Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hunger Games nasazují vysokou laťku

11.02.2014   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hunger Games nasazují vysokou laťkuV troskách Severní Ameriky vzniká nová země Panem. Lidé, kteří přežili, živoří v krajích pod vládou Kapitolu. Krásném městě plném moderní technologie, bohatství a vítězů. Ano, tam žijí ti, kteří tak tvrdě potlačili vzpouru a na oslavu tohoto vítězství jsou pořádány Hunger Games!

Každý kraj rok co rok vysílá do arény dva své splátce z řad dospívajících. Přežít může jen jeden a uchazečů o život je poměrně dost, dvacet. Jeden chlapec a jedna dívka každý rok z každého kraje. Tento rok bude přesto jiný..

Katniss Everdeenová změní navždy vše. Ale to bychom předbíhali. Na počátku nebylo slovo, ani světlo, ale slib. Katniss slib, že to bude ona, která arénu přežije. Ve snaze zachránit mladší sestru odchází bojovat před diváky. Vždy lovila a teď se ocitá na druhé straně, stává se z ní lovná zvěř, potencionální oběť. Nebylo by ale zápletky, kdyby se poblíž neobjevil někdo blízký, Peet. Kam až je člověk ochotný zajít, když hraje o tu nejvyšší cenu, vlastní život? A lze vůbec přežít štvanici bez toho, aby mohl "ten jediný" připustit smrt milované osoby? 
Drobná kniha vám představí plno dějových zvratů a nutno říci, že v brilantním sledu. Než se začtete do první strany, už smutně pokukujete po posledních několika stránkách. Dovolila bych si i tvrdit, že by čtenář měl opravdu dříve zvolit knihu před filmem. Na ten si zajít až po přelouskání všech dílů. Sám potom snadněji pozná, že kniha se poměrně liší od filmu. Ne snad dějově, ale film samotný strhává diváka na akční podívanou a místy opravdu pokulhává. Rozporuplné reakce jsou toho bohužel důkazem. Snad přílišné očekávání tohoto filmového kousku způsobili, že prvotní nadšení u poměrně velkého počtu diváků opadlo hned v první polovině 3 hodinové ságy.
Už jen z toho důvodu je opravdu vhodné zvolit knihu. A nemusíte být nutně nadšenci fantasy. Kniha totiž baví, nebo přesněji psaná podoba příběhu. Pokud se rozhodnete jen tak brouzdat internetem a najít cokoliv o hlavní hrdince, udělejte si dostatek času. Zjistíte, že se debatuje snad o všem a všech, kteří do Hunger Games patří. Už jen milionové příspěvky na téma, s kým Katniss nakonec zůstane, budete číst déle než sérii samotnou.
Ironií osudu je, že druhý díl s názvem Vražedná pomsta se nese v podobném duchu. Diváci sledující boj zamilovaného páru po ukončení her hltají všechno, co souvisí s Peetem a Katniss i po skončení štvanice. 

Celá kniha je napsána v první osobě v přítomném čase, což není až tak obvyklé. Nicméně má to i jednu velkou výhodu – čtenář nikdy přesně neví, na čem je a co může očekávat, protože veškeré informace získává z vjemů a myšlenek vypravěče, ale nemá přístup k tomu, co si myslí ostatní. Kde je parta kariérních darů, metodicky lovících ostatní soutěžící? Pokud je Katniss nevidí, tak čtenář neví. Jaká je přesně motivace těch, se kterými se Katniss setkává? Čtenář neví, může se jen dohadovat, kdy Katniss odhaduje správně a kdy se mýlí. Bohužel v případě filmu už jen to je těžko zpracovatelné.

Pravdou je, že jen málo knih dokáže tak oslovit hned v počátku. Krátce po dopsání prvního dílu Suzanne Collinsová podepsala s nakladatelstvím Scholastic smlouvu na pokračování. Během jednoho roku se prodalo více jak jeden milion výtisků.

 
autor: Lukáš Matějka



Hunger Games 1: Aréna smrti (2012)
Hunger Games 2: Vražedná pomsta (2013)
Suzanne Collins, 
nakl. Fragment

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0635 s