamorphosis.org). Oblast multimédií, moderních technologií, grafiky a jejich použití v divadelním prostředí rozkryje v dubnu společný projekt Nové scény, CIANTu a AV Médií s názvem Divadlo 3000. Mimo workshopů a seminářů je v jeho rámci připraveno i výsostně multimediální představení STRAW MAN.
První společný projekt Nové scény ND a Laterny magiky bude určen především českému rodinnému publiku. Inscenaci VIDÍM, NEVIDÍM připravuje filmová režisérka a animátorka Maria Procházková (mj. celovečerní snímky Kdopak by se vlka bál a Žralok v hlavě), která přináší do Laterny magiky zcela nový koncept práce s předtočeným filmovým materiálem. Malou Agátu, holčičku s vrozenou oční vadou, tak bude na jevišti obklopovat animovaný fantazijní svět. „Laterna magika se v této inscenaci vydá prozkoumat možnosti interakce mezi klasickou animací a živými činoherci a tanečníky s využitím prvků černého divadla“, říká šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. Premiéra se uskuteční 14. února 2013 na Nové scéně ND.
V nadcházející sezoně zůstávají na repertoáru Laterny magiky všechna stávající představení: nejstarší a bezesporu nejúspěšnější Kouzelný cirkus (letos si  připomínáme 35 let od premiéry), Casanova tvůrců Juraje Jakubiska, Josefa  Svobody, Zdeňka Merty a Jeana-Pierra Aviotta (který byl několik let šéfem baletního souboru Laterny magiky), Graffiti – moderní taneční představení, ve kterém se spojily nové technologie (režie a animace Ondřej Anděra a Petr Kout) s vynikajícími choreografy, jakými jsou Jiří Bubeníček, Václav Kuneš a Petr Zuska. Další nabídku představuje Cocktail 012 – The Best of – inovovaná verze představení, kterým Laterna magika oslavila v roce 2008 výročí účasti na EXPU 58 v Bruselu. Komponovaný večer nyní zahrnuje ukázky z oblíbených představení, která má či donedávna měla Laterna magika na repertoáru (nově zařazena např. Krkolomná jízda – nejstarší ukázka z představení Variace z roku 1963, Hra o kouzelné flétně, Rendez-vous, Legendy magické Prahy a další). Program doplňuje půlhodinová multimediální show CODE 58.08, která se vrací k principům tvorby Laterny magiky pod taktovkou mladých tvůrců. Repertoár doplňuje náš poslední projekt, který měl premiéru v březnu 2011 – inscenace Legendy ma gické Prahy . Režie se ujal zakladatel černého divadla Jiří Srnec, hudbu zkomponoval Kryštof Marek, choreografie byla svěřena do rukou Petra Zusky, šéfa Baletu Národního divadla. Další zkušení tvůrci se chopili výpravy: kostýmy a masky navrhla akademická malířka &Sárka Polak Hejnová, scénografického řešení se ujal dlouholetý spolupracovník Laterny magiky, architekt Miloslav Heřmánek. Jedná se vesměs o tým tvůrců, kteří jsou větší či menší měrou spjatí s Laternou magikou.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0287 s