Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Napoleonské slavnosti budou v Ústí nad Labem

29.05.2013   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Napoleonské slavnosti budou v Ústí nad Labem Celý červen bude žít město Ústí nad Labem Napoleonskými slavnostmi, jež mají připomenout 200. jubileum slavného vítězství spojeneckých armád nad Napoleonem v bitvě u Chlumce v roce 1813. Ústecko tehdy významně zasáhlo do formování moderních dějin Evropy. Samotné město nezůstalo stranou, bitva mu přidělila svou osobitou roli.

„Statutární město Ústí nad Labem s městským muzeem se rozhodlo uctít památku vojáků všech čtyř zemí, které se bitvy zúčastnily, tedy Francie, Ruska, Rakouska a Pruska. Slavnosti se ponesou v duchu současného mírového soužití těchto zemí,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Kailová.

Každé ze čtyř zainteresovaných zemí bude věnován týden, kdy nejrůznějšími formami představíme její kulturu. První bude zasvěcen Německu, druhý Francii, třetí Rusku a poslední Rakousku. Program bude zahrnovat pěvecká, filmová, taneční představení a sportovní klání aj. Místní restaurace nabídnou Ústečanům příležitost poznat tradiční jídlo a pití prezentovaných zemí s tematickými příspěvky se zapojí desítky veřejných i soukromých subjektů. Do projektu se vložila i některá velvyslanectví vyjmenovaných států.

Napoleonské slavnosti odstartují 1. června. Na Lidickém náměstí vyroste historický jarmark a vojenské ležení z roku 1813. Muzeum města otevře jubilejní výstavu s názvem „Bitva u Chlumce 1813 – 200 let od válečných událostí u Chlumce a Varvažova“. Moderně pojatá expozice představí návštěvníkům válečné události prostřednictvím dobových artefaktů ze sbírky zbraní a výstroje, která patří k největším v České republice a rozšířily ji ještě vzácné zápůjčky z Německa a Ruska. Výrazným tématem bude také každodenní život města Ústí v roce 1813. Mimořádně dostanou návštěvníci příležitost prohlédnout si „Přestanovský poklad“ složený ze souboru zlatých a stříbrných medailí, mincí a dalších památek, které roku 1835 uložili do základů pomníku v Přestanově panovníci Rakouska, Ruska a Pruska. Tento samý den také minipivovar Na Rychtě nabídne poprvé veřejnosti k ochutnání speciální pivo Jordan zbarvené do krvavě rudé. Má připomenout hrdinou smrt rakouského dragouna Friedricha Jordana, který padl 30. srpna 1813 v ústeckých ulicích při osvobozování města od francouzské okupace. Více informací na www.napoleonskeslavnosti.cz .

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.035 s