Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


KVĚT POUŠTĚ - TV tip - Z africké pouště do světa modelingu

27.12.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

KVĚT POUŠTĚ - TV tip - Z africké pouště do světa modelinguSkutečný příběh světoznámé topmodelky Waris Dirie, krásné normádské dívky, která nikdy netoužila po slávě a přesto zazářila jako meteor v londýnském světě módy a síla její osobnosti ovlivnila život mnoha afrických žen.

Výjimečné osudy vždy lákaly filmaře. V koprodukčním filmu (Velká Británie, Německo, Rakousko) s názvem KVĚT POU&STĚ, který si odnesl cenu diváků filmového festivalu v San Sebastianu, se seznámíte s nepředstavitelným lidským osudem, jaký zažila modelka, herečka a aktivistka za lidská práva Waris Dirie. Jako podklad pro film sloužil autobiografický bestseller shodného názvu, který tehdy už světoznámá černá modelka napsala spolu s Cathleen Millerovou (česky v nakladatelství Ikar). Když si ho německý producent Peter Herrmann přečetl neváhal. S africkou tématikou měl už své Oscarem vyznamenané zkušenosti - vzpomeňte na film NIKDE V AFRICE.
 
Kniha i film líčí příběh dívky, která z primitivních podmínek rodiny kočovných pastevců dokázala utéci před sňatem se starším mužem. Sama se prodírá nehostinnou africkou pouští, a ač ohrožována třeba lvem či jinou havětí, se dostane až do hlavního města Mogadišu. Odtud ji babička pošle do Londýna. I tady ji čeká tvrdá práce, ale po létech ústrků a živoření se před ní objeví naděje v podobě hvězdného fotografa TERRYHO DONALDSONA a kamarádky Marylin (tu hraje hvězda britského nezávislého filmu SALLY HAWKINSOVÁ). Pak už cesta negramotné dívky nabere vzestup i spád, přestože musí překonat řadu problémů - naučit se angličtinu, zvládnout správné držení těla a hlavně - zapomenout na africké utrpení, překonat stud vůči mužům, přenést se přes africké utrpení a zbavit se předsudků minulosti.
 
V jednom rozhovoru pro časopis Marie Claire šokuje Waris Dirie svět přiznáním, že ve třech letech se stala jednou z milionů obětí afrického barbarství - ženské obřízky. To vyvolalo celosvětovou vlnu sympatií a protestu. Tehdejší generální tajemník OSN Kofi Anan jí jmenoval speciální vyslankyní OSN. Účastní se konferencí věnovaných ženské problematice. Vystoupila také na pražském Fóru 2000, kde mluvila o brutální praktice, která má podle afrických tradic ženám zabránit v nevěře a přivést je do manželství jako panny. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že ve světě se této krvavé proceduře muselo podrobit až 138 milionů žen. - každý den 6 000 dívek - muslimky i křesťanky.
 
20 let po svém útěku se Waris rozhodla navštívit svou rodinu v Somálsku. &Slo o nebezpečnou cestu vzhledem k tomu, že v Somálsku již 12 let zuřila občanská válka a epidemie hladomoru. Svou cestu popisuje ve své druhé knize “ÚSVIT POU&STĚ ”, která se také stala mezinárodním bestsellerem. Ve své třetí knize “DĚTI POU&STĚ ” (vydané v roce 2005), Waris Dirie vzpomíná na den, kdy porušila své mlčení. V roce 2007 byla vydána poslední kniha Waris Dirie: “DOPIS MÉ MATCE”. Ríká o ní: „Toto je moje nejosobnější kniha. Jsou rány, které se nezahojí. Moje touha setkat se s mou matkou a odpustit jí byla velká, ale musela jsem si uvědomit, že láska a utrpení jsou spoutány dohromady. Přestože práce na této knize byla bolestivou zkušeností, zároveň byla životně důležitá...!“
Za svou činnost dostala Waris Dirie řadu významných cen jak časopisů tak přímo od politiků - od Michaila Gorbačova, Nicolase Sarkozyho či od nadace Martina Bubera. Waris Dirie je rakouskou občankou a matkou dvou chlapců. Na filmu KVĚT POU&STĚ se podílí jako koproducentka.
 
V obdivuhodném, řemeslně výborně zvládnutém, citlivém ženském snímku scénáristky a režisérky Sherry Hormannové se v hlavní roli představí fascinující etiopská modelka Liya Kebede. V roli její kamarádky uvidíte Sally Hawkinsovou, rozesmátou hrdinku z filmu Happy Go Lucky.
 
LIYA KEBEDEOVÁ
je mezinárodní topmodelka, herečka filantropka (lidomilnost, bojovnice proti světové chudobě) - vystoupila v OBCHODNÍKOVI SE SMRTÍ (2006) s Nicholasem Cagem a v KAUZE CIA (2007) s Robertem De Nirem, Mattem Damonem a Angelinou Jolie. Kebedeová, narozená a vychovaná v Addis Abbebe, je známa jako propagátorka kosmetiky i tradičního etiopského oblečení "lemlem" (vzkvétat) tkaného ručně tkadlenami, jehož světovým prodejem chce podpořit prosperitu výrobcům z Etiopie.
Ustavila také Nadaci Liya Kebede, jejímž posláním je snížit úmrtnost rodiček i novorozenců a zlepšovat zdraví a podmínky matek dětí po celém světě s důrazem na Afriku. Zapojení Kebede do nadace je podpořeno její prací jako vyslankyně dobré vůle pro Světovou zdravotnickou organizaci při OSN.
 
SHERRY HORMANNOVÁ (scénár a režie)
Německo-americká režisérka narozená v Kingstonu v New Yorku natočila svůj režisérský i scenáristický debut SILENT SHADOW v roce 1991 a dostala za něj řadu cen. HORMANNOVÁ je absolventka Mnichovské televizní a filmové akademie. Svoji kariéru začala filmová architektka. Pak napsala několik scénářů a její druhý film - komedie MÝLIT SE JE CHLAPSKÉ přivedl do kina více než 1,5 milionů diváků. V Německu pracuje i pro TV.
 
V KVĚTU POU&STĚ se Hormannová pouští do neprobádaných končin a ukazuje další rozměr svého talentu. Adaptace příběhu Waris Dirie je moderní pohádkou, variací na Popelku a současně politickým apelem. Sherry Hormann dokázala vytvořit strhující divácký snímek, dílo natočené na třech kontinentech s multikulturním týmem.
 
Režisérka při přípravě filmu hovořila s řadou somálských žen, které obřízku podstoupily. Polovina z nich se jmenuje AMINA a jedna prý tehdy řekla: "Existuje jeden Američan, jeho jméno je Obama, chce být vaším příštím prezidentem. Je jedním z nás. Kdesi všichni patříme dohromady."

Režisérka říká, že natáčeli s kočovníky, kteří nikdy předtím neviděli kameru. "A riskli jsme domluvu s ženou provádějící obřízku, která se nechala natočit." A také vzpomíná na natáčení v Somálsku, kde točili na tržišti v DŽIBUTI. Oblast pro natáčení ihned zablokovaly stovky policistů. Pak však znenadání všichni zmizeli. Během okamžiku. Nastal chaos, členové štábu byli napadáni kameny, ale všechno se vysvětlilo. Policisté odešli na oběd a místní ztratili zábrany...

Podle herečky Liya Kebedeové by film měl v divácích vyvolat nejen smutek z drastické praktiky, ale také naději a touhu po změně.

Věra Míšková na závěr své recenze v Právu napsala: "Stojí za to si uvědomit, že co je pro nás dnes naprosto samozřejmé, jinde zdaleka ještě není vybojováno. A nemusí se to týkat jen ženské obřízky.“
Foto: prozeny.blesk.cz, kultura.idnes.cz
 
************************************
KVĚT POU&STĚ (Desert Flower)
Velká Británie, SRN, Rakousko 2009
Režie Sherry Hormannová,
Uvádí ČT art ve čtvrtek 2. ledna od 22,05 hodin

 
 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0499 s