Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


SEDM STATEČNÝCH – TV tip – legendární western se vrací na obrazovky

13.06.2014   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

SEDM STATEČNÝCH – TV tip – legendární western se vrací na obrazovkyBylo jich sedm – o dva více než u Karla Poláčka. A také měli jiné starosti, řekli bychom více chlapské. Ubránit na Divokém Západě chudé vesničany proti banditům a to i za cenu vlastního života – to nebyl lehký úkol ani pro srdnaté a v bojích zkušené střílené chlapy.

    
   
 
 



Srdnatí a odvážní byli určitě, ale žádní zase tak čestní a bohabojní hrdinové to nebyli. Měli už za sebou lecjaké to povyražení v této části světa obvyklé – pochopitelně s kolty proklatě nízko u pasu, se zadky pomačkanými koňskými sedly a řadou záseků na pažbách za odpravené pomalejší zloduchy. Doba to byla tvrdá a tvrdí museli být ti, kdož chtěli obstát.
 
Legendární western SEDM STATEČNÝCH jakoby vycházel ze sloganu, který kdosi napsal: „Kdo neumí zabíjet – zemře!“  Kdo bylo těch sedm a jak se k této své možná poslední práci dostali? Vyjmenujme si je: ledově ostrý holohlavý Chris, neomylný střelec Vin, romantický zelenáč Chico, zkušený pistolník O´Reilly, salónní zabiják Lee, odborník na házení nožem Britt a věčný hledač pokladů Harry Luck. Připomeňme si hned jejich představitele – taky pěkně ve stejném pořadí – Yul Brynner, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, James Coburn a Brad Dexter.

Byla to společnost ostrých a ostřílených hochů, kteří měli (až na zelenáče Chica) hodně půtek za sebou a tak trochu již toužili pověsit své pistolnické řemeslo na hřebík a věnovat se něčemu obyčejnějšímu. Nejdřív se jim do dalšího boje ani moc nechtělo. Ale – to víte – když vás svrbí ruce, protože už dlouho nemačkaly spoušť a zbraň visí na hřebíku ve skříni – to se těžko ubráníte pokušení. A tak nabídka nechat banalit, jako je práce v pohřebním ústavu, štípání dříví či školení  bledých greenhornů, jde stranou – pomoc ochránit vesnici Ixcatlán na mexické hranici před útoky a drancováním věčně nenasytné Calverovy bandy – to se nedá odmítnout.
 
Sedmero statečných vyráží do boje, který se zpočátku zdá být předem prohraný. Ale boj se musí dohrát do konce, i když vesničané své ochránce zradí a z nich na živu zůstanou jen tři. Dva se možná vrátí ještě někdy ke svému povolání, jen ten nejmladší, zelenáč Chris zůstává s vesničany a hodlá s nimi strávit zbytek svého života v pilné práci na obdělávání políček.

Nutno ještě zaznamenat protihráče – banditu Calvera – v podání Eli Wallacha – typický zloduch, neustále přesvědčený, že pistolníkům nejde o dobro vesničanů, ale že hledají zlato. Do smrti nepochopí, že mohou na světě existovat i jiné pohnutky, než je zlodějna a násilí.
 
SEDM STATEČNÝCH je jedním z nejznámějších a nejslavnějších westernů. Všeobecně se ví, že námět není původně americký – předlohou byl slavný film japonského režiséra Akira Kurosawy SEDM SAMURAJŮ natočený v roce 1954, v němž se ovšem nestřílelo, zato se samurajové oháněli statečně meči (ten film byl nedávno v programu našich filmových klubů).

O přenesení do reálií Ameriky se postaral scénárista William Roberts a na post režiséra usedl zkušený John Sturges, který si už žánr westernu vyzkoušel a zdokonalil se v něm předtím (PŘESTŘELKA U OHRADY O.K., POSLEDNÍ VLAK Z GUN HILLU) a měl na kontě i úspěšný přepis Hemingwayovy novely STAŘEC A MOŘE. V SEDMI STATEČNÝCH vytvořil jedno ze svých nejlepších děl. A snad i neslavnější – film měl fenomenální ohlas u diváků všude ve světě a dá se říci, že má i dodnes.
 
SEDM STATEČNÝCH má vše, co má dobrý western mít: dobro vítězí nad zlem (i za cenu ztrát), ve hře je odvaha, síla (ale i mužné umírání) a jako základní hodnota vychází čest (za niž se však mnohdy platí životem). Asi každý trochu odrostlejší divák film někdy v životě viděl. A přesto se na něj přesto rád podívá znovu – SEDM STATEČNÝCH nikdy nezklame.

*******************************************
SEDM STATEČNÝCH(The Magnificent Seven),
USA 1
960,
Režie John Sturges.
Na televizní obrazovky se dostává prostřednictvím stanice Barrandov v úterý 17. června od 20,10 hodin a reprizován bude ve středu od 10,55 hodin.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0243 s