Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cinky linky do pohádky

02.12.2013   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cinky linky do pohádkyVánoce se blíží mílovými kroky a knížky ještě stále patří pod stromeček.
Jaké novinky i zaručené tutovky nabízejí nakladatelství pro naše malé i velké čtenáře vám budeme přinášet v následujících týdnech. Třeba si v nich i vy pod stromečkem rádi zalistujete. 

Nanukova dobrodružství
Alžběta Dvořáková
Portál, 2013



„Andělíčku, můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku a taky moje štěně,“ prosí Anička v duchu, „hned ráno mu vyklopím do misky celý smetánek.“

Drobouká knížečka s názvem Nanukova dobrodružství jistě zaujme každého malého čtenáře. Příběh malamutího štěněte, které se vydá za severní pol navštívit babičku a dědečka i přes zraněnou packu, dojme každé drobné srdce.
Rodiče tiše zajásají, jelikož je v případě čtení před usnutím čeká přehledná skladba textu, milé ilustrace a příběh s trochou toho napětí, které je tak potřebné pro dětskou fantazii.
Ilustrace Michaely Bergmannové vynikají barevností a příjemnou jednoduchostí.

"Psí babička si zkušeným okem měří Aničku, která má na hlavě naražené hned tři čepice na sobě, a velkého černého psa, co vypadá, že by na posezení snědl bábovku. V duchu se rozhodla, že zadělá těsto na tři dávky kremrolí!"


Krásné, že ano. Nanuk úspěchy i nezdary, pozná strach z neznámého světa, ale nakonec vše zvládne jako zkušený cestovatel. Při své cestě dokonce získá nového kamaráda, který mu poskytne pomocnou ruku. A tak by to mělo být i ve skutečném světě, nemyslíte? A pokud knížka přinese všechna ta milá posleství, pohladí každé malé čtenáře.
PS: Jinak, víte, co jsou alky? Ne? Tak to se vyzbrojte vědomostmi, protože na každém konci kapitoly vás čeká jedna otázka a zvídavé oči své ratolesti.



 

Doktor Proktor a velká loupež zlata

Jo Nesbo 
Nakladatelství Jota, 2013

V jednom z mnoha rozhovorů sám autor přiznal, že svět detektivek s hlavní postavou Harryho Holea je pro něj poměrně náročné psaní s velkou porcí deprese. Přesto našel na svoji depresi výborný lék, psaní pro dětské čtenáře. Originální postava doktora Proktora a jeho dvou pomocníků Bulíka a Lízy vznikla na přání dcery, a protože se setkala s nadšením vyprávělo se a psalo dál, až vznikla celá řada "proktorovin", které hltají děti po celém světě.

Zatím poslední díl opět a znovu "válí". Děj, který je snad zamotanější než díl předchozí opět láká už jen tím, když se jen tak "naťukne".
Á propos, Doktor Proktor, Bulík a Líza se musí vypravit do Londýna, aby zjistili, kdo uloupil norský zlatý poklad. Mohlo by se zdát, že půjde o obrovské množství zlata, ale protože Norové jedí spoustu sladkostí a pak potřebují hodně zlata na plomby, scvrknul se norský národní poklad na jednu jedinou zlatou cihlu.

Ale pozor! K naprostému zvládnutí čtvrtého dílu je zapotřebí ještě prověřit, zda jste četli díly předešlé. A tak se ptám. Jak dlouho musí člověk držet mokrou sirku v pruhu světla jednoho květnového dne, než bude tak suchá, aby šla zapálit? Jak dlouho může anakondě trvat, než přeplave fjord? A slyšeli jste někdy mečet kozu s mořskou nemocí?
Pokud ne, máte opravdu velké mezery. Chopte se prvního svazku Doktor Proktor a prdicí prášek, a začněte opravdu od začátku. Rozhodně se nudit nebudete a není kam pospíchat. S knihami prožijete totiž neodolatelné chutě na karamelový pudink a jízdy s prdícím práškem v díle prvním. Francouzké croissanty budete chroupat při čtení druhého dílu (jenom prosím pozor, kniha se zásadně nesmí číst ve vaně!) s tajemným názvem Doktor Proktor a vana času. No a konečně před tím vzácným zlatým miminkem, které vyšlo teprve letos na českém trhu, si v rychlosti přečtěte třetí díl Doktor Proktor a konec světa. Možná.. Jen tak mimochodem, 
Pro dětské čtenáře to bude jenom jedna ulítlá pohádka, ale ti starší snad poznají i kritiku hlouposti, lenosti a slepého následování vymývačů mozku. Jak trefné v dnešní době, že ano?!


Je opravdu velmi těžké popisovat děj těchto knih. Přesto je nádherné ponořit se do celého toho světa fantazie, kdy se usmíváte a culíte, chichotáte a kuckáte. Jenom prosím pozor, čtení této série je velmi návykové i pro rodiče!

PS2: Víte jaká drobnost může udělat vašim dětem radost? I to, že ten poslední, zlatý díl, je opravdu zlatý. Přebal knihy září jako cukrátko a když jsem jej doma vybalila, ozvalo se za zády od mé dcery obdivuhodné " Tý jooo". Jak krásný umí být dětský svět..
 








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0714 s