Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bohatýr: Bílá věž a Dračí carevna

26.01.2014   Lenka Martinková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bohatýr: Bílá věž a Dračí carevnaMám pocit, že jsem trilogii Bohatýr z pera Juraje Červenáka přečetla v rekordním čase. Nemyslím to jako chloubu, ale spíš jako pochvalu autora, který mě zaujal. Knihou Bílá věž dobrodružství Ilji Muromce – miláčka bohů – dobrodružství končí. Zůstává však otázkou, jestli je to happyend, nebo jen klid před bouří…

Ilja se po zimě, kterou strávil v ležení, vrací na začátek své cesty, kdy byl jen mrzákem a opilcem. Přesto se pokouší postavit Koščejovi, snažícímu se družinu Goryničů postupně rozložit a ovládnout. Ilja by tak dostál svému slibu, který dal Koščejovi na konci Dračí carevny, druhého dílu série. Tehdy byl ovšem ještě bohatýrem a ne troskou, jako teď.

Autor postupně začíná upřednostňovat ostatní členy rozpadající se družiny, navíc popisuje příběh z pohledu alanské princezny Semiry a jejího přítele, chazarského následníka Davida. Hlavními motivy jsou roztržky mezi Koščejem a družinou knížete Svjatoslava a chorvatským vojskem. Ne vždy jde o skutečně velkolepé bitvy, jak o nich mluví anotace. Velkolepá je jen co do počtu ozbrojených, bojujících mužů. Červenák tady klade důraz především na vražedné šílenství, které rozpoutal Koščej, dnes víc démon, než člověk z masa a kostí.
V prvních knihách měl čtenář pocit, že by se něco takového mohlo stát. Ne všechno je dokonalé, ale příběh o lásce a důvěře je každému známý. Tato nitka se táhne celou trilogií a spojuje zdánlivě nesouvislý příběh, ve kterém převládá fantasy složka. Koščej, nejen, že získal všechny tři zlomky dračí šupiny, pohled na vlastní zkázu ho ještě posílil a stává se z něj skutečně nesmrtelný, nadpřirozený démon, ovládající jakoukoli kletbu.
Autor si pohoršil. Knihy navazují jedna na druhou, Červenák příběh vypráví z pohledu nejmladšího bohatýra – Iljy Muromce – jemuž se však stále vzdaluje. Bílá věž tak nakonec působí, jako by byla napsána jen pro peníze, nebo aby byl příběh nějakým způsobem ukončen. Jak, to už je vedlejší. Nedá se říct, že by to byl dobrý nápad. Juraj Červenák se odklonil od svého původního cíle. Příznivci fantasy si konečně přijdou na své, milovníky historie kniha naopak odradí.
 
Červenák, J.: Bohatýr – Bílá věž. Praha: Wales 2012.
Obrázek: wales.cz


Druhý díl „historického fantasy“ Juraje Červenáka vyšel v roce 2007 v nakladatelství Wales. Čtenáři se opět setkávají s postavou bohatýra Ilji Muromce a jeho novými přáteli. Znovu se s družinou goryničů vydává na válečnou výpravu, jejímž cílem je útok na dračího čaroděje. Svět nebezpečných kouzel a nadpřirozených bytostí se otevírá, aby jednou pro vždy pohltil troufalce, hrající si na bohy.
Spíše než Ilja v tomto díle vystupuje bývalý Volch, čaroděj, který v prvním díle vlastní malachitové žezlo a 
nedávno byl unesen dračím čarodějem daleko na sever, na území záhadných Čudů, kam se ho posléze vydává pomstít zbytek družiny. Dozvídají se však, že Volch žije a později se se ním také setkávají. Volch je zesláblý a s goryniči nechce mít nic společného – mezi dneškem a minulostí je hluboká propast, za kterou už je jen Koščej. Samotný Ilja se projevuje  už jenom 
 
v nových bojích, kterých je však v knize dostatek.
 
Většina příběhu se odehrává na cestě. Nejdříve do země Čudů, pak na sever, až na samý konec světa, kde žije Baba Jaga, strážkyně brány do podsvětí, na bájný strov Bujan. Na Goryniče tu číhá množství nebezpečí v podobě rozzuřených draků, čaroděje, démonů, ale někteří nepřátelé jsou z masa a kostí. Na pozadí, jako vedlejší příběhy, se odehrávají boje o nadvládu nad některými významnými územími. Mnohem důležitější je však cesta Goryničů, pokoušejících se Tugarinovi zabránit ve spojení tří dílů šupiny bájného draka, čímž by získal neuvěřitelnou moc a snad i nesmrtelnost. Tak hlavní roli získává Koščej, jediný z družiny knížete Svjatoslava, který je schopný alespoň nepatrně Tugarinovi konkurovat.
 
Epický děj vrcholí velkolepou bitvou, do níž se zapojuje nejeden zmíněný dračí mág, ale také nesmrtelná Baba Jaga. Objevuje se až v okamžiku, kdy si všichni myslí, že už je dávno nemůže ohrozit. Boj se nakonec promění ve vítězství Goryničů, které se v konečném důsledku stává spíše prohrou a prokletím. Dračí šupina se dočká sjednocení v rukou jediného přeživšího – a tím pádem i nejmocnějšího – mága. Se záhadným předmětem splyne, šupina se stane jeho součástí.
 
Tím všechny podstatné události z druhého dílu trilogie končí. Hlavní dopad se ukáže až v závěrečném dílu – Bílé věži. Jediné, co zůstává jasné, je, že temnota v řadách Goryničů přetrvává. Jak se jí ubránit? A kým se Koščej Nesmrtelný stal?

Červenák, J.: Dračí carevna.
Praha: Wales 2012.
Obrázek: knihy.abz.cz




 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0294 s