Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Čistota - půl zdraví (fejeton)

06.08.2014   Dagmar Hermannová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

 Čistota - půl zdraví  (fejeton)"Krůpěje vody po dešti se leskly jako křišťál"

Tahle tři slova byla napsána už v naší mateřské školce na nástěnce pod pánem v bílém plášti, který na nás vystrkoval dlaně, a paní učitelka nás tudy vláčela k umyvadlu několikrát denně. Byla napsána na nástěnce i v naší "velké škole", kde se o mytí rukou mluvilo tak často, jako bychom měli vrozený odpor k vodě a mýdlu, a nedávno jsem zaslechla v televizi, že je dokonce vyhlášen i jakýsi evropský den čistoty. Ale určitě už od pradávna lidé instinktivně věděli,že v čistém prostředí a oblečení je život zdravější, proto i své skromné příbytky každý rok vybílili vápnem,
a podlahy i nábytek čistě vydrhli.

Pamětníci vyprávějí, že za první republiky s velkým množstvím chudých lidí byly v městských činžovních domech obsazeny nájemníky i tzv. sklepní byty, ale i ty byly vždy vybílené, okna čistá, ozdobená kartounovými záclonkami a truhlíky s muškáty, a venkovní římsy oken přízemních bytů byly tak čisté, že krůpěje vody po dešti se na nich leskly jako křišťál.
Říká se že změna je život, a léta devadesátá přinesla naší zemi změny nevratné. Sklepní byty zmizely, jsou využívány jen ke komerčním účelům,ale i z přízemních bytů v centrech měst byli nájemníci postupně vypuzeni ve prospěch rychle vznikajících kanceláří, a okna se záclonkami a čisté okenní římsy se staly historickou legendou.Při procházkách v centrech měst nemůže občanům uniknout především fakt,že všechna okna nízkopodlažních místností bytových domů jsou zaplácána žaluziemi aby nebylo vidět zaprášená skla,což se týká nejen přízemních domácností, ale i vážených institucí, notářů, advokátů,i budov magistrátů. Na venkovních římsách nízkopodlažních oken jsou usazeny tak masivní vrstvy prachu,že kdyby na ně náhodou usedl vrabec,už by vzhůru neodstartoval, a při této příležitosti si nelze nepřipomenout nadšené vyprávění o květinami vyzdobených oknech městských činžáků "na západě", když u nás se ukazuje,že nejsme samostatně schopni ani čistoty a upravenosti prostředí kde žijeme -leda by nám to zprostředkoval sám duch svatý.
Naši rodiče a prarodiče také nebyli radostí bez sebe nad nově vznikajícími panelákovými sídlišti se stavební spouští kolem budov, ale namísto věčného remcání osázeli volné prostory travou, a mezi osázené stromy postupně zasazovali i okrasné keře a květiny. Pro nás zanechali městské čtvrti a sídliště plná parků, trávníků a zeleně - a my? Umíme je přizdobit nanejvýše odpadky. Každý městský trávník i trávníček je zaneřáděn obaly, pet lahvemi,dřívky z nanuků, vajgly a psími exkrementy. Mnoho lidí dnes žvatlá o životním prostředí a vzývá přírodu,aktivisté se přivazují ke stromům a zastavují lodě, ale ani zelené, žluté či modré nenapadne rozběhnout se kamkoliv do přírody,a obětavě ji čistit od projevů arogance a ignorantství tak dlouho,dokud se lidé nenaučí ctít její ničím nenahraditelný majestát.
Ale abych nekřivdila, už jsem zahlédla mladou paní v městské zástavbě pečlivě čistit a zametat chodník ačkoliv - jak jsem se dozvěděla - bydlela až na samém konci ulice, a na moji otázku, proč uklízí ulici celou, odpověděla prostě, že by chtěla aby se jí líbil život doma i venku, k tomu patří uklizeno a čisto, a když si udělala čas, nevidí nic mimořádného v uklizení celého chodníku. Každý převrat hodnot přináší lidem vedle změn k lepšímu také řadu změn opačných,ale nikdo ji nemůže nutit, aby žila za staženými žaluziemi ve tmě, prachu a špíně. Dovolila mi abych si ji vyfotila jako pozoruhodnost a fotku zařadila do své sbírky kuriozit.

Jedna vlaštovička jaro nedělá, ale snad přece jen ještě nejsme úplně ztraceni. Došli jsme - sice složitě a obtížně - k poznání,že když dojde ke společenské pohromě po níž následuje zmatení hodnot, nemusí nutně dojít i ke zmatení smyslů, i když naše společnost je už tradičně proslulá tím, že zmatení smyslů předchází zmatení hodnot, které jsou pak ještě zmatenější, po čase by ale mělo následovat prozření.Když každý z nás udělá co je v jeho silách, počmárané fasády z našich domů, odpadky a psí lejna z ulic a městských trávníků zmizí, a třeba i dešťové kapky na okenních římsách našich měst se budou zase lesknout jako křišťál.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0777 s