Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sherlock Holmes se obrací k sobě

28.05.2013   Ivo Fencl   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sherlock Holmes se obrací k soběPokračování populární televizní série Sherlock Holmes se obrací v hrobě.

Tisíce žádostí o uvolnění dalších čtyřiadvaceti dílů tohoto kultovního seriálu bylo vyslyšeno. Stovky negativních reakcí bylo probráno v nesčetných diskusních pořadech. Ale žádný ze zbývajících 201 dílů nesmí být uveden na přání dědiců sira Arthura Conana Doyla, tedy dokud se nebudou slučovat s tradiční britskou korektností a tzv. holmesovským kánonem.
A jaká je na burze momentální pravděpodobnost dotyčné shody? Sázky stojí sto dvacet tisíc ku jedné.
25. část: Loupaná železná panna
Liška Irena Adlerová znovu napálí Sherlocka Holmese! Ten relaxuje s dýmkou na dovolené jen do chvíle, kdy ho rituály řeckého ostrůvku Laktos vtáhnou do promazaného soukolí zločinné moci.
Vtáhnou tam i jednu nevinnou, mladou a hezky zpívající Angličanku s příjmením Buckingham. A veliký detektiv?
Opět uniká od rozpáleného obětního oltáře a vrací se do Baker Street za nic nechápajícím doktorem Watsonem. „Byla letošní dovolená vydařená?“ „Vyvařená, Watsone, vy-va-řená!“
26. část: Vražda ve stínu bramborové nati
Podivné techtle mechtle v cirku Blowhard, Knoflíček a Kludský přerostou brzy v sedm případů břišní mrtvice. Anebo se snad jedná o rafinovaný zločin v divé výšině nad manéží? A komu vlastně náleží nebeský smrtící prst? A co psal vedle Luny na mraky? A které babičce vrátit sedm tun dolarů v pixličce? Proč prošel jedním záběrem tohohle dílu David Copperfild? A belhal se zadarmo? Kdo na to má?
„Pokud bych ti to, Esmeraldo, vyzvonil, hej, hej, věděla bys, má lásko, právě tolik, jako já, šubiduby,“ zpívá závěrem na poli nati cirkusový Quasimodo za zvuků vídeňského valčíku.
27. Tajemství dutých pyramid
Zabíjející sfinga opět na postupu mlhavým Londýnem! Steven Spielberg zase už odmítnut, když se zajímal o režii tohoto dílu. Chceme jen ty nejlepší? A co záhada starověké mučírny? Vyřešena! Ocelová panna „Bátora“ se opět vrátí k ruce Ireny Adlerové a perfektně připravený Marek Vašut v roli Bradbury Algernona Babočky je zavražděn už po desetivteřinovém výstupu. A my, diváci? Nezapomeňme na další díl svého oblíbeného seriálu pro hezké chvilky pohody.
28. Muž s jasně žlutýma očima
Hypnotický případ z Paříže. Právě nad Seinou se vyskytuje... Jedna létající mrtvola... Jeden záhadný pterodaktylus... A jedna ožívající kostnice. Pravda, ta spíše leží v kanálech vedle řeky. A dr. John H. Watson? Mimořádně tentokrát mnoho nechápe, ale Sherlock Holmes je naštěstí jako rybička a hbitě řeší vše. Inu.., klobouk dolů. A on? Je ten pravý!
29. Hlavolam smrti
Ježek v kleci v nečekané roli! Ožije! Bobtná! Pučí do extrémních rozměrů. A Jaroslav Foglar? Přinejmenším pomyslně se obrací v hrobě, zatímco se dostavují posily z Kontinentu alias Evropy. Sám Benedikt Beránek znovu na stáži - a civilní strážmistr Vavroušek opět starým dobrým Sherlockovým Vavrochem. A Watson? Kdo by nežárlil?
30. Skučivé noční můry útočí
„Je vždyčky těžké rozeznat motýla od můry.“
Watson na to: „A můru od kůry?“
Podaří se uvařit oběd tajemné sběratelce kokonů, která uvěznila barmanku Joriku ve své laboratoři? A co Randall a Hopkirk? Pomohou ti pánové?
31. Vražda v Okrovém domku
Bludný Holaďan přistane mezi mnoha zelenými kraby v Bristolu. Putuje pak chladnou zemí jako Ahasver za podivným cílem na nebezpečný hrad Waltera Scotta - a také k Okrového domku. A proč? To bychom už vyslepičili našim televizním stálicím krapet moc.
32. Vytí z opuštěné zahrady
Kdo pustil zvířátka z klecí - a kdo je tam dostane zpátky? Snad Ivo Fencl? Rozřešení očekávejte jako obvykle v osm večer na kanálu Trapič, ale děti tentokrát radši uložte do postýlek hned po večerníčku, protože se Irena svlékne ze svrchníku. Ve Spojených státech byl tento díl cenzurován a příčinou k nové prohibici i kontrole munice na letištích.
33. Sekta hadích mužů
Mohou se takové věci stát? Je hrůza jenom pocit? Tajemný láma rozhodně ovládá princeznu Kate telepaticky až z Tibetu. Je nešťastná. A radí se s Jorikou u karet. A vzpomínají i na herce Burta Lancastera. Ach! Koho budou ovívat pavučiny z prázdné lebky a kolik korun stálo malé pivo v Blowhardově knajpě U sudu, ale především, kdo kryl Sektu hadích mužů? Rath? A byl tu vskutku spáchán dokonalý zločin, anebo šlo zas jen o banální prodej Karlštejna?
Harry Jelínek je mrtev, takže se to bohužel už nikdy nedovíme.
34. Pableskující zlatý vrch a zlý krtek ze Sahary
V jižní Africe se - na stopě démantu Plomb - utkáme s hotovou smrští zla. S hordou démonů jménem exekutoři. Říkají si i Pijáci krve, ale to není všechno. Takže je sekcí deset povolán Sherlock až z Londýna. Starý brach to udělá zadarmo, ale nebude upálen zaživa i s termitištěm? „Žlutá maska mého soupeře je sice prosvětlována ďábelskými plameny, milý Watsone, ale Stolová Hora půjde pro dnešek stranou a to nás obrodí. Podejte mi ten doutnák a vložte si vatu do nosu a kolíčky do uší.“
Inu, příboj šumí. Žraloci kladivouni se mrskají a tady, vysoko nad Kapským Městem prožijí stateční muži opět své.
35. Smrt v záři červánků
Byl snad Sherlock úkladně zavražděn Jorikou? Vavroch to vypátrá! Zato Beránek zklamal. A doktor Watson? Kdo je doktor Watson? To se dovíte příště.
36. Půlnoční běs
Pokračování předchozího pokračování. Interpol a veškerá londýnská policie stojí po kotníky v slzách. A trpasličí ďábel Mallory Benedikt? Každé ráno se vrací, ale buďte klidní. Jakmile Benedikt dovraždí, odchází pokaždé pokorně do hajan s rudým soumrakem. „A říkejte mi Sahir!“
37. Stařík s kozí bradkou a hadí žena na chůdách
Dokončení příběhu brilantně rozehraného minule. Respektive? Rozehraného v dílech Smrt v záři červánků a Půlnoční běs. Digitálně restaurovaný Jiří Císler - a v malé roli inženýra Voženílka! Digitálně omlazený Vladimír Brabec, ten v ještě menším cameu co legendární Honza Zeman! S vlastní figurkou v ruce. „Všechno za život majora Hradce, Holmesi! Je to rozkaz z vyšších míst!“ „Od Husáka?“ „Ne, od Jorindy.“ „Ach, proč mi ale ukazujete takovou hrůzu? Anebo je to snad má být madam Truhlářová? Proboha. Kdo jí to udělal?“
„Nevíme, ale agent Bláha je v Karlových Varech. Každopádně.“
„A víte, kde tam bydlí?“
„Ale pane Holmesi! Je to přece jasně špionážní záležitost!“
Uvedení této části bylo v Česku a v Čečně předmětem mnoha dohadů a v evropském parlamentu se proti němu ohradili sami Vladimír &Spidla a Vladimír Remek.
38. Záhada voskového panoptika
Tentokrát je více než jisté, že se policejní inspektor Lispington nemýlil, když dal v Monte Carlu pod herní deskou rulety volné ruce a facku civilnímu strážmistru Vavrouškovi. A to s krajně úsečnými slovy: „Proklatě, stokrát proklatě. Pátrejte, pátrejte! Proklatě! Ale měl jste se vylodit v Monte Rose, právě na odvrácené straně této zeměkoule, vy škůdče britských mozkoven. Co by si o tom pomyslila princezna Kate? A co Jorika? Anebo bude muset zase všecičko vypátrat starý dobrý Sherlock Holmes, vy tupý Vavrochu?“
Upozornění: Figurína s černým parapletem v osmnáctém záběru sice vraždila na vrcholu ruského kola, ale všimněte si rovněž ocelové rakve na střeše uhánějícího Orient expresu. Tolik připomínka pro pozorné, kteří by chtějí soutěžit o náš televizní briliant. A není to pozlátko, nýbrž kozlátko.
39. „Jmenují se Mandragory.“
Londýnský Klub vrahů pokračuje v bohulibé činnosti, ale kardinál ani Sherlock Holmes nezahálejí. Na jaké straně vlastně stojí?
40. Magický kruh v lese hrůzy
„Bylo to dávno. Bylo to nejdávněji. Tenkrát ještě nebyla televize. Lidi chodili ven. Lidi žili. A beránek a ovečka se pásli v Hyde Parku a nad Londýnem se mimořádně vznášela hustá mlha.“ Ano, právě tak začíná vyprávění staré chůvy. A pozor, pozor, štamgasti. Tenhle bujarý díl seriálu si rozhodně nenechte uniknout. Pokud tedy nemíříte do šantánu a víru velkoměsta.
41. Záhada úhoře na modro
Obrovský mořský had znovu v činnosti. Klepeta brojí hlavně proti utajované návštěvě Miloše Zemana ve Westminsteru. A Kate a William? V malých rolích na mou přímluvu. A PippaM Po dohodě dublována.
Komu ale vlastně chodila všechna pošta odeslaná ze dna jezírka Loch Ness ve Skotsku? Anglie znovu v nebezpečí.
42. Děsný přelud v sklepní prádelně
Chřestící kostlivé prsty hrůzy vás nezklamou. A Vavroch? Taky ne.
43. Co bylo na konci zrcadlového bludiště
Nic. Nebo snad hlavní východ? Památná slova z tohoto dílu. Watson: „Tady se ptáme my a vy nám laskavě odpovídejte na naše otázky.“ Holmes: „A berte ho vážně, vy pasto!“
44. Koho zajímá, kdo zabil doktora Crippena?
Nás ne.
45. Hvízdající chatrč
Tak tam, na konec divné zahrady, děti nechoďte.
46. Sýčkovy oči o půlnoci
Sherlocka nevykulí!
47. Tři decimetry a dva milimetry od levé zadní nohy lyšaje smrtihlava
„Ze všech příběhů o šifře... je tenhle tím nejlepším,“ řekl režisérovi seriálu Vladimír Putin. „Potápěl jsem se v Bajkalu a našel tam ropné břidlice. Moskva může být vděčná tvůrcům vašeho seriálu, že ji při natáčení nezbourali celou a že mě seriál inspiroval i k boji s medvědem. Jsem rád, že ho psaqli i Puškin a Lermontov. A Buzlgakov. Proč se Jorika nejmenuje Markétka? Více řeknu na festivalu v Karlových Varech po filmu Mrazík a stepu Jirky Korna.“
48. Jeden milion dolarů tomu, kdo přepere Sherlocka J. Babingtona
Muž, který chce být chytřejší nežli Sherlock Holmes a drsnější než Rambo přišel do Londýna!
A jmenuje se... Carson Napier. Hraje ho Meky Žbirka. Nebylo proto třeba nic dabovat. Citace? „Čo bolí, to prebolí.“ Nu, a zbylé díly vašeho oblíbeného seriálu?
Nebudou nikdy uvedeny. Jsou totiž pevně uzamčeny v trezoru banky Morris a Maurice ve West Endu v Londýně a uvažuje se jen o nočním odvysílání tří nejmírnějších částí Sedm vrahů, Čtyřicet mrtvol a Jak na Adamsovi králíky. Celý seriál byl, připomínám, adaptován i Jorikou jako divadelní hříčka Dvaavacet nevinných. Těšíme se, že si nás zapnete a nikdy nejezte muchomůrky bílé! Amen. Tak pravil Sherlock Holmes.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.037 s