Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


FRANCOUZOVA MILENKA - TV tip – Věčná potřeba romantiky

18.04.2014   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

FRANCOUZOVA MILENKA - TV tip – Věčná potřeba romantikyVysoko nad mořem stojí na útesu mladá žena. Vítr jí čechrá dlouhé vlasy a rozevlává pelerínu. Zasněně se dívá do dáli, jakoby někoho čekala. Sleduje ji mladý hrabě, zasnoubený s dcerou místního obchodníka. Tajemnou ženou na útesu je stále více přitahován…

Jsme v Anglii roku 1867. Prudérní viktoriánská země nedovede ženě odpustit, že se údajně spustila s francouzským námořním poručíkem, na něhož od té doby, vyobcována z rodného města, stále čeká.  To je základní motiv světoznámé knihy Johna Fowlese (česky poprvé1976) a stejně slavného stejnojmenného filmu Karla Reisze FRANCOUZOVA MILENKA.

Příběh lásky dvou milenců v době, která lásce vůbec nepřála, je vděčným námětem. Jak osud věčně čekající a toužící ženy, tak společenský problém mladého gentlemana, který se zříká své snoubenky z dobré společnosti ve prospěch výstřední ženy bez postavení a navíc poznamenané morálním pokleskem – to musí zabrat jak čtenářsky tak filmově. Rozdíl je ale ve způsobu vyjadřování. V knize je psychologický příběh propojen v duchu moderní prózy se sociologickou studií. Fowles vytváří dialog se čtenářem a neváhá vstupovat do děje své knihy. Ta se zdála být dlouho nefilmovatelná.

Úkolu převést ji do filmového scénáře se ujal zkušený anglický dramatik Harold Pinter, který našel klíč v tom, že viktoriánský příběh doplnil identickým současným vztahem herců, kteří vytváří hlavní role Charlese a Sáry. Mezi minulostí a současností je tak řada styčných bodů – anglický gentleman přichází svým rozhodnutím o společenský status a stává se pro své okolí zavrženíhodným jedincem. U „milenky francouzského poručíka“ zase její touha po nezávislosti budí veřejné pohoršení. Ani vztah Mika a Anny v současné linii není bezproblémový a mnohé z toho, co hrají před kamerou, proniká do jejich života. Sledujeme tak vlastně dva milostné příběhy – ten skandální historický v kulisách a kostýmech té doby a civilně líčenou současnou londýnskou avantýru herců během natáčení.

Vynikající režie rodáka z Moravské Ostravy režiséra Karla Reisze (1926-2002) nabízí možnost se zamyslet nad oběma dobami a vztahy, jaké se v každé z nich rodily.  Třeba nad kontrastem, kdy v době pokrytecké morálky se rodí velká osudová láska a mezi dneškem, kdy velká láska a složité city jsou spíše na překážku vzájemnému vztahu. Film tak dovede zapůsobit jak na city tak i na rozumovou stránku diváka.

Silnou stránkou filmu jsou herecké výkony. Oběma hlavním představitelům – sugestivní a tajemné Meryl Streepové a mužnému Jeromy Ironsovi (viz fota z historické i současné doby) se daří obě roviny filmu odlišovat a současně nenápadně propojovat. Za zmínku stojí i romantizující kamera Fredieho Francise, které se daří pečlivě evokovat dobovou atmosféru.
Foto: csfd.cz, kfilmu.net, formeryl.blog.cz
*******************************************
FRANCOUZOVA MILENKA
(The French Lieutenant´s Woman)
Velká Británie 1981, režie Karel Reisz
V televizi v pondělí 21. dubna od 21,35 hod. na ČT2




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0319 s