Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


HEDVÁBNÁ CESTA - TV tip - Láska na dvou kontinentech

01.03.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

HEDVÁBNÁ CESTA - TV tip - Láska na dvou kontinentech Kterému muži se podaří získat lásku Keiry Knightleyové? Jenom Michaelu Pittovi je to málo a musí si najít další lásku až v Japonsku.

Na počátku byla útlá knížka Alessandra Baricca (česky vyšla pod názvem HEDVÁBÍ v roce 2004) zasazená do šedesátých let devatenáctého století. Odvíjí se v ní osudy Hervea Joncoura a jeho ženy Hélene. Žili v malém francouzském provinčním městečku a Hervey mohl být nadmíru spokojený - měl krásnou ženu, výnosné zaměstnání a luxusní bydlení. Jenže ani tohle některému muži nestačí a láká je dobrodružství, dálky a seberalizace. Hervé jako bohatý syn starosty se vyhne vojně, přijme nabídku majitele továrny na hedvání a vydá se složitou cestou přes Egypt do Japonska aby realizoval "obchod snů" i když tak trochu nelegální. Cílem je přivést zárodky bource morušového do Evropy, kde bource ničí neznámá choroba. V Japonsku mu do života zasáhne tamní občanská válka ale získá zde něco navíc - lásku tajemné ženy...

Romantika jako z červené knihovny, osudové rozhodování mezi dvěma ženami. Námět jako stvořený pro romantický film. Před pěti lety se do jeho filmové adaptace pustil režisér François Girard (KRVAVÉ HOUSLE). Snímek vznikal v produkci Kanady, Francie, Itálie a Velká Británie a do hlavní role byl vybrán Michael Pitt (Vzorec pro vraždu, Snílci, Opilí slávou). Jeho filmovou manželkou byla Keira Knightleyová.

Výsledek možná nesplnil očekávání, jaké předloha dávala. Jak vyplývá z názorů diváků na webu csfd.cz Michael Pitt (viz foto) je pro mnohé příliš nesympatický na to, aby mu byla uvěřena milostná vášeň. Někomu vadí pomalé tempo a málo dialogů. Ty výtky nemusíte brát zase tak moc vážně, jsou totiž vyváženy mnoha klady. Lyrický příběh se vyznačuje obrazovou krásou exteriérů jak střední Itálie (která zde nahradila původní jižní Francii) tak exotiky plné Asie. A romantika nejde zobrazit bez poklidného ponoření do vztahů, bez dlouhých pohledů beze slov a citlivé podmalovávající hudby s minimalistickými klavírními melodiemi, pod níž je podepsán původem japonský skladatel Ry?ichi Sakamoto. O dobře vybraných a tím působivých kostýmech a dekoracích je také nutno se vyjádřit pochvalně. Keira Knightleyová žádného mužského diváka nemůže nechat chladným byť zde má roli spíše čekající smutné ženy a japonská kráska Sei Ashima (viz foto) také lahodí oku.

Nechtějme za každou cenu dokonalost v díle, které si nečiní ambice na velké umění, ale chce přinést dobrou pohodu svým divákům - byť u nás jenom televizním. Ostatně - vyberte v současném televizním programu film, který by splňoval ambice na umělecké dílo s velkým U - uvidíte jak je to těžké ne-li nemožné.
Foto: filarena.cz, tvprogramy.eu, listel.com

*********************************************************************************
HEDVÁBNÁ CESTA (Silk)
Kanada / Francie / Itálie / Velká Británie 2007, režie François Girard
uvádí NOVA CINEMA ve středu 6. března od 20,00 hodin




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0728 s