Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Salon Vernon vás zkrášlí uvnitř

11.02.2013   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Salon Vernon vás zkrášlí uvnitřNová výstava Galerie Vernon představí výběr z tvorby Vernon umělců, konkrétně 8 umělců českých a slovenských a 8 zahraničních – z Itálie, &Spanělska, Rakouska, Německa či vzdálené Argentiny a USA.

Koncepce vychází ze dvou různých pojetí slova „salon” – jednak z kulturněhistorického kontextu, když odkazuje k věhlasným pařížským salonům z přelomu 19. a 20. století jakožto přehlídkám soudobého umění; jednak z konotačního významu, který se vztahuje k salonům krásy, jejichž cílem je zkrášlit zákazníky. Návštěva výstavy pochopitelně neupraví příchozím jejich zevnějšek, ale zato jim poskytne vnitřní estetický prožitek.

Galerie Vernon touto výstavou v podstatě realizuje vizi, kterou od počátku své existence hlásá – tedy postavit světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, a přesto je něco spojuje. Věříme, že právě konfrontace umění pocházejícího z různých koutů a mnohdy zdánlivě nesouvislých kontextů může rozšířit možnosti divácké percepce.

Výstava je prodejní a jak tvrdí její kurátorka a ředitelka Galerie Vernon Monika Burian Jourdan: „Vzhledem k tomu, že se avizovaný konec světa vloni nekonal a máme před sebou, doufejme, spoustu dlouhých a plodných let, je vhodné investovat do něčeho, co má vysokou pravděpodobnost se zhodnocovat.“ Investice do uměleckého díla je v dnešní době rozhodně něco, co se vyplatí.

Mnozí z představovaných umělců se již etablovali na mezinárodní scéně, jsou mezi nimi tací, kteří se vyhranili v jedné umělecké linii, jsou mezi nimi ale i neúnavní experimentátoři. Z české a slovenské kotliny k nim patří Jana Farmanová, Linda Čihařová, Michal &Skoda, Jan Mikulka, Petra Gupta-Valentová, Petra Polifková, Robert &Safarčík nebo Tomáš Lahoda. Ze zahraničních pak Andrea Bianconi, Andreas Kopp, Andreas Holzknecht, Daniel González, Giuliana Cunéaz, Kit Reisch, Lluís Lleó, Simone Fugazzotto.

O Galerii Vernon
Galerii Vernon založila v roce 2001 ředitelka Monika Burian Jourdan. Už od počátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné i klasické umění a představovat ho veřejnosti. Vizí je postavit světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, přesto je něco spojuje.

Galerii najdete na adrese U Průhonu 22, Praha 7 a otevřena je od středy do soboty od 13.00 do 18.30.

Čeští a slovenští umělci:

Jana Farmanová (1970) nitranská rodačka a absolventka bratislavské V&SVU zasvětila svou tvorbu výhradně malbě. Její osobitý styl se vyznačuje figurálností, snahou o zachycení situační emocionality a záměrnou nedokončeností kompozice. To vše ve spojení s dynamickými tahy štětce působí na diváka s obrovskou naléhavostí.

Linda Čihařová (1982) je absolventkou pražské V&SUP. Ve své tvorbě kombinuje nová média s klasickými způsoby uměleckého vyjádření, formálně se však stále pohybuje mezi výtvarnými žánry. Jednotícím prvkem a hlavním inspiračním zdrojem je pro ni příroda, krajina a vazby s jejími obyvateli. Vychází z land artu a konceptu, ale inspirují ji i vědecké metody a výzkum přírodních procesů.

Michal &Skoda (1962) rodák z Tábora, vystavoval v mnoha galeriích po České republice, dále například v Německu, &Svýcarsku a Francii. Jeho umělecké vyjádření je velmi kompaktní a vyhraněné. Pomocí geometrických kompozic v malbě, kresbě či instalacích pátrá nejen po mezích formálního vyjádření, ale také po jakémsi řádu ve společnosti.

Jan Mikulka (1980) se narodil v Praze, kde vystudoval AVU ateliér malby prof. Zdeňka Berana. V roce 2011 uspěl jakožto třetí Čech v historii v mezinárodní soutěži portrétů pořádané každoročně v Londýně. Ve svém hyperrealistickém ztvárnění se snaží zachytit podobu člověka včetně všech jeho osobitých rysů a promalovat se tak k jeho jedinečnosti.

Petra Gupta-Valentová (1974) žije v New Yorku, ale tvoří i v rodné ČR, Indii či ve Finsku. Vyjadřuje se různými technikami, od instalací a performancí na veřejných prostranstvích, přes video záznam až po kresbu. V instalacích kombinuje dřevo, bronz a kámen, v kresbě pak často využívá tradičních indických uměleckých postupů a aktualizuje je s moderními. K tématům, kterými se zabývá, patří otázky identity, paměti, dětství a vlastní historie.

Petra Polifková (1985) pražská rodačka a absolventka AVU, kromě ČR vystavuje v Německu a &Svýcarsku. Její malbu charakterizuje figurálnost, autobiografičnost, a snaha o zachycení banální situace či okamžiku.

Robert &Safarčík (1982) pochází z Ostravy. Aktivní výtvarné tvorbě se věnuje přibližně dvanáct let. Cesta vedla přes streetartovou zkušenost k serióznímu zájmu o teorii moderního a současného umění a pozvolna vyústila ve vlastní výtvarné vyjádření ve formě abstraktní kresby a malby či plastik.

Tomáš Lahoda (1954) vystudoval pražskou AVU, od 80. let žil střídavě v Praze a Kodani, v současnosti vyučuje malbu na FVU v Brně. Má za sebou několik samostaných výstav v ČR (např. Veletržní palác v Praze, Moravská galerie v Brně, Galerie Caesar v Olomouci), ale také v Dánsku, &Svédsku či USA. Ve své tvorbě tematizuje konzumní aspekty společnosti, parafrázuje reklamní klišé a přehodnocuje dnešní pojetí krásy.

Zahraniční umělci:
Andrea Bianconi (1974), rodák z Itálie, žije a pracuje v Brooklynu, NY. U nás se prezentoval poprvé v rámci festivalu TINA B. 2009 se svými site-specific instalacemi. To je také pro Bianconiho typické – dílo z matérie rozšiřuje svou přítomností o jakýsi doslov.

Andreas Kopp (1959) se narodil v Amsterodamu, vystudoval Uměleckou akademii v Düsseldorfu, žije a tvoří mimo rodného města také v Hamburku, Haagu nebo Kolíně na Rýnem. Vystavoval v Holandsku, Německu, &Svýcarsku, Itálii, USA či v Japonsku. Ve svých dílech kombinuje techniky kresby a malby například s leptáním, vyšíváním. Věnuje se také sochařství a instalaci.

Andreas Holzknecht (1964) pochází z rakouského Innsbrucku, akademické vzdělání získal na vídeňské Akademii užitého umění. Vystavoval v Rakousku, &Spanělsku, Itálii i v Praze v rámci TINY B. 2012. Jeho série originálních olejomaleb nazvaná Burka reaguje na velmi aktuální a kontroverzní téma.

Daniel González (1963) rodák z argentinského Buenos Aires žije a tvoří střídavě v Berlíně a New Yorku, pracuje s různými formami uměleckého vyjádření, často kombinuje performanci, instalaci a video projekci.

Giuliana Cunéaz (1959) se narodila v italské Aostě a nyní žije a pracuje v Miláně. Vystudovala Akademii výtvarných umění v Turíně. Vystavovala v Itálii, Brazílii, Maďarsku, Německu i v České republice v rámci festivalu TINA B. Ve své tvorbě se pohybuje mezi množstvím uměleckých médií od videoinstalace k sochařství, od fotografie k malbě a malovaným screenům. Od roku 2005 se věnuje zejména 3D animaci a nanotechnologiím, pomocí nichž vytváří neobyčejné virtuální krajiny.

Kit Reisch (1986) se narodil v Texasu, nyní však žije a tvoří v Praze. Ve své práci kombinuje skutečné objekty, které umisťuje do uměle vytvořených kontextů. Mísením objektů a digitálních médií vytváří díla, která existují ve fiktivní realitě.

Lluís Lleó (1961) pochází z Barcelony, ale od roku 1989 žije a pracuje v New Yorku. Lleó pokračuje v rodinné tradici: pradědeček Joan byl dekorativní malíř, který maloval stropy barcelonských domů, dědeček Lluís byl akvarelista a jeho otec Joan stále maluje. Tvorbu Lluíse Llea charakterizuje abstraktní a minimalistická malba, kterou často transponuje v architektonické objekty.

Simone Fugazzotto (1983), rodák z Milána, má k výtvarnému umění vztah od malička. Vystavoval v galeriích v Miláně, Turíně, Paříži, New Yorku, českému publiku se představil v rámci Tiny B a výstavy Tauromaquia v Obecním domě. Tentokrát zde uvede svou sérii maleb ”The Monkey Show”. (obrázek v ikonce)



Zdroj: Jitka Hanušová, PR manager
ikonka: www.saatchionline.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0419 s