Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tak trochu jiná realita

31.03.2014   Ingrid Tůmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tak trochu jiná realitaMožná i vám se někdy zdá, že dnešní svět není tak úplně v pořádku. Pak ale raději znovu zavíráte oči a žijete si poklidně dál. Chcete-li si však alespoň na chvíli pohrát s myšlenkou, že vytvořit svět nový je opravdu možné, začtěte se do nové knihy Olgy Tokarczukové – Okamžik medvěda.

Možná i vám se někdy zdá, že dnešní svět není tak úplně v pořádku. Pak ale raději znovu zavíráte oči a žijete si poklidně dál. Chcete-li si však alespoň na chvíli pohrát s myšlenkou, že vytvořit svět nový je opravdu možné, začtěte se do nové knihy Olgy Tokarczukové – Okamžik medvěda.
 
Znepokojující. Toto slovo mě napadá vždy, když se mi do rukou dostane dílo Olgy Tokarczukové. Polská autorka má totiž jeden velký dar – zacházet na pár stranách tak hluboko, kam se drtivá většina knih nemá šanci ani přiblížit. Při čtení její nové knihy hltám řádky a přesto se nervózně ošívám, jako bych je snad ani číst nechtěla.
 
S její nenásilnou kritikou systému, západního myšlení i současného lidstva souhlasím, a přesto od knihy odvracím zrak. Ne proto, že je špatně napsaná (naopak!), ani ne proto, že by mi byly myšlenky autorky cizí, ale právě pro její výstižnost. Ve chvílí, kdy věřím, že jsem s děním ve světě smířená, přichází provokatérka Tokarczuková a nastaví světlomet na další temnou stranu života.
 
Olga Tokarczuková se zkrátka dokáže svými ideami prokutat do zahrabaných stránek lidské osobnosti a tam zpřeházet ty perfektně zarovnané šuplíky názorů a představ. Bez jakéhokoliv prvoplánového přístupu provokuje a nutí nás zaměřit svou pozornost na odvrácenou stranu světa, kde panuje zlo.
 
Co kdyby každý z nás mohl vytvořit ideální svět, bez všudypřítomné falše? Mohou i zvířata nasazovat různé masky podle okolností, tak jako lidé? Proč nevidíme špínu světa kolem sebe? Nebo ji nechceme vidět, protože při pohledu na ni bychom již nedokázali žít šťastně? A jaký smysl vlastně má rozdělení bytostí na pohlaví?
 
Všechny tyto otázky si Polka klade a snaží se na ně nalézt odpovědi. Nebo spíše rozvrátit ta černobílá přesvědčení, která jsou v nás zakořeněná a která překrývá rouška námi vytvořeného obrázku reality.
 
Tokarczuková ale nemá potřebu soudit. Neexistuje pro ni objektivní pravda. Měřítka společnosti ji neomezují, naopak se je snaží sama nacházet. A inspiruje čtenáře, tedy i mně, aby si nastavil i ta svá.
 
Okamžik medvěda je sbírkou esejů, článků i osobních vhledů. Spisovatelka poodkrývá svou filozofii, která naplno odkrývá její silnou a nezávislou osobnost. A přesně pro takové je i kniha určená.
 
 
 
 
 
Okamžik medvěda
 
Olga Tokarczuková
 
Nakladatelství Host, 2014
 
www.nakladatelstvi.hostbrno.cz

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0258 s