Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hobit podruhé: Slavný epos přináší větší akci a svižnější děj

14.12.2013   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hobit podruhé: Slavný epos přináší větší akci a svižnější dějSlavná výprava se přehoupla do své druhé části. Jejím hlavním lákadlem je drak &Smak. Drží se hobitovská dvojka stejného ducha jako první kus? Jen zčásti...

Tvůrci Hobita nebyli v lehké situaci. Na jedné straně stála kultovní knižní předloha s miliony někdy až fanatických fanoušků, na druhé straně nutnost převyprávět knihu tak, aby ji, lidově řečeno uneslo plátno. A je tu ještě jeden aspekt - zatímco Pána prstenů již přečetl od dob filmové premiéry každý druhý, u Hobita se to říct nedá. Nečtenáři tak logicky čekají další kus do prstenovské trilogie. Ale... Knižní Hobit využívá jiných naračních prostředků, je více pohádkový. Filmaři se tak ocitají v kleštích. Jak z nich vybruslit?  


První díl drží až křečovitě knižní přelohu (alespoň na poměry zfilmovaných knih) a místy připomíná skutečný epos v duchu severských legend, vykupuje se zároveň jistou dávkou počáteční vláčnosti, přílišné zdlouhavosti scén a takřka artovým pojetím scenérií. Dvojka možná dá na divácký povzdech, že se v jedničce polovina kina místy nudila. Nasadí akci. A také humor. A dokonce jednu naroubanou love story, u které si fanoušci Tolkiena trhají vlasy. Zbývá tak hlavní otázka: Je to pořád Hobit tak, jak ho chtěl Tolkien? Inu, zčásti asi ano, zčásti zřejmě ne. 

Řemeslně štáb odvede dobrou práci. Ztrátou času ani peněz Hobit tedy rozhodně není. Vytknout mu lze až přílišnou rozvernost - a to i přes na počátku zmíněnou pohádkovost. Také finální scény s pokladem a drakem mohly nasadit vyšší laťku. Hobit ale nezklame. Po Pánech prstenů ale bohužel ani tak moc nenadchne. Zkrátka je tím, co se od něj čeká. Se špetkou kritiky, nějakou tou pochvalou a gigantickým rozpočtem. Drží se nad průměrem, ale na ty nejlepší filmové konkurenty nedosáhne. 



osobní hodnocení: 68 / 100

Hobit: &Smakova dračí poušť
Režie: Peter Jackson
Kamera: Andrew Lesnie
Hudba: Howard Shore
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Richard Armitage, Graham McTavish, James Nesbitt, John Callen, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Manu Bennett, Lee Pace, Aidan Turner, Christopher Lee, Andy Serkis, Billy Connolly, Elijah Wood, Stephen Fry, William Kircher, Conan Stevens




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0234 s