Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je pondělí 16.9.2019, svátek má Ludmila 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 504
Publikovaných článků: 12719
Komentářů: 10895


Měření



Mezi hudební tradicí a elektronickými inovacemi. Re:Jazz

14.11.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Po více než dvou letech se do Prahy vrátí delikátní zasněné nálady německých [re:jazz]. Pionýři v míchání akustické a elektronické podoby žánru si za deset let od svého eponymního debutu vydobyli pozici nejúspěšnější německé jazzové kapely. 

Po celém světě prodali přes osmdesát tisíc kusů svých desek a přispěli na více než osmdesát žánrových kompilací. V rámci pravidelných koncertů EuroConnection se v žižkovském Paláci Akropolis představí 15. listopadu.
 
[re:jazz] vznikli na začátku tisíciletí ve Frankfurtu jako projekt klavíristy a producenta Matthiasa Vogta známého také jako DJ Matt. Jejich specialitou se na albech jako Point of View či Nipponized staly originální jazzové coververze či spíše reinterpretace skladeb z nejrůznějších žánrů elektronické taneční hudby od Goldieho a 4 Hero až třeba po Lisu Stansfield. Na jejich nejnovější desce Kaleidoscope, kterou přivezou představit do Prahy, už nicméně převažují původní skladby z pera Matthiase Vogta. Další výraznou změnou je nová zpěvačka Mediha Rustempasic, která svým zvláštně zabarveným soulovým hlasem dodává hudbě [re:jazz] další barevný odstín.
 
Na první pohled vypadají [re:jazz] jako další jazzová kapela tradičního obsazení, ale s tím co už bylo zdánlivě tisíckrát ke slyšení dokážou pracovat velmi originálně. Stojí rozkročení mezi hudební tradicí a elektronickými inovacemi a na jejich nahrávkách hostovali takoví velikáni současného jazzu jako Erik Truffaz, Nils Petter Molvaer či Lisa Bassenge. O žánrovém rozsahu ale svědčí i to, že spolupracovali třeba s německým novovlnným rockerem Stephanem Remmlerem a nebo zpěvačkou N'Dea Davenport známou z působení ve skupině The Brand New Heavies.


[RE:JAZZ] vystoupí v obsazení:
Mediha Rustempatic - Vocals
Oliver Leicht - Saxophon
Jan Stuermer - Guitar
Matthias Vogt - Piano
Heiko Himmighoffen - Percussion
Andreas Manns - Bass
Volker Schmidt – Drums
 
 
„Je to jazz, který není jazzem“ popisuje Matthias Vogt enigmaticky v rozhovorech svoji žánrovou škatulku a se svými [re:jazz] a i na aktuálním album Kaleidoscope pokračuje v prozkoumávání styčných ploch mezi jazzem a elektronickou hudbou. Jedno je jisté, jeho sedmičlenná úderka doveze do Prahy skvělou hudbu, které nechybí energie, skvělé instrumentální výkony i inovativní postupy. To všechno jsou němečtí [re:jazz], kteří
15. listopadu rozhýbají Palác Akropolis na dalším z večírků série EuroConnections.
 
Předkapelou bude tentokrát dívčí dvojice Never Sol. Hudební projekt Sáry Vondráškové, jejíž autorské skladby vznikaly v průběhu posledních tří let u piana. Inspirací jí jsou Cat Power, Bat for Lashes nebo Fiona Apple. 
V domovském Café v Lese začala Sára vystupovat nejdříve pouze s doprovodem klavíru a postupem času Never Sol ožila jako celistvý projekt (začátek 2012). Její nynější koncertní živá podoba se skládá ze zpěvu+kláves a bicích, na které hraje Lenka Dundrová.
 
 
 
Více informací a audio ukázky:
http://www.rejazz.de
 
Diskografie:
Infracom! Presents [Re:Jazz]  (INFRACom!, 2002)
(re:mix) (INFRACom!, 2003)
Point Of View (INFRACom!, 2004)
Expansion (INFRACom!, 2006)
Nipponized (INFRACom!, 2008)
Live At Motion Blue Yokohama (INFRACom!, 2008)
Electrified (INFRACom!, 2010)
Kaleidoscope (INFRACom!, 2012)
 
 
 
www.palacakropolis.cz
 
 
Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis,, Ticketpro a Ticketstream
350,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
350,- Kč +poplatky v předprodejích
400,- Kč  na místě


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2364 s