Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Papírové tvoření: Tahle kouzelná dílka dokážete i vy!

26.06.2014   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Papírové tvoření: Tahle kouzelná dílka dokážete i vy!Slovo origami už zřejmě aslespoň jednou slyšel každý z nás. Ale jen opravdoví fajnšmekři papírových skládaček mají ponětí, co je třeba kirigami nebo podivně znějící quilling. Tohle všechno se ale jednoduše a tak, že takřka nemáte šanci postup nepochopit, dozvíte v Papírovém tvoření autorek Ayako Brodekové a Shannon Voigtové.

Čeká na vás 78 sluníček, hvězd, anebo třeba papírových vloček. Mistrem papírových zázraků se můžete stát i vy! 

"Je takřka neuvěřitelné, jak několik jednoduchých tvarů slepených k sobě může vytvořit složité a krásné umělecké kousky. Pouhou změnou pořadí nebo polohy tvaru můžete vytvořit zcela nový model. Možnosti jsou skoro nekonečné a brzy jim úplně podlehnete. Doufám, že vám tato kniha přiblíží staleté umění práce s papírem, podnítí k vytváření vlastních návrhů a okouzlí vás natolik, jako okouzlila mě," vítá nás v publikaci jedna z jejích autorek, Shannon Voigtová. Už jako mladičké děvče se začala věnovat quillingu, kterému se se nadarmo přezdívá papírový filigrán. Společně s Ayoko Brodekovou vám ukážou, že stačí pouze papír, nůžky a někdy lepidlo k tomu, abyste návštěvám, oslavencům, dětem a ve výsledku třeba i sobě sama dokázali, že co je krásné nemusí být vůbec složité.

Pojďme si ale hned zpočátku ujasnit terminologii. Origami vysvětlovat nemusíme, u quillingu se ale již zastavit musíme. Jde o výtvarnou techniku využívající proužků papíru. Ty se stáčejí a formují do požadovaného tvaru. Nejde o žádnou novinku, tahle technika má velmi bohatou historii. Ve středověku  mniši a jeptišky z poškozených papírů vyráběli touto technikou ozdoby církevních spisů. U stáčení papírků si pomáhali husím brkem. Angličtinářům možná právě došel význam slov. Brk se totiž označuje právě slovem quill.

A co kirigami? laicky řečeno, složitější origami, u kterého se vám budou hodit i nůžky. Slovíčko pochází z japonského kiru - tedy střáhat a kami, což znamená papír. Díky kirigami vytvoříte nejen úžasné abstraktní dekorace, nebo třeba sluníčka, ale i úžasných, až fantazijních modelů, třeba bájných hradů a zámků. To je už ale technika hodná pokročilých, knížka, o které je tu řeč, cílí na úplné začátečníky, kterým dokáže, že i oni mohou vytvořit řadu krásných věcí!

Hned na úvodních stránkách vás autorky nechají namlsat fotografiemi. Obsah je proveden se vší důvtipností - u každého vyrobeného kousku rovnou najdete číslo strany s návodem. Nemusíte se bát, neskočíte rovnýma nohama do výroby. Nejdřív musíte vědět, který papír je vhodný na jakou techniku a také, co všechno budete muset mít po ruce. Až pak můžete nechat v dlaních vykvést květy, zazářit slunce, anebo zahřívat krásné sněhové vločky.

Zjistíte, že se výše uvedenými technikami nemusíte zabývat pouze coby výzdobou na párty či do dětského pokojíčku. S trochou tréninku můžete vyrábět i domácí papírovou bižuterii!

 

Každý z návodů vám názorně, krok za krokem předvádí, jak přesně postupovat. Nechybí názorné fotografie ani šablony. Tady se zkrátka chyba nedá udělat! Dobře zpracovaná rukověť papírových mágů tak má samé plus - pochopitelná, názorná, kreativní, a navíc graficky hezky udělaná. Jen tak dál!
 

Papírové tvoření
Autor: Brodeková Ayako, Voigtová Shannon
ISBN: 978-80-7359-402-2
Běžná cena: 299,00, v e-shopu Metafory 269,00

www.metafora.cz/pro-sikovne-ruce/papirove-tvoreni

 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0439 s