Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM - TV tip

21.12.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM - TV tipJsou filmy, které se snad ani jindy promítat nedají než v jednom jediném dnu v roce. Stejně jako k Silvestru patří televizní film BOHOU&S ke &Stědrému dni - kromě pohádek - patří zákonitě dva filmy, jejichž popularita nemizí ani po letech - ZASNĚŽENÁ ROMANCE s legendární krasobruslařskou Sonjou Henie a hlavně s orchestrem Glenna Millera a pak francouzský snímek s Gilbertem Bécaudem ZEMĚ ODKUD PŘICHÁZÍM.

Ten prvně jmenovaný nám letos televize nenabízí, ale po několika letech se vrací na obrazovky ZEMĚ ODKUD PŘICHÁZÍM. Odkud přichází jedné štědrovečerní noci mladík jménem Eric do malého městečka se sice nedozvíme, ale od počátku je jasné, že před něčím či někým prchá a hledá úkryt. Najde útulek v domě poblíž místního hostince a brzy ke svému úžasu zjistí, že je dokonalým dvojníkem místního hudebníka Juliena. Ten hraje na klavír v hostinci a tajně miluje krásnou číšnici Marinettu. Je však příliš nesmělý a neodvažuje se jí vyznat lásku. A zatímco tajně nosí k oknu své vyvolené květiny, Eric se mu rozhodne pomoci. Sice vyvolá v městečku řadu zmatků, ale štěstí mladého páru se mu podaří zajistit. Jeho vlastní osud se také naplní - jeho aristokratická rodina, od níž se chtěl trhnout, ho najde a on mizí tam, odkud přišel...

Zápletka postavená na dvojnické záměně sice není původní, ale při sledování filmu se neubráníte dojetí. Jak také jinak, když obě role s bravurou sobě vlastní ztvárnil oblíbený a charismatický zpěvák a šansoniér Gilbert Bécaud, známý i z koncertů u nás. Bécaud je také autorem řady krásných melodií, které sám interpretuje. Titulní písníčku Le pays, d'ou je viens svého času zpívali s českým textem Jiří Vašíček a Josef Zíma.

ZEMĚ ODKUD PŘICHÁZÍM je poetickým vánočním příběhem, kde realitu všedního dne prostupuje křehká, lyricky romantická atmosféra Vánoc. Působí možná naivně ale ne kýčovitě a Gilbert Bécaud dokáže vaše srdíčka rozehřát. Je to vskutku "jeho" film, i když na režii je podepsán velikán francouzské režie Marcel Carné (1906-1996). V jeho filmografii je to však výjimka, možná až jakýsi "úlet" od jeho psychologicky prokreslených filmů řazených pod pojem poetický realismus - NÁBŘEŽÍ MLH, DEN ZAČÍNÁ, BRÁNY NOCI, či TEREZA RAQUINOVÁ, i když romantické prvky se objevily třeba ve filmech NÁBŘEŽÍ MLH či ve ztvárnění osudů českého rodáka a jedné z nejvýraznějších postav evropské pantomimy 19. století Jeana Gasparda Debureaua ve snímku DĚTI RÁJE.
Foto: terryhoponozky.cz, csfd.cz

********************************************************************
ZEMĚ ODKUD PŘICHÁZÍM (LePays, d'o? je viens)
Francie 1956, režie Marcel Carné,
na &Stědrý den 24. prosince uvede ČT 2 ve 22,15 hodin.


Françoise Arnoulová a Gilbert Bécaud



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0575 s