Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Budoucnost je lepší, než si myslíte

29.07.2013   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Budoucnost je lepší, než si myslíteTak zní podtitulek knihy HOJNOST Petera H. Diamandise a Stevena Kotlera, který je základním mottem a zároveň pohonem každé myšlenky v této populárně naučné publikaci.

Autoři nám předkládají obrovské množství příkladů a statistik, jež potvrzují, že svět nemíří do záhuby, jak jsme často přesvědčováni médii či jak se sami obáváme, ale zcela naopak směřuje k blahobytu. Je to cesta trnitá a především značně nesouměrná, neboť vývoj na každém kontinentě probíhá jinak a momentálně se nachází v jiné fázi. Přesto jsou autoři přesvědčeni o tom, že vědeckotechnická revoluce, jejíž přínos často nedoceňujeme, nejenže přináší, ale v blízké budoucnosti ještě přinese takové možnosti pro celé lidstvo, že bude potřena chudoba a zlikvidováno utrpení lidí na celém světě.

HOJNOST na téměř 400 stránkách popisuje mnoho vědeckých objevů a nových technologií, jež rozmach teprve čeká, dotýká se spousty oborů lidské činnosti (medicíny, robotiky, energetiky, zemědělství) a připomíná tak populárně naučné časopisy chrlící na nás články o zázračných lécích a dokonalých robotech. Nachází se tu obrovské množství informací o všemožných výzkumech a jeho výsledcích, včetně srovnání růstu a poklesu porodnosti, která se spolu s dostatkem hojnosti a omezeností prostoru naší planety přímo souvisí. Výsledky těchto srovnání jsou značně překvapivé a opět potvrzují autorský optimismus: budoucnosti se nemusíme bát.

Ředitel Univerzity singularity P. H. Diamandis a novinář S. Kotler nám tu zkrátka předkládají fakta, aby nám mohli ukázat, že vnímáme moderní dobu zbytečně negativně a že pokud se tohoto svého postoje dokážeme zbavit, otevře se před námi úžasný svět plný možností, který každým okamžikem zlepšuje a zjednodušuje náš život. Nechybí vize budoucnosti v různých oborech, představa o budoucím vzdělávání a ideálním globálním světě plném spokojených lidí. Je radost si to představovat, i když nechybí pochybnosti o využití kladných záměrů negativními silami (podobně jako zneužití atomové energie), které autoři vnímají jen jako menšinový problém.

V souhrnu se jedná o velmi inspirativní knihu, která nás povozí na vzrušující horské dráze vědy a jsem přesvědčená, že úplně každý si v ní nějakou zajímavost najde. Osobně mi tu trochu chybí kapitola o vývoji lidské psychiky a zmínka o možném negativním přístupu některých komerčních společností k novým technologiím z komerčních důvodů. Za vyloženě nedostatek však musím označit naprosto nevhodné černobílé řešení grafů, v nichž pak jednotlivé odstíny šedivé tak splývají, že leckdy není možné je od sebe rozeznat.

Jelikož kniha se stala bestsellerem, má i své vlastní stránky (http://www.abundancethebook.com/ ), na kterých by měly neustále přibývat nové a nové informace o vyvíjejících se technologiích, inciativách a rozvoji v různých oblastech. Kromě toho autoři upozorňují na velmi důležitou Univerzitu singularity, která spojuje všechny vědní obory, až připomíná Komenského pansofii (http://singularityu.org/) a nakonec na tvorbu a sponzorování soutěží, jež vedou k jakékoliv inovaci (www.xprize.org).

 

Hojnost - Peter H. Diamandis,Steven Kotler

Překlad Václav Viták

Dokořán, 2013

 

 









Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.024 s