Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je sobota 7.12.2019, svátek má Ambrož a Benjamín 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 505
Publikovaných článků: 12779
Komentářů: 11044


Měření



Zdravá pochutina: MALINÍK OBECNÝ

21.08.2013   Lenka Martinková   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

První zmínky o maliníku obecném (malino ostružiník, lat. Rubus idaeus) pocházejí ze 17. století z katalogu Johna Tradescanta, který popisuje různé kultivary, včetně bílých a červených forem. Starší prameny ho popisují jako kyselé ovoce, a tak skutečného významu nabyl až v 19. století. Přestože byl rozšířen po celé Evropě a Asii (včetně Japonska), nezaujal žádnou ze starověkých civilizací.

Také dnes pokrývá celý mírný pás severní polokoule; nejčastěji maliník najdeme na světlých lesních mýtinách a slunných stráních. Keř dorůstá výšky cca 2 metry a charakteristické jsou pro něj prutovité výhonky, celý je pokryt jemnými trny. Listy jsou 3 - 7 četné, lichozpeřené a střídavé; ze spodní strany stříbřitě zabarvené. Rostlina kvete od května do července, bílými, pravidelnými pětičetnými květy, které ji řadí do čeledi růžovitých. Plodem je souplodí drobných peckovic. V anglické literatuře se setkáme s názvy raspberry, red raspberry či European raspberry.

Z maliníku sbíráme červené plody – čím tmavší, tím více antioxidantů obsahují. Vynikající jsou syrové, můžeme z nich však také vyrábět sirupy, marmelády a rosoly; lze je přidávat do jablečného kompotu (hrst pro dochucení). Listy sbíráme a sušíme, používáme jako jednodruhový čaj (vhodný k vyplachování úst při lokálních zánětech) i do čajových směsí, např. v kombinaci s ostružinou či lesní jahodou.

Ze zralých až přezrálých malin můžeme připravit výbornou marmeládu. Nasbírané plody lisujeme přes síto, šťávu zahříváme za stálého míchání a při požadované hustotě přidáme cukr krystal a dále vaříme do patřičné hustoty. Na 1 kg šťávy potřebujeme ½ kg cukru. Horkou marmeládu plníme do nahřátých sklenic.

Zbytky po lisování využijeme k výrobě malinového rosolu. Pecičky a zbytky dužniny namočíme do vody a znovu prolisujeme sítem. Vylisovanou „šťávu“ zahustíme želírovacím cukrem podle návodu. Můžeme použít místo marmelády do vánočního cukroví.

Hrst malin přidáváme pro dochucení do jablečného kompotu, do kterého spotřebujeme rychle se kazící letní jablka. Dáme svařit vodu s cukrem (cukru podle chuti), když se vaří, přidáme omytá, vykrájená jablka nakrájená na dílky. Přikryjeme pokličkou a necháme dojít na teplé plotýnce. Do ještě horkého kompotu přihodíme maliny. Necháme ustát cca 12 hod. Nejlépe chutná vychlazený.



ikonka: wikipedia.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2354 s