Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vetřelec vs. Luke Skywalker

09.01.2013   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vetřelec vs. Luke SkywalkerPřed dávnými časy, v jedné předaleké galaxii začíná tichá expanze vetřelců na Zemi. Lidstvo je na pokraji katastrofy.
Nic vám to neříká? A nebo snad kroutíte nevěřícně hlavou, pak věřte, že vás čeká smršť nově vydaných komiksů od nakladatelství BB art.

Pro skalní fanoušky sci-fi není překvapením, že náš článek začal tak trochu nahodile. Přece jen před dávnými časy, dokonce ještě v daleké galaxii lze poznat stopy Hvězdných válek a expanze vetřelců (myšleno tím houf kousavých potvor) je již příběh tak trochu z jiné části vesmíru. Co však spojuje dvě různá témata?
Je to myšlenka skupinky lidí, která se rozhodla, že stará dobrá klasika se prostě neomrzí, a tak se prostě opět nabídne v podobě dnes již kultovních komiksů.
Z tohoto počinu vám dnes nabízíme právě dvě knihy nakladatelství BB art, které potěší nejednoho milovníka pulpových historek, jednoduchých hrdinských fantasy, zarputilých westernových hrdinů a osudových samurajských válečníků.

 


Vetřelci - kniha první:

Mark Verheiden
BB/art 2009 , 380 str.

www.bbart.cz
 

Ti, kteří z Rimu přežili, bylo jen několik. Malá holčička Newt, Ripleová a svobodník Hichs. Tři osudy, které navazují na události z teramorfovací stanice na planetě Rim. Tam se osadníci poprvé v historii setkali s mimozemským plavidlem, které bylo již napadeno rasou nazývanou Vetřelci.
Příběh však pokračuje a Hichs, Ripleyová a Newt jsou opět stěžejní postavy. Hichs je rehabilitován a poslán zároveň na domovskou planetu vetřelců, aby získal zárodky této "rasy" pro další genetický výzkum. Spolu s ním se ocitá na vesmírné lodi i dospělá Newt.
Vše by proběhlo zřejmě až příliš jednoduše (ikdyž, co jednoduchého může být na odebrání vzorků takovým bestiím, jako jsou vetřelci) kdyby se mezitím neodehrával na Zemi bez vědomí vlády jiný příběh, a to expanze vetřelců díky korporaci Bionaticalu. Katastrofa začíná...
Boj o Zemi ještě ani nezačal a čtenáře čeká ještě mnoho dalších dějových zvratů, které jsou lehce okořeněny touhou lidstva podmanit si vetřelce ve vlastní prospěch.
Hloupost a arogance stále lidstvu vládnou.
Komiksová série Vetřelci patří k nejvýraznějším počinům vydavatelství Dark Horse Comics. Vzala celé odvětví doslova útokem, věrně zachytila kouzlo filmové legendy a rozšířila její vesmír způsobem, kterému tleskají fanoušci Vetřelců po celém světě.



 


Star Wars. Před dávnými časy… 1

Don Glut, Archie Goodwin, Roy Thomas,
BB/art 2012, 496 str.

www.bbart.cz


Než otevřete omnibus nazvaný Před dávnými časy…, mějte na paměti, že název je tentokrát skutečně výstižný. Dnes už je tomu sice těžké uvěřit, ale opravdu byly doby, kdy nikdo (snad ani George Lucas) netušil, že Darth Vader je Lukův otec.

Bylo to v roce 1977, kdy začala vycházet komiksová řada Star Wars, navazující na tehdy kina válcující Epizodu IV (tedy Novou naději). Ta ostatně v komiksové verzi otevírá i náš omnibus a jako většina komiksových přepisů filmů je slabší, ale zase rychlejší a dravější.



Jelikož tyto příběhy vznikaly ještě před Impérium vrací úder, je na knize možná nejzábavnější srovnávat marvelovské vylepšováky v porovnání s tím, co pak ve svých filmech předvedl Lucas. Je totiž pak hned líp vidět, jak funguje řadový komiks…

Darth Vader je správně démonický, Han Solo se dostává z jedné patálie do další (potěší hláška „Pokud netrpíš politováníhodnou averzí k umírání“) a všichni, včetně Luka a princezny Leii jsou prostě pořád stejní (aneb daň komiksové posedlosti neměnit hrdinům šatník).

Své kouzlo však poněkud ztratil Obi-Wan Kenobi, který prostě elegantnímu filmovému předobrazu nesahá ani po kotníky, a vyloženě úsměvný je lovec lidí, na kterého naši hrdinové narazí. Tedy ve srovnání s ultimátním záporákem Bobou Fettem. Ten si dokonce vysloužil i vlastní omnibus. Vesmírní piráti pak vypadají spíš jak z omnibusů Indiana Jonese…

Jinými slovy, je třeba zapomenout na filmy a velké epické příběhy o rovnováze sil v Galaxii. Tyhle komiksy jsou zábavné jednohubky v nejlepší tradici dobrodužných příběhů. S hláškami, monstry, desítkami nepřátel a krásnými pirátkami. V podstatě, proč ne…



autor článku: Lukáš Matějka


 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0565 s