Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Knížka pro malé tanečnice

26.03.2014   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Knížka pro malé tanečniceÚtlá knížečka "Malá baletka" s podtitulem "Ela a skleněný střevíček" je již čtvrtým pokračováním vyprávění dětské baletky Ely od autorky Darcey Busselové, které vydává nakladatelství Mladá fronta.


Tento více než devadesátistránkový příběh je vyprávěním dívky Ely, která chodí na balet a od své učitelky dostala kouzelné baletní střevíčky, které ji dokážou donést do Země kouzel. V této magické zemi se objevují postavy z různých pohádkových baletů, Popelky, Louskáčka a Myšího krále, Labutího jezera. A kromě dalších pohádkových postav se tu také nachází vesnice s divadlem.

Příběh je psaný velmi jednoduchým stylem a písmena jsou dost velká, takže doporučovaný věk dětí 6 let je zcela odpovídající, přestože se v samém úvodu čtenář trochu lekne, když autorka použije hned na první řádku výraz barre (baletní tyč). Dále již takové výrazy nenajdete. Pouze na konec knihy připojila její autorka

Darcey Busselová, primabalerína Královského baletu v Londýně, obrázkový i slovní popis jednoduchého baletního cviku. O tuto i další ilustrace se postarala Katie Mayová. Obrázky jsou sice všechny černobílé, ale velmi něžné a k tématu se velmi hodí. Ilustrátorka pro lepší představu malých čtenářek nakreslila též mapu Země kouzel, která je znázorněna na dvoustraně v samém úvodu knížky.

Přestože se jedná o jistou modernizaci existujících témat – v tomto díle Ela zachraňuje Popelčino seznámení s princem na plese, po kterém ztratí střevíček – tento zásah je proveden velmi šetrně a zajímavě. Jakoby jiný pohled do světa pohádek, který tu je díky svému propojení s baletem nazýván Zemí kouzel. I dospělého je však příběh schopen tím jiným náhledem zaujmout.

Myslím, že tato drobná knížečka by mohla nejen být taneční inspirací do baletních začátků každé dívky, ale díky úměrnému a čtivému literárnímu jazyku a hravé konstrukci příběhu se s hlavní hrdinkou Elou lehce ztotožní jakákoliv dívka. Zkrátka to magické propojení našeho obyčejného světa s jiným, mystickým, se stalo již mnohokrát jádrem zajímavých příběhů a tady to není jinak.

 

Malá baletka: Ela a skleněný střevíček
Darcey Bussellová
Mladá fronta 2013

ikonka: zboží.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0779 s