Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cirk La Putyka RISKuje

13.01.2013   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cirk La Putyka RISKuje Létající nože i šipky, akrobacie na trampolíně i cyr wheelu, poprvé zahraniční účinkující, nové cirkusové disciplíny, projekce, živá hudba, šálek kávy v šestimetrové výši a především riziko jako hlavní téma - nejen na to se mohou těšit diváci nového představení Risk, jehož premiéru uvede soubor Cirk La Putyka od 17. do 19. ledna v pražské La Fabrice.

Využíváme také loutkové divadlo ve vztahu k akrobacii a modernímu tanci, neokázalé, prosté materiály a propojení tance s tělesným handicapem,“ říká režisér a principál souboru Rosťa Novák. Kromě šesti domácích performerů své cirkusové dovednosti předvedou poprvé v představení Cirku La Putyka zahraniční účinkující – ze &Svédska, Finska a Francie se zkušenostmi z významných světových souborů.
První nápad na představení Risk přišel v květnu 2011. „Začal jsem se zajímat o riziko v našich životech, co se s námi děje, když riskujeme, proč je pro někoho riziko hnacím motorem a pro někoho brzdou. A také, co vlastně znamená handicap,“ uvádí Rosťa Novák. „Začali jsme zkoušet formou tří přípravných laboratoří, které vždy vyústily v happening. Celé zkoušení ve zkušebně &Svandova divadla v Preslově ulici pak bylo rozložené přibližně do jednoho roku,“ doplňuje. K čemu se vztahuje jméno představení? „Název odkazuje obecně k našim životům. Riskováním se přeci život stává sladším, ale má to i odvrácenou tvář, a tu je dobré znát,“ vysvětluje Rosťa. V čem navazuje na svá předcházející představení a co je u Risku nové? „Na své předchozí projekty určitě navazuji – myšlením, zkušeností, ale snažím se jít zase dál a zkoušet nové věci – vždyť je to nový cirkus. Poprvé jsem nyní pracoval v angličtině s mezinárodním obsazením a spolupracoval jsem také s choreografem z Belgie. Některé věci jsem se pak snažil posunout také v evropském měřítku, někde jsem posouval hranice své i hranice souboru.,“ doplňuje Rosťa. „Byl to jeden z nejtěžších projektů, co jsem dělal,“ uzavírá.

Představení Risk vzniklo v rámci projektu Lacrimae, dlouhodobé spolupráce tří špičkových evropských souborů – ze &Svédska (Cirkus Cirkör), České republiky (Cirk La Putyka) a Francie (Cahin Caha). Nabídku k účasti v tomto projektu dostal Cirk la Putyka v roce 2010 od Daniela Gulka z Cahin Caha. Ukázka společné práce tří souborů byla k vidění na festivalu Letní Letná 2012, všechna představení byla vyprodaná a oceňovaná nejen diváky, ale i uměleckou kritikou.

Ihned po pražských večerech Cirk La Putyka uvede Risk v mezinárodní premiéře v La Seyne sur Mer a Marseilles ve Francii, v Praze pak až v březnu a na začátku dubna také v ostravských Dolních Vítkovicích.

Vstupenky na 16. ledna (veřejná generálka) a 17. - 19. ledna (premiéry) jsou ještě k dostání v pokladně klubu La Fabrika (Komunardů 28, Praha 7, pondělí – pátek 14:00-19:30,

pokladna@lafabrika.cz, tel: +420 774 417 64) nebo on-line na www.lafabrika.cz.
Více informací na www.laputyka.cz.
 
Délka: 130 min včetně jedné přestávky
Vhodné pro děti od 10 let
Premiéra: 17. 1. 2013
 
Tvůrci a obsazení
Hrají: Petr Valchář, Jiří Kohout, Zuzana Havrlantová, Kajsa Bohlin, Marc Brillant, Mikko Karhu, Petter Wadsten, Jan Balcar, Andrej Rády, Jan Kletenský
Režie, koncept: Rosťa Novák a spol.
Hudba: Jan Balcar, Andrej Rády a Jan Kleténský
Scenografie: Rosťa Novák, Miloslav Vácha a Hynek Dřízhal
Kostýmy, Make-up: Kristina Záveská
Výtvarná spolupráce: Lukáš "Musa" Musil
Hair stylist: Lenka Habártová, Jan Balcařík
Zvukový design: Jan Středa, Robert Matoušek
Světelný design: Jan Mlčoch, Ondřej Kyncl
Choreografie: Thomas Steyaert
Kamera: Jakub Jelen
Technika: Miloslav Vácha, Marek Rippl
Produkce: Cirk La Putyka

 


Zdroj:
Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.7618 s