Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Volby jsou tady!

14.06.2004   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Volby jsou tady!Na konci minulého týdne jsem dostala volební lístky do Evropského parlamentu. Legrační počteníčko. Vláda vysypala koledu a psi se na ní sběhli. Star Dolly Buster, hrubián Miroslav Sládek, kompromitovaný Vladimír Železný a král mezi těmi všemi, irský občan, ovšem majitel zlatých českých ručiček, Viktor Kožený.

Jaká úžasná sestava! Česká republika hodlá Evropskému parlamentu vyrazit dech.
Ale rozhodujeme o tom my, ne oni. A je to těžké rozhodnutí, protože osobnosti buď chybí, nebo si s sebou nesou něco negativního, ať už názor, minulost či nedůvěryhodnost. A tak si spousta z nás zase řekne, že s tím pěkně vypeče, když prostě k volbám nepůjde. Volby u nás jsou beztak komedie, myslí si. Jako třeba hlasování o vstupu do EU. Jaká kampaň předcházela tomu okamžiku! Jak nás babičky, umělci a majitelé restaurací přesvědčovali, že z tohoto aktu vyplynou samé výhody! Spousta těch, která šla volit „ANO“, byla reklamou zmanipulována.
Jenže, mezi námi, ti lidé měli alespoň nějaký názor. Třeba ho do sebe nasoukali podvědomě u televize, ale měli ho a vyjádřili ho. A co vy ostatní? Ta většina ostatních???
Ptala jsem se známých, kdo hlasoval pro EU, kdo ne a proč. Představte si, že většina těch, kteří by hlasovali „NE“, k volbám nešla. A proč? Kvůli pohodlnosti, pesimismu či sobeckosti, důvody byly různé a ke všem jeden společný. Krátká paměť. Všichni ti, kdo volit nebyli a tvrdí, že jim to je jedno, odložili své ne tak dávné odhodlání měnit a zasahovat, odhodlání nalezené 17. listopadu, odhodlání svobodně se vyjadřovat k politice. Všichni tihle lidé usnuli. Rezignovali. Ale až se probudí, bude pozdě na alibistické nářky, že to dopadlo tak či onak, že vyhrál ten a ten a dělá to špatně.
Já osobně si najdu svého kandidáta, protože vím, že i když zdánlivě není z čeho vybírat, nakonec najdu někoho, koho bych v Evropském parlamentu přeci jen viděla raději než někoho jiného. Někoho, kdo bude reprezentovat náš národ, hájit zájmy našeho státu a neudělá nám při téhle diplomatické práci ostudu.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Bára - 14.6.2004 - 19:18

Doufám, že to zdánlivě jsi myslela vážně. Přece jen bylo na výběr 31 stran a spousty kandidátů. Ty kecy, že tam stejně není nikdo, kdo by stál za to, nebo že není z čeho vybírat, mi pěkně lezou krkem.


Od: Markéta - 14.6.2004 - 21:52

normální, alespoň průměrně inteligentní volič, problémy s výběrem nemá....


Od: Renata Šindelářová - 16.6.2004 - 21:28

Markéto, v tom případě jsou u nás samí podprůměrní voliči, soudě podle účasti ve volbách. Ostatně, ani průměrný člověk nemusí mít jasno, může třeba vědět, koho volit nechce, ale nedokáže se rozhodnout, koho volit chce. Cítím to podobně, protože svět ani politická strana není černá nebo bílá, ale všechno má své přednosti a nedostatky. Článek jsem psala spíš z rozhořčení nad tou minimální očekávanou účastí ve volbách, která se ostatně nakonec naplnila.


Od: Renata Šindelářová - 16.6.2004 - 21:38

Bára
Samozřejmě jsem to "zdánlivě" myslela vážně. Myslela jsem tím, že mezi těmi 31 stranami a nevím kolika kandidáty velice málo "osobností". A každému z nás se určitě lépe volí osobnost, než politická strana, což je přirozené, protože konkrétního člověka si představíme v konkrétní situaci - zastane se nás, bude za nás bojovat, vyhraje? - politickou stranu ne. Myslím, že právě s tím přímo souvisí ta vysoká neúčast ve volbách. Lidé nemají ke komu vzhlížet a nějakým, obecným ideálům už dávno nevěří.


Od: Filip - 16.6.2004 - 22:39

... a Leošek to nevytrhne.
Ale nejenom při tomto spotu jsem měl pocit přímého přenosu ze zařízení do kterého se člověk dostává z objektivních důvodů.


Od: Gita - 26.6.2004 - 18:47

Asi nejsem normální, nebo jsem podprůměrně inteligentní, protože já problém měla.Když se mi líbila strana, nelíbili se mi kandidáti a naopak.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0439 s