Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Proč Češi tolik kouří?

20.08.2004     Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Proč Češi tolik kouří?Že jsou ciarety droga se ví. Méně se však hovoří o tom, že jsou na úrovni měkkých drog jako marihuana, jejiž pěstování a užívání způsobilo mnoho tvrdých diskuzí...

Proč Češi tolik kouří?

Estonská závodnice, která se zúčastnila závodů "Zlatá lyže
v Novém Městě na Moravě, se prý zajíkala kouřem z cigaret, který produkovaly špalíry diváků kolem tratě. Zeptala se tedy pořadatelů, proč Češi tolik kouří. Snad víc už kouří jen Rusové a Rumuni... Vysvětlení se nedočkala.

Před časem šel v rádiu OK pořad "Dva na jednoho", kde MUDr. Eva Králíčková z poradny pro odvykání kouření, která se tímto problémem zabývala, uvedla: "Kuřáky vůbec nic nenutí k tomu, aby se svým zlozvykem skočili. Krabička cigaret je u nás oproti západním státům levná (tam stojí v přepočtu 15O-2OO Kč), a přestože si vědomě poškozují svoje zdraví, jejich léčení zaplatí stát, tedy my všichni z našich daní."
Ještě před 1O lety tomu ale bylo jinak. Tehdy tabákové koncerny popíraly, že by nikotin byl návykovou drogou - jejich zástupci na to dokonce před americkým kongresem přísahali. Dokladem toho je fotografie s jejich zdviženými pravicemi. Pár týdnů na to ale byly zveřejněny jejich tajné lékařské výzkumy, ze kterých vyplynulo, že už před rokem 1994 víc jak 3O let věděli, že nikotin je návyková droga, škodící zdraví. Dokonce si nechali patentovat řadu způsobů jak zrychlovat vstřebatelnost nikotinu (čím větší vstřebatelnost, tím větší potřeba kuřáků a zisk tabákových koncernů). Od toho se dodnes odvíjejí americké soudní procesy za klamání veřejnosti s dopadem na lidské zdraví a životy."

Naše vláda, kromě zákazu reklamy na tabákové výrobky, proti tomuto nešvaru taky moc neudělala. Příjem z jejich prodeje se jí hodil vždy. I dnes se naši zákonodárci těší, že zvýšená spotřební daň z cigaret a alkoholu naplní naší prázdnou státní pokladnu. A tak kuřáci: nedbejte na nápisy vytištěné na cigaretových obalech, pořiďte si rakovinové onemocnění a kuřte dál...!



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Marie - 30.8.2004 - 20:19

Proč Češi tolik kouří nikdo neví.Je to smutné. Kdyby alespoň nějaká rada jak pomoci při tomto problému.Hodně Lidí ho má v rodině. Lidé po rakovinovém onemocnění kouří, děti už desetileté... To nikomu nevadí? Napište nějakou zkušenost jak jste přestali kouřit, nebo dopomohli k tomu aby někdo z vašich blízkých přestal.


Od: Milan - 26.11.2004 - 20:11

Proč Češi tolik/nebo vůbec/ kouří?
Sručně řečeno jsou hloupí a slabí.Je to jako s myší v pastičce:snadno se vleze dovnitř ale zpátky už to nejde.Jsou hloupí protože si ze začátku neuvědumují následky a později jsou slabí,nemají vůli proti tomu něco podniknout.Jsem odnaučený kuřák a kouřil jsem hodně.Stálo mně to hodně nervů s tím skončit.Pochopení pro kuřáky ale nemám.Jsou to srabi.


Od: Pavla - 22.8.2006 - 8:27

ad Milan
A vůbec nejhorší kuřáci jsou ti, kteří kouří před nekuřáky. Jako by si snad ani neuvědomovali, co mohou zapříčinit. Příkladem může být mých téměř každodenních 30 vteřin ve výtahovém kabině, kde na nápis zákazu kouření není přes hustý dým téměř ani vidět, nebo má babička, která už si takové věci vůbec nepřipouští a naopak - když jí slušně poprosíme, aby šla kouřit trochu vedle, cítí se omezována a diskriminována. Vůbec přitom necháme, že NORMÁLNÍ JE NEKOUŘIT.


Od: Pavla - 22.8.2006 - 8:29

oprava
nechápe


Od: Loreta Kadishová - 23.8.2006 - 10:49

zajímavé, jak se říká, že pak kuřáky léčí stát, na naše útraty...jenže ten stát taky od kuřáků, díky dani za tabák a pod. vybere obrovské množství peněz, říká se, že kdyby v našem státě přestalo kouřit polovina kuřáků, státní aparát se zhroutí...proč tedy peníze vybrané od kuřáků na dani, nefinancují žvýkačky a náplasti alespoň těm kuřákům, kteří se přestat kouřit snaží? Mimochodem cena těchto "léků" je rovněž příšerná...nejsem kuřák...jen si myslím, že je potřeba nahlížet na věc s více stran ne jen, že kuřáci jsou hrozní...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0598 s