Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MOJE SESTRA IV

15.12.2013   Dagmar Hermannová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MOJE  SESTRA IVkapitola IV....ještě jsem věřila, že se třeba nenarodíš...



"Jenomže - ty jsi nějaká maškara! Nevykládej mi,jak jsem měla ráda svoji sestru - nic o mně nevíš! Co to máš s ústy? I jazyk máš červený!" křičela jsem.

"To víš -plyn" vysvětlovala klidně,"když se ti začne michat s krví,pomalu se dusíš a všechny sliznice ti zčervenají - ale nemusíš se mně bát. Jsem a pořád budu tvá sestra."

"I kdyby, tak nevlastní.Bylas už skoro dospělá,když jsem se narodila,a potom jsi nás opustila.Jak bych si tě mohla pamatovat? Znala jsem tě jenom z té fotky na prádelníku a dlouho jsem nevěděla kdo jsi!"

"Nekřič - budeš mít ještě méně vzduchu."

"Když jsi mě měla tak ráda", křičela jsem dál, "jak jsi mohla od nás odejít? Kolem prádelníku jsem chodila jako kolem oltáře a nikdo mi nechtěl nic říct. Všichni - kolem toho chodili jako kolem oltáře! Nikdy u nás nebyla žádná radost,a já jsem tušila, že je to kvůli té fotce. Kolikrát jen jsem ji chtěla vyhodit! Naši spolu skoro nemluvili, i brácha odešel, a táta umřel. Byl mladý, ale pořád se něčím trápil - nejspíš tím,cos nám udělala. Jemu, matce, mně - všem! A proč? Můžu se to dozvědět alespoň teď?"

Myslela jsem že už tu není.Bylo ticho...dostala jsem tě!...řekla jsem si v duchu,nevíš o nás nic, a jsi jenom nějaká trapná herečka...Místo,kde u mně seděla,se najednou odlehčilo.Hmatala jsem tam,odkud na mne ještě před chvílí mluvila, a hmátla jsem do prázdna.Odhodila jsem deku a posadila jsem se...ale najednou moji ruku zachytila jiná, studená jako led.

"Protože už jsem nemohla- chápeš? Nemohla jsem dál! Prostě nemohla!Nedokázala jsem žít vedle něho, když ne s ním. Sedět s ním u jednoho stolu,dávat mu dobrou noc když šel spát...Nikdy to nepochopíš, i když jsi dospělá. Myslela jsem, že jeho návštěvy a jeho pozornosti patří mně. Jenom já jsem měla právo na jeho lásku - ne ona - ale vzal si jí...panebože!"

Mluvila vášnivě,skoro se vyčerpala.Slyšela jsem, jak namáhavě dýchá. Tak tohle tedy prožívala ta krásná chudinka. Nešťastně zamilovaná! Ztracený dívčí sen,marné iluze, beznaděj. Také to znám. I já bych jí mohla vyprávět,jak snadno se v tomhle životě ztrácejí iluze - sama jsem jich ztratila už dost.

"Bůh ví,že jsem zkoušela všechno" mluvila dál..."a chtěla jsem zkusit i víc,ale pak ses měla narodit ty, a pro mně skončil svět. Ještě jsem věřila, že se třeba nenarodíš...té staré...a ona? Tušila to - tím jsem si jista! Musela si všimnout, že mám oči jen pro něho - a víš,co mi připadalo zvlášť ubohé? Jak může matka tak triumfovat nad dcerou!"

Moje mrtvá sestra mi představovala můj domov tak,jak jsem ho nemohla znát, a jak bych ho ani nechtěla znát.

"Mluvíš tady o své...o naší matce! Byla jsi jenom naivní puberťačka, a ona byla krásná ještě ve čtyřicítce. A i když on byl hodně mladý - co to znamená? Že nutně musel balit tebe? A že by matka pociťovala triumf, kdyby si byla všimla jak se trápíš? Ne! Takovou ji neznám.Jak si měla všimnout,o co se snažíš? Mělas jí to říct! To - cos udělala, neospravedlňuj - to se ospravedlnit nedá. Je mi tě líto, ale to je tak všechno. Mohlas odejít, to ano. Ale živá!"

"Ty - taky nic nevíš"...mluvila přerývaně,"třeba ...jak jsem tě nenáviděla než ses narodila, a potom jsem si představovala, že jsi ...moje dítě! Matku jsem nenáviděla, i jeho jsem pak nenáviděla, a přesto jsem trpěla, když večer odcházeli do ložnice."

Začala vzlykat, a pod náporem pláče se celá třásla.Přestala jsem cítit odpor k té bílé tváři s rudými ústy, i k podivné vůni mechu a tlejícího dřeva, zvedla jsem se z polštáře, a objala jsem svoji mrtvou sestru, která pro lásku k mému otci zemřela nejspíš jako panna, a teď tu seděla na mé posteli a vzlykala.Pocítila jsem strašnou lítost nad jejím mládím, a nad jejím zmařeným životem.

"Byla...tvá smrt..lehká? Brečela jsem také.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.5346 s