Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Report z Evropského hlavního města kultury 2015

22.06.2014   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Report z Evropského hlavního města kultury 2015Co děje v Evropském hlavním městě kultury 2015 v Plzni? Kromě toho, že finišuje stavba Nového divadla, kam se už přesouvají inscenace z divadla Komorního a kam se už na konci tohoto týdne budou moci podívat (zatím jen nahlédnout) první Plzeňané, se toho zde děje stále tolik, že to reportérský blok nestačí pojmout. Co bude v nedalekém budoucnu, o tom jistě budeme čtenáře Rozhledny včas informovat. Co se však dělo v Plzni v posledních týdnech?


Metalfest
                                                 
Plzní projela vlna tvrdé hudby – na přelomu května a června se v lochotínském amfiteátru (konečně již mírně se opravujícím) již po páté konal Metalfest. „Tvrďáků“ přišlo přes šest tisíc a po zaplacení vstupného se mohli nechat unést melodiemi a rytmy (pokud tato hudba něco podobného má) a vybrat si z vystoupení více než dvaceti kapel, účinkujících od rána do pozdní noci. Vrcholem bylo vystoupení skupiny POWERWOLF a pak zjevně největší letošní osobnosti zpěváka Alice Cooper, který sem přivezl svoji hororovou show. V ní ožilo obří hororové monstrum, střídaly se převleky a došlo i na gilotinu. Pro Alice to byl jeho první koncert nového turné. Plzeňské publikum ho přijalo velmi srdečně. 




Cirkus
 
Sezóna nového cirkusu odstartuje spolu se slavnostním zahájením projektu EHMK 2015. Ale již nyní podruhé v krátkém čase do Plzně zavítal náš zřejmě nejlepší a nejkvalitnější První český Národní cirkus JO JOO se skutečně špičkovými artistickými výkony, skvělou drezúrou a obřím zvěřincem. Úspěch mimořádný.





Otevření zrekonstruovaných Loosových interiérů
Po rozsáhlé rekonstrukci se mohou návštěvníci podívat do dvou zcela zrekonstruovaných místností v objektu na Klatovské třídě 12, které koncem 20. let minulého století navrhl architekt Adolf Loos pro rodinu lékaře Josefa Vogla. Interiéry nyní město Plzeň vybavilo replikami původního nábytku a zpřístupnilo veřejnosti. Je to počátek speciální prohlídkové  trasy, která seznámí s dalšími unikáty světoznámého architekta.


Kulturní centrum Papírna
Prostor bývalé továrny o rozloze 3000 msi vzala za své skupinka nadšenců – občanské sdružení Pilsen Live a kreativní Studio Petrohrad a umožnila v prostoru pořádat různé kulturní akce, především divadelní a taneční vystoupení (m.j. se zde odehraje několik představení SKUPOVY Plzně). Navíc zde vznikly zkušebny pro alternativní hudební skupiny, taneční sál a ateliéry.
 




Historický víkend 2014
Již podvacáté se konala tato oblíbená akce o minulém víkendu. Protože počasí přálo tak se pořadatelé dočkali obrovského zájmu diváků. Tisíce lidí se bavilo na třech scénách, kde bylo ke zhlédnutí připraveno více než čtyři desítky představení. Jedním z vrcholů bylo vystoupení Saltimbanga – loutky provazochodce, která se projížděla ve výšce 27 m nad náměstím. Do Plzně 
tuto podívanou přivezlo jihlavské divadlo T.E.J.P. Jedinečný výlet do historie pod názvem Stroj času po dva večery pro všechny zajistila šermířsko-kaskadérská společnost Maledictus – špička ve svém oboru. Do Plzně zavítal i dobrý voják &Svejk, ulicemi se procházely obří loutky hudebníků a zvířat, v proluce bojovali malí i velcí v dobových hrách, v sobotu se tisícovka dětí vydala na pohádkovou cestu, shlédnout jsme mohli i poutavé představení plzeňského znaku či vystoupení zahraničních folklorních souborů.
 Sobota večer patřila strašidlům a pohádkovým bytostem a jejich společnému vejšlapu. 3200 lidí se podílelo na utvoření světelného draka. Večer zakončil krásný, barevný ohňostroj, umocněný hudbou.
 
Neděle přinesla tradiční přehlídku divadelních, hudebních a šermířských skupin. S velkým zájmem se setkala historická vozidla Veteran car clubu, která mohli všichni obdivovat po celý den. Houf nadšenců doprovázel na každém kroku i parní vozidlo Baffrey z roku 1886, které kroužilo po náměstí Republiky. Historický víkend symbolicky zakončila hymna plzeňských strašidel Hodina duchů. Společně si jí zazpíval její autor Petr Merxbauer se všemi soubory a skupinami, které v neděli vystupovaly.
 
Evropský den sousedů
„Pojďte se seznámit se svými sousedy, uspořádat společné grilování či piknik,“ vyzvali organizátoři Evropského dne sousedů Plzeňany. Ti jejich volání 31. května naplnili mírou nečekanou. Zatímco v zahraničí se jedná o tradici fungující od roku 1999, v Plzni se letos konal „den sousedů“ poprvé, a to pod hlavičkou projektu Evropského hlavního města kultury. Aktivně se na něm podílelo kolem padesátky pořadatelů z dvaceti plzeňských organizací, na sousedských večeřích si pochutnalo odhadem 1500 strávníků, kteří kromě vlastních zásob spořádali také symbolických 2015 piv, věnovaných díky spolupráci s Plzeňským Prazdrojem a k jídlu spořádali několik přepravek křimického zelí.
 
Velký zájem lidí překvapil i samotné organizátory: „Skutečně nás po
těšilo tak silné zapojení veřejnosti do akce, kterou jsme chtěli podpořit vlastní aktivitu místních sdružení i jednotlivců. Cítíme, že se nám podařilo přinést změnu a inspiraci pro oživení venkovního prostoru, 
kde kdokoliv mohl udělat svou malou kulturní slavnost,“ přibližuje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.
 
Celodenní akce zahrnovala komentované procházky po různých čtvrtích, komunitní slavnosti a setkání v městských částech i neformální sousedské večeře. Odpolední program probíhal na patnácti místech;  na nejnavštěvovanějších se během dne zastavilo několik stovek lidí.

Nejzajímavějším rysem celého dne byla pestrost jednotlivých akcí. Probíhaly komorní večeře i velkolepé hody, lidé grilovali na ulicích nebo ve dvorech domů, zahlédnout jste mohli i kostýmované účastníky středověké hostiny v centru města.

 
Letní program Měšťanské besedy

                                                  Zatímco jiná města o prázdninových a dovolenkových měsících jsou s kulturou na štíru v Plzni zve Měšťanská beseda na svoji zahradu, kde večery pod širým nebem mají již pětiletou tradici a vyznačují se zájmem diváků i jedinečnou atmosférou. Až do srpna se tu uskuteční 16 velkých akcí, z toto 8 divadelních představení a 8 koncertů. Na zdejším pódiu vystoupí hvězdy jako jsou Lucie Bílá, Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Ondřej Vetchý, Simona Stašová, Oldřich Vízner, Nina Divíšková a další, zahrají kapely různých žánrů – od Nezmarů, skupiny Hibaj  přes Pilsner jazz band až po letní taneční večery oblíbeného dua Evergreen Klasik. Na své si na zahradě přijdou i děti, které si za svou pohádku mohou zajít každou neděli. Speciální hudební akcí pak budou tři koncerty britských studentských orchestrů z Leicesteru, Manchestru a Southamptonu, které zahrají skladby Dvořáka, Smetany, Wagnera, Rossiniho či Bizeta plus slavné muzikálové melodie.
 
To je jen malý výčet toho, čím v současnosti žije Evropské hlavní město kultury Plzeň.  
Foto: metalfestopenair.cz, slever.cz, novinky.cz, protisedi.cz, straslivapodivaná.cz, plzen.cz, regionplzen.cz
 
Publikum plzeňského Lochotínského amfiteátru


 


 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0671 s