Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Plodnost není samozřejmost

28.05.2014   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Plodnost není samozřejmostPočet neplodných párů v České republice se odhaduje na 20 až 25 procent, lékaři dokážou pomoci až 95 procentům z nich. Statistiky uvádějí, že se v Česku díky asistované reprodukci narodí čtyři procenta dětí.

V osmdesátých letech se díky umělému oplodnění narodila zhruba desítka dětí. V roce 2012 už to bylo pět tisíc. „Před šesti lety podstoupily neplodné páry 17 682 léčebných cyklů. V loňském roce už to bylo 25 601 cyklů. Pokud se tendence umělých oplodnění bude stále zvyšovat, mohla by za zhruba 15 až 20 let být polovina z narozených dětí uměle počata,“ upozornil David Rumpík, ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně.
Neplodnost je definována jako neschopnost otěhotnět po jednom roce pravidelného nechráněného styku. „Zatímco v minulosti se s neplodností potýkaly spíše ženy, v posledních zhruba pěti letech se příčina neschopnosti počít vyrovnává mezi obě pohlaví. Za neplodnost páru je zodpovědný asi ve 40 procentech muž a ve 40 procentech případů žena. Neplodnost zbývajících 20 procent párů je způsobena kombinací faktorů u obou partnerů,“ řekl David Rumpík.

Mezi nejčastější příčiny neplodnosti páru patří nekvalitní spermie nebo jejich malé množství. Zatímco před 15 lety byla norma 80 milionů spermií v jednom mililitru, dnes je to 15 milionů. „Důvod poklesu počtu spermií a snížení jejich pohyblivosti není možné jednoznačně určit. Podílejí se na tom veškeré civilizační faktory, jako je životní styl, životní prostředí, stres, kouření, ale i prodělané nemoci v dětství. Pokud by pokles pokračoval stejným tempem jako doposud, je velmi pravděpodobné, že v roce 2065 už muži nebudou mít žádné spermie,“ uvedl David Rumpík.

Problémem je i zvyšující se věk budoucích matek. Zatímco v sedmdesátých letech rodily ženy průměrně ve věku nad dvacet let, v současnosti je to až po třicítce. „Mnoho bezdětných žen, které se díky kariéře, profesi nebo proto, že nemají partnera, blíží ke 40. roku. Umělé oplodnění je pro ně jedna z posledních možností, jak mít vlastní dítě. Zároveň se stále více žen rozhodne pro zamražení vajíček. Protože v pozdějším věku by se mohlo stát, že vajíčka už mít nebudou,“ vysvětlil David Rumpík.

Kryobanku, v níž se vajíčka zamrazují, však nevyužívají pouze ženy. Zamrazit je totiž možné také spermie. Banky určené k uchování biologického materiálu jsou v republice pouze tři a kvůli rostoucímu zájmu stále rozšiřují kapacitu. Jen zlínská kryobanka od roku 2001 navýšila počet nádob, ve kterých se biologický materiál uchovává, z jedné na dvacet. „Kapacita kryobanky je pět tisíc a je možné ji kdykoli navýšit. V současné době je v naší kryobance uchováno 1700 embryí, 480 vajíček a 2140 dávek spermií. Skladujeme je v tekutém dusíku o teplotě minus 197 stupňů Celsia. Vydrží do doby, než si je majitelé znovu odeberou,“ popsal David Rumpík.



ikonka: sheknows.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0264 s