Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


SVATBA - TV tip - Obřad po americku a tedy jinak...

22.03.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

SVATBA - TV tip - Obřad po americku a tedy jinak...Mistrovské filmové dílo v poloze mezi groteskou a tragédií. Jeden den, jedna svatba, kolem padesátky hostů a stovky problémů, nedorozumění a přetvářky. Náhled do individuálních osudů aktérů ale zároveň nelítostná a sžírající kritika amerického způsobu života.

Svatební den by měl být veselý (proto se také někdy nazývá veselka). Veselý pro oba snoubence, jejich rodiče i účastníky svatby. Film Roberta Altmana zavede diváky na honosnou svatbu dvou nerovných rodin a nesourodých jedinců. Ženich Dino (Desi Arnaz Jr.) je potomkem slavného aristokratického rodu Sloanů, jehož ušlechtilost je trochu narušena otcem ženicha, italským imigrantem Corellim (Vittorio Gassman). Jeho snoubenka Muffin (Amy Strykerová) pochází ze zbohatlické rodiny Brennerů. Obě rodiny nepojí zrovna přátelské pouto - přehnaná hrdost jedné rodiny vyčítá druhé sprostou všednost a neznalost etikety.

To však není jediný problém. Se svou trochou do mlýna přijde postupně všech osmačtyřicet účastníků honosné svatby a je jasné, že to bude pořádný mumraj. Pamatovat si všechny postavy je téměř nemožné, ale dík Altmanovu režijnímu mistrovství se v nich neztratíte, i když mnohé dostávají jen minimum prostoru. V jednotlivých příbězích aktérů se skrývají nejen osobní dramata, deziluze či tajemství, ale jsou prostředkem k zobrazení obecnějších rysů amerického způsobu života. Altman pozoruje účastníky chladným okem kamery s pečlivostí až mikroskopickou přičemž postupně strhává často komické masky, s nimiž lidé svoji životní roli hrají.

Pokrytectví americké společnosti je zde odhalováno v důvtipné analýze. Témata jsou různá - mentalita cizozemců, honba za majetkem a penězi, povrchnost životního stylu, intriky, maloměšťáctví, morální prohnilost, rasismus, přežitý patriotizmus či vulgární pragmatizmus. V chaosu svatebního dne se tak vyskytnou často až bizarní postavy a postavičky. Vše je zbytečně a zmateně řízeno ceremoniářkou Ritou (Geraldina Chaplinová), zbytečná a trapná je ochranka v podobě dvou najatých detektivů, kult těla představují sportovně založení přátelé ženicha, obřad komplikuje senilní biskup (John Cromwell). Z počátku řídí obřad z povzdálí seniorka rodu Sloan (slavná hvězda němého filmu Lillian Gishová). Když nečekaně zemře, její smrt je vzhledem k "veselí" tajena.

Altmanova černá groteska je nemilosrdná, každá postava je zasažena a "odhalena". Faleš, pokrytectví, cynizmus, tajené neřesti, mylné životní směřování a mnoho dalších neduhů skrytých v lidských jedincích se promítá do důmyslně složené feérie, která nemůže diváka nezasáhnout. Je dobře, že se Česká televize k filmu po skoro dvaceti letech od posledního uvedení znovu vrací.
Foto: zbroiowisko.pl

*************************************************
SVATBA (A Wedding), USA 1978,
režie Robert Altman,
uvádí ČT 2 v pondělí 25. března od 21,50 hodin.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0689 s