Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA – TV tip

13.09.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA – TV tipMladý Mel Gibson jako začínající novinář se dostává do Indonézie zmítané občanskou válkou. Jde mu o život, ale také získá lásku (možná na celý život). Dramatický film australského režiséra Petera Weira financovaný hollywoodským studiem MGM.

 Kdo se jen trochu seznámil s novinářskou profesí ví, že je to povolání velmi nebezpečné. I v poměrně klidných dobách (jako třeba dnes) novinář nikdy neví koho se nemile dotkne a kdo na něj třeba podá trestní oznámení nebo ho jinak napadne. A co teprve v dobách společenských nepokojů – tam jde skutečně o život a hodně reportérů se z míst konfliktů nikdy nevrátilo.
 
Ve filmu ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA dostal hlavní roli ambiciózního zahraničního korespondenta australské společnosti SBS Guy Hamiltona tehdy šestadvacetiletý Mel Gibson. S chutí odjede do Džakarty protože cítí příležitost, jak se prosadit. Píše se rok 1965 a politická situace v Indonézii je velice nestabilní, až vede ke konci režimu nacionalistického diktátora Sukarna, jenž je vystřídán generálem Suhartem. Pochopitelně každý vojenský převrat přináší množství utrpení a krve a pro novináře opravdový „nebezpečný život“.  Guy teprve sbírá zkušenosti a neobešel by se bez místního pomocníka – trpasličího kameramana a fotoreportéra Billiho Kwana „Budu tvým okem,“ mu Kwan říká když se spřátelili. Kwan pozná místní poměry velice dobře, zná se s významnými politiky a dokáže včas a přesně odhadnout situaci. Pro Guye se stane nepostradatelným a provází ho doslova na každém kroku. Je to také on, kdo novináře seznámí s jeho pozdější láskou – půvabnou úřednicí britského konzulátu Jill (Sigourney Weaverová - viz foto s Mel Gibsonem). Ta je zpočátku rozhodnuta nepodlehnout svodům „krasavce“, ale nakonec mu poslouží k získání důležitých a často tajných informací. Láska na sebe nenechá čekat a po vypuknutí povstání a následném hladomoru a válce již společně odcházejí…
 
            Mimořádně zajímavá je ve filmu postava fotoreportéra asijského původu Billyho Kwana. Jednak tím, že mužskou postavu vytvořila žena – konkrétně Linda Hurtová (viz dolní snímek), která za svůj nepřehlédnutelný výkon ve vedlejší roli získala Oscara. Kwan v jejím podání je ten, kdo doslova hýbá lidskými osudy. Je přesvědčen, že má magické schopnosti a je to on, kdo rozhoduje o kariéře Guye a kdo zaranžuje jeho romanci s Lill. „Míchám s lidmi jako s kartami,“ říká v jednom ze svých monologů. Kwana zajímá indonéské stínové divadlo Wajang – divadlo je podle něj metaforou tamní politické situace a boje o moc. Guy si až příliš pozdě po jeho násilné smrti uvědomí, jak mimořádného přítele v něm měl.
 
            Mel Gibson (newyorčan žijící od 12 let v Austrálii) si zahrál u režiséra Petera Weira podruhé, když předtím ho přesvědčil jako voják ve filmu GALIPOLLI, že má na víc než jen na roli, kterou začínal – „šíleného Maxe.“  Sice se k „Maxovi“ a také k Smrtonosné zbrani ještě vrátil, ale to už ho kontaktoval Hollywood a jeho další kariéru již znáte. Režisér Peter Weir (*1944) po dvou krátkých filmech v rodné Austrálii přijal v roce 1974 práci v Hollywoodu a proslavil se hned prvními snímky – mysteriózními horory AUTA, KTERÁ SNĚDLA PAŘÍŽ a POSLEDNÍ VLNA, filmem o tajemném zmizení skupiny dívek PIKNIK NA HANGING ROCK a válečným snímkem líčící historii australsko-novozélendského armádního sboru (ANZAC), zdecimovaného v roce 1915 na poloostrově GALLIPOLI. Sigourney Weaverová (*1949) měla v době natáčení za sebou již prvního VETŘELCE, ale jak se asi shodneme, tady jí to sluší mnohem více než jako kapitánce Ripleyové. O svém nesporném talentu přesvědčila mnoha dalšími rolemi – vzpomeňte třeba na filmy PODNIKAVÁ DÍVKA, GORILY V MLZE či SMRT A DÍVKA.
 
            Film ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA sklidil velký ohlas u publika v Cannes, ale na ceny nedosáhl. Nedostal se ani do českých kin, takže jeho televizní uvedení je záslužné byť dramaturgie jej nepochopitelně zařadila až na předpůlnoční hodinu. Ale to je u ČT již tradiční zacházení s kvalitními díly – přednost mají přiblblé seriály a jiné hlouposti pro zhlouplého diváka.
Dlouho na uvedení filmu čekali i diváci v Indonézii – až do roku 1998, kdy generál Suharto rezignoval.
Foto: csfd.cz, ceskatelevize.cz
********************************************
ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA
(The Year of Living Dangerously), Austrálie 1982,
režie Peter Weir
uvádí ČT2 v pondělí 16. září od 23,50 hodin





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0378 s