Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Agnes Obel přiváží do Prahy písničky pro samotáře

19.12.2013   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Agnes Obel přiváží do Prahy písničky pro samotáře První koncert série Femme Fatale v roce 2014 obstará pražská premiéra dánské zpěvačky a klavíristky Agnes Obel. Její ztišené písničkářství propojuje klavírní minimalismus s postupy nezávislého popu v duchu Tori Amos či PJ Harvey. V Berlíně usazená hudebnice si své uhrančivé balady sama píše i natáčí a tak do nich proniká atmosféra samotářského rozjímání. Několikanásobná držitelka dánských hudebních cen Agnes Obel vystoupí 9. ledna v Paláci Akropolis.

Koncertní série Femme Fatale se ve svém premiérovém roce 2013 rychle etablovala mezi špičku klubové nabídky v Praze a její druhý ročník odstartuje už 9. ledna. První fatální ženou, která v novém roce přijme pozvání na pódium Paláce Akropolis bude Agnes Obel, dánská písničkářka usazená v Berlíně. Aktuálně se řadí mezi nejopěvovanější interprety starého kontinentu, sbírá hudební ceny a boduje v žebříčcích - její křehká hudba  postavená na klavírních melodiích ale zároveň jako by ani nepatřila do naší hlučné současnosti.
 
Agnes Obel na sebe výrazně upozornila před třemi lety debutovým albem Philharmonics - kolekcí skladeb postavených skoro výhradně na klavíru a hlase. Sama hudebnice přiznává výrazný vliv Erika Satieho a jeho náladového minimalismu, dalšími inspirátory byli Claude Debussy či pozdní desky PJ Harvey. Album uhranulo fanoušky nejen v rodném Dánsku, ale i v Holandsku, Belgii nebo Francii a celkově se ho prodalo bezmála půl milionu kusů. V roce 2011 za něj Agnes Obel posbírala hned pět dánských výročních hudebních cen a objevila se na nahrávkách projektů Efterklang či The Brandt Brauer Frick Ensemble.
 
Výrazný úspěch debutu tehdy třicetileté hudebnice byl vyvrcholením její umělecké cesty. Obel vyrostla v hudební rodině a už v útlém mládí usedla za klavír. V sedmnácti pak založila svoji první kapelu a první polovinu nulté dekády strávila v rockové skupině Sohio. V roce 2005 se rozhodla opustit Dánsko a odstěhovat se do Berlína a hudebně se vrátila k úplným začátkům - nové písničky začaly vznikat za klavírem. Když v roce 2009 zveřejnila na svém MySpace profilu skladbu Just So, ozvalo se jí hned několik nahrávacích společností a ona podepsala belgické nezávislé značce [PIAS] Recordings, kde vydávají například Dead Can Dance nebo dEUS.
 
Debut Philharmonics si Obel napsala, nahrála i produkovala kompletně sama a stejný postup zvolila i pro svůj druhý počin - album Aventine, které vyšlo v září roku 2013. Její ztišené noční meditace s klavírem na několika místech doprovází čelo a písničky zní jako velmi osobní zpověď někoho koho příliš nezajímá vnější svět. Deník Guardian nahrávku popsal jako "báječné podzimní album" a webový časopis Quietus v pochvalné recenzi píše o "triumfu pečlivě budované nálady". Aventine se po vydání objevilo i v britském žebříčku a zdá se, že Agnes Obel stojí před dalším velkým průlomem.
 
Hřejivý smutek i slastné osamění přiveze do Prahy dánská písničkářka Agnes Obel. V Paláci Akropolis vystoupí 9. ledna 2014 v rámci koncertní série Femme Fatale věnované výrazným ženským interpretkám současnosti.
 
Více informací a audio ukázky:
 
Web: http://www.agnesobel.com/
 
Diskografie:  Philharmonics (PIAS, 2010), Aventine (PIAS, 2013)
 
www.palacakropolis.cz
 
 
Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis, Ticketpro
560,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
560,- Kč +poplatky v předprodejích
690,- Kč  na místě


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0861 s