Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


PROKLETÍ DOMU HAJNŮ – TV tip – Jaké tajemství skrývá jesenická vila?

04.07.2014   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PROKLETÍ DOMU HAJNŮ – TV tip – Jaké tajemství skrývá jesenická vila?Už první záběry filmu, v nichž mlhavou nocí přijíždí k osamělé vile bývalého továrníka Hajna v Jesenici černý automobil, dávají tušit, že se tady bude odehrávat cosi tajemného. Z auta vystupuje hlavní představitel – inženýr Petr &Svejcar a než začne vzpomínat seshora na něm spočine pohled kamery – pohled Neviditelného…

K tomu, kdo je Neviditelný se film (a s ním divák) dostane postupně. Nejprve představí zázemí mladého inženýra, který ač z chudé rodiny díky bohatému mecenášovi vystudoval techniku. A v Praze se také seznámil s dcerou bohatého továrníka Soňou Hajnovou. Zamilují se do sebe a návštěva v rodině nenechá na sebe dlouho čekat. Ale tam...


…panuje děsivá, napjatá atmosféra, které vévodí despotická a dogmatická tetička (Valerie Kaplanová). A pak také on – původce všeho zla - NEVIDITELNÝ. Je to strýček Cyril postižený duševní chorobou, která ho vede k utkvělé představě, že je neviditelný. Tím je otevřeno hororové téma, které nebudeme dále prozrazovat.

Ovšem říci, že film PROKLETÍ DOMU HEJNŮ je pouze hororem je málo. Je zároveň, a možná především, tragickým psychologickým snímkem o rozpadu degenerované měšťácké rodiny stižené dědičnou schizofrenií, jíž podlehnou i další členové rodiny včetně milované Soni. A zároveň kulisou pro působivý a umělecky přesvědčivý příběh o vypočítavé a bezohledné snaze mladého muže prodrat se do vyšších vrstev buržoazní společnosti. Chladně spekulují &Svejcar a jeho střet s nevyhnutelností osudu dávají prostor pro přesně zachycený sociální kontext doby, na jehož pozadí je analyzována obecná problematika viny a trestu.

Filmy byl v barrandovském studiu připravován plných patnáct let. Měnili se scénáristé a látka byla postupně svěřována různým režisérům. Převedení románu jednoho z nejznámějších představitelů naší psychologické prózy Jaroslava Havlíčka NEVIDITELNÝ do filmové podoby se nakonec ujal scénárista Václav &Sašek a režisér Jiří Svoboda. Připomeňme, že podle Havlíčkových románů byl už předtím natočen velice kvalitní film PETROLEJOVÉ LAMPY s nezapomenutelným Petrem Čepkem a klidnější portrét vesnického lékaře a jeho dcer HELIMADOE.

Tandem &Sašek – Svoboda Havlíčkům román pojal zcela svobodně, zjevně se inspiroval Poeovým ZÁNIKEM DOMU USHERŮ a dal si záležet jak na horovém růstu hrůzy tak na přesvědčivé interpretaci psychických pohnutek jednajících osob. Možná, že někdy režisér přespříliš hýří obrazovými i světelnými efekty a používá laciných rádoby děsivých prvků, ale v rovině tématu společenského vzestupu a očekávané degenerace jedné sociální vrstvy došel k zdárnému a divácky působivému výsledku.

Velmi dobře si Svoboda zvolil herecké představitele. Mladého inženýra, který jde tak dlouho za svým kariérním snem až stává jeho obětí, ztvárnil Emil Horvát ml. (mluvený Martinem Stropnickým). Petronela Vančíková v roli Soni zvládá přechod od „normálnosti“ až k počátku propuknutí duševní choroby (oba společně na dolní fotografii). Přesvědčivý je Radoslav Brzobohatý jako Hajn ale největší pozornost zaujme – jak jinak – představitel Neviditelného strýčka Cyrila Petr Čepek (viz foto). Ten jako by se rozpomněl na svoji roli progresivního paralytika v PETROLEJOVÝCH LAMPÁCH  a opět dal své roli sílu kruté lidské tragédie, při níž nemůže zůstat divák lhostejný.
 
Foto: bontonfilm.cz, topzine.cz, terryhoponozky.cz
************************************************
PROKLETÍ DOMU HAJNŮ
ČSR 1988, režie Jiří Svoboda,
Uvádí CS film ve čtvrtek 10. července od 20,00 hodin





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0495 s