Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ENE BENE - TV tip - Volební šaráda českého maloměsta

05.10.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ENE BENE - TV tip - Volební šaráda českého maloměstaNízkorozpočtový celovečerní debut režisérky Alice Nellis s názvem z dětského rozpočítadla ENE BENE je nenápadným ale velmi prozíravým nakouknutím do blíže neurčeného českého městečka, kde se v atmosféře již vyšumělé revoluční eufórie připravují volby a pak také do osudů těch, kteří je organizují.

V kinech byl film uváděn sloganem "intimní komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak." Na jedné straně jsou rozmíšky rodiny Zachových a soukromé osudy několika dalších postav, na druhé pak "věci podstatné", což je volební mašinérie. Byť jde o volby jen na nejnižší maloměstské úrovni, provázejí je problémy, trapasy a podvody většího kalibru. 
 
Absolventka poděbradského gymnázia (obor výpočetní technika), pražské konzervatoře (příčná flétna) a filozofické fakulty UK v Praze (angličtina), kurzu režie v Kalifornii a několika ročníků pražské FAMU  překladatelka, muzikantka, internetová designérka, scenáristka a filmová i divadelní režisérka Alice Nellis (viz foto v perexu) brzy ukáže, u koho se filmování učila nejvíce. Hned po pár scénách z jejího debutu ucítíte mrazivou atmosféru českých filmů Miloše Formana a Nellis vás přesvědčí, že ani dvoudenní práce ve volební komisi nemusí být pro diváky nazajímavá a nudná. Postupně nahlédneme do životů a "malých příběhů" organizátorky cizích životů a předsedky ně komise (Eva Holubová), místního podnikatele (Vladimír Javorský), starého skauta, vdavekchtivé pětatřicetileté slečny i tichošlápkovské knihovnice. To vše je nahlíženo očima vysokoškolačky (Theodora Remundová), která si domů přijela léčit zhrzenou lásku a do komise ji doslova vmanipulovala její matka (filmová i skutečná) Iva Janžurová, jejíž vztah k ochrnutému muži (Leoš Suchařípa) tvoří druhou linii filmu. Právě rodina Zachových s nemocným tatínkem je působivou obdobou Formanových rodinek a průběh volebního aktu plný nečekaných a nemilých peripetií, nedorozumění a průšvihů není nepodobný hasičskému plesu v Hoří má panenko.
 
Film Alice Nellis má velice dobře odpozorované všední situace a přesně vystižené charaktery "obyčejných" lidí. Režisérka hned ve svém prvním filmu prozradila, že má smysl pro laskavý humor, cit pro vypjaté okamžiky v mezilidských vztazích a schopnost pracovat s herci. O tom pak přesvědčila v dalších svých dílech jako byly TAJNOSTI, VÝLET, MAMAS & PAPAS či právě s velkým ohlasem v kinech uváděný REVIVAL. Film získal mnohá ocenění na zahraničních i českých festivalech (San Francisco, Bergamo, Vancouver, Těrlické filmové léto aj.). Za herecký výkon získala ocenění Iva Janžurová na festivalu v Soči. Uvedení filmu ENE BENE v pomalu se stupňující předvolební horečce dnešního Česka je dobře načasováno.
Foto: kultura.idnes.cz, 25fps.cz
***************************************
ENE BENE
ČR 1999, režie Alice Nellis,
uvádí ČT2 ve středu 9. října od 22,00 hodin

Theodora Remundová a Vladimír Javorský ve filmu ENE BENE



 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.051 s